Superreportaje

Mircea Pascu: "Mai jos nu se poate!"

Articol de Viorel Tudorache  —  duminică, 25 octombrie 2009

Mircea Pascu, fostul preşedinte al FRF din 1990, spune că Mircea Sandu e principalul vinovat pentru criza din fotbalul românesc

Mircea Pascu a împlinit 75 de ani pe 6 noiembrie. Declarat persona non-grata de Mircea Sandu după ce l-a acuzat că a fraudat alegerile din 1990, fostul preşedinte al FRF îşi trăieşte liniştit bătrîneţea într-un apartament din centrul Bucureştiului. Îşi petrece timpul între pasiunea pentru artă şi sport. Nu refuză niciodată o discuţie despre fotbal. 

- Domnule Pascu, a ajuns Europa League o pălărie prea mare pentru români? Doar un gol şi un egal în patru meciuri.
- Mi se pare că avem evoluţii uniforme. O etapă mai cîştigăm, alta pierdem. Nu mă entuziasmez cînd batem pe cineva. Pentru mine a contat mereu rezultatul de la finalul bătăliei, nu după o singură luptă. Îmi place Gigi Becali, e un conducător care emană încredere. Ar avea nevoie însă de un preşedinte cum a fost Ion Alecsandrescu.

- Tocmai i-a terfelit memoria "Sfinxului", în contextul războiului cu fostele glorii şi cu fanii.
- Se înscrie în greşelile umane ale lui Becali. Greşeşte că loveşte în fostele glorii ale Stelei. Forţează să-i crească autoritatea! Nu sînt de acord cu ce fac suporterii la Steaua.

"Sandu e susţinut politic"

- E fotbalul românesc în criză?
- Da. Am rămas în urmă pentru că nu ne-am adaptat repede la cerinţele fotbalului industrie de spectacol. Bazele le-am avut, performanţele obţinute de Craiova, Dinamo, Steaua şi de "naţională" în perioada '83-'90, dar n-am ştiut să profităm. Mircea Sandu a orchestrat sistemul, avînd mereu sprijin politic. De ce? Pentru că în fotbalul de pretutindeni se spală bani, vezi transferurile de jucători şi alte forme.  

- Echipa naţională?
- E prea mult patru calificări ratate într-un deceniu. Am ajuns rău, mai jos de-atît nu se poate, iar declinul pleacă de la concepţie şi conducere. Problema e că banii cîştigaţi de fotbalul românesc nu se întorc înapoi la fotbal.

"Nu renunţă la Mutu"

- Renunţă Răzvan Lucescu la Mutu?
- Eu spun că nu! Răzvan a învăţat multe de la tatăl său, care niciodată n-a eliminat valorile. Procedează însă bine. Îl va determina pe Mutu să intre în disciplina grupului. Mutu face parte din galeria celor mai mari fotbalişti români, lîngă Dumitrache, Balaci, Hagi, Dobrin sau Baratky. Nici Dumitrache n-a băut lapte, i-a plăcut vinul de calitate. Lui Răzvan i-ar fi prins bine un stagiu la selecţionata de tineret, dar acum trebuie să i se acorde încredere. Are logică şi foame de afirmare. N-aş vrea să rămînă însă în umbra lui Mircea Lucescu. Brîncuşi spunea: "La umbra marilor copaci nu creşte nimic".

"Unirea Urziceni e creaţia lui Dan Petrescu, dar nu ştiu cît va ţine. Tot Steaua şi Dinamo dispun de condiţii să facă performanţe, există însă ceva care le stopează"

"Controlul în fotbal e nul. Nu se poate ca FRF să folosească tricolorul României şi imnul ţării şi să fie considerată societate privată. Statul trebuie să controleze federaţia"
 
"Fotbalul evoluează continuu, iar dacă nu ţi pasul ieşi din scenă. A fost primitiv, amator, profesionist, industrie de spectacol şi acum este industrie de pariuri"

"Nu avem centre de juniori, iar talentele se blochează la un anumit nivel. Resurse ar fi, deoarece sînt cîţiva antrenori buni: cei doi Lucescu, Dan Petrescu, Piţurcă, Boloni"

"Mircea Sandu e vinovat de criza fotbalului românesc. A devenit mai responsabil de cînd e la UEFA. E greu să-l concureze cineva. Ar putea încerca Lupescu, Hagi, Gică Popescu"
Mircea Pascu

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.