Sporturi   •   Altele   •   ECHITATIE / OBSTACOLE

Inaripati

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 22 iunie 2007

Norbert Schuman si calul Wojan fac cuplu de doar jumatate de an. Au cistigat insa "Marele Premiu Steaua '60"

Arsita. Caii tropotesc pe pamintul incins si sar peste obstacolele care au impinzit stadionul de rugby din Ghencea pentru etapa de Cupa Mondiala. Au pe cap caciulite care ii protejeaza de soare, sint inalti si puternici. In spatele lor, jumatatile lor umane. Cistiga Wojan si stelistul Norbert Schuman. "Nu-l am pe Wojan de mult timp, de-abia din decembrie. Mai avem inca mici neintelegeri, dar totul merge spre bine", spune Schuman, care adauga ca orice pereche cal-calaret este similara nui cuplu. Schuman are 8 cai in competitii. "Ii iubesc pe toti, dar deocamdata Wojan este favoritul pentru ca aduna cele mai frumoase performante si este foarte in forma", a adaugat Norbert Schuman.



In buletinul lui Wojan ar scrie cam asa: 11 ani, rasa Hanoverana. Culoare maron-ruginiu. A participat la multe concursuri nationale si internationale, mai ales in Spania si Germania, acolo unde se pregateste stapinul lui. "Majoritatea cailor i-am achizitionat din aceste doua tari", a povestit romanul.



Din Romania, calul cu coama impletita mai are de trecut niste obstacole la Albena si la Sofia. Asa e viata lui de cal, mereu pe drum, in padoc, la concurs, la testarea doping. La Bucuresti, Wojan si Schuman au primit o cupa de invingatori si au facut turul de onoare. Numai pentru aceasta proba, premiile au fost de 8.000 de euro, suma impartita intre primii cinci clasati. Perechii cistigatoare i-au revenit 2.400 de euro.



Costisitor

Un cal de obstacole poate costa intre o mie si doua milioane de euro, pretul variind in functie de performantele acestuia in competitii. Cel mai scump cal din concursul de 1,40 metri, de duminica, a fost Pik Pappageno, cu taiwaneza Isheau Wong in sa (foto). Calul estimat la un milion de euro nu a avut insa chef sa sara obstacolul cu bazinul de apa. Rasele utilizate la obstacole sint inalte (1,65 metri-1,80 metri) si foarte robuste (450-700 de kilograme). Un cal consuma intre 5 si 8 kilograme de mincare pe zi (ovaz, concentrate) si aproximativ 10 kilograme de fin. Pentru cazare si mincare, proprietarul cheltuieste in jur de 400 de euro pe luna.



Personalitati aproape umane

Alina Toader, sefa sectiei de calarie de la CSA Steaua si specialista in dresaj, spune ca iubirea pentru animale e obligatorie cind practici acest sport. "Cel mai important e sa formezi echipa cu calul. Exact ca intr-un cuplu, compatibilitatea este cheia. Caii au personalitatea lor. Pe unii ii poti pedepsi si se supara, nu se supun. Altii sint mai docili", a explicat Alina Toader.



Intrecere valoroasa

Competitia organizata in weekendul trecut la Bucuresti a insumat 9 probe. Intrecerile au contat drept concurs de patru stele, adica de dificultate aproape maxima. Organizatori au fost Federatia Ecvestra Romana si CSA Steaua, iar sponsorii evenimentului au oferit premii in valoare totala de 27.000 de euro. La ultima proba au fost 10 obstacole ridicate la 1,40 metri, concurentii fiind departajati si de timp.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.