Diana, Daniela, Rodica, Larisa, Madalina, Ana Maria, Roberta, Patricia, Georgiana, Gabriela. Paralele, birna, sol, sarituri. Nadia. Vis: Olimpiada din 2012. La centrul olimpic de la Onesti se antreneaza 10 gimnaste. Doar trei dintre ele au buletin. "Fetele de aici sint o parte din nucleul gimnasticii din viitor", spune Daniel Nistor, antrenorul coordonator. Junioarele de la Onesti sint completate de fetele care se pregatesc in celalalt centru olimpic, la Deva.
Diana Chelaru este una dintre fetele care anul acesta a implinit 14 ani. La virsta ei, Nadia stralucea la Montreal. Dupa rezultate, este virful. In 2007 a cistigat titlul la individual compus la Campionatele Nationale de la Focsani. Este din orasul Nadiei.
- Care este gimnasta ta preferata?
Raspunde fara sa clipeasca:
- Nadia.
- Dar n-ai vazut-o!
- Cum sa nu ?! Ne-am intilnit prima data cind i-am construit statuie. Imi aduc aminte cind a venit ca am iesit toate fetele in costumele de gimnastica. Era un frig. M-a luat in brate!
Ochii mari si caprui se lumineaza. si povestea cu si despre Nadia continua. Dupa zece ani de gimnastica, Diana concluzioneaza: "Mi-a fost greu la inceput. Acum imi este mult mai usor, fara crispare, nu mai am emotii". Singurul aparat care ii mai da un pic de nesiguranta in picioare este birna. "Orice gimnasta are emotii la acest aparat. Este imposibil, orice ezitare te poate arunca de pe aparat" completeaza Diana.
Desi parintii ei locuiesc in Onesti, gimnasta spune ca nu se intilneste foarte des cu ei. "Nu vreau sa ne vedem pentru ca nu vreau sa le fac rau celorlate fete, ele nu sint de aici si nu au cum sa fie vizitate de parintii", marturiseste Diana. Dintre cele 10 componente ale lotului de junioare, doar Roberta Radu mai este din Onesti. S-au adunat fete din Buzau, Constanta, Bucuresti, Bacau. In topul preferintelor, in ceea ce priveste aparatele, medalia de aur ii apartine mesei de la sarituri, argintul este confiscat de paralele, iar bronzul se atirna pe unul dintre picioarele birnei. Solul s-a clasat de data aceasta in afara podiumului. "Cind nu am chef, mai fur cite un element", marturiseste Diana.
Revansa covorului rosu se gaseste in spusele Larissei Iordache. Cel mai mult indragesc exercitiile de la sol si birna". Larissa are 11 ani si este componenta a clubului Dinamo.
- Gimnasta preferata?
- Nadia.
"Trebuie sa gindesti elementele foarte bine", spune gimnasta care a sarit din role direct in sala. In grupul fetelor de unsprezece ani, o alta sportiva munceste pentru a atinge peste citiva ani gloria olimpica. Madalina Neagu de la clubul din Bacau. A inceput sa se joace de-a gimnastica in urma cu sase ani.
- Gimnasta care ti-e cea mai draga?
- Nadia.
Obiectivul apropiat al fetelor de la Onesti este o participare cit mai curata la Olimpiada juniorilor,, din 2010 si apoi poate JO din 2012, "cine face fata". "Repetind de atitea ori, nimic nu mai pare greu", spune Madalina. Deocamdata, o saptamina se imparte in 11 antrenamente de cite aproape o ora si jumatate, inmultita pe zi cu doi. In rest, mai e ragaz de scoala, masa si somn.
Sala "Nadia Comaneci" a fost renovata. Sub lumina moderna a spoturilor, linga aparatele care miros a magneziu si a nou, a ramas un perete de mozaic in mijlocul caruia este construita o gimnasta la care privesc mai multe figurine mici. Pe pervazul uneia dintre ferestre stau insirate sticle cu etichete. Diana, Daniela, Rodica, Larisa, Madalina, Ana Maria, Roberta, Patricia, Georgiana, Gabriela.
Istorie
Sala in care se antreneaza acum cele unsprezece gimnaste a primit numele "Nadia Comaneci" in 1994. Onestiul a devenit un centru puternic al gimnasticii in 1969, cind era condus de catre Maria si George Simionescu. In 1978 lotul national s-a mutat la Deva.
Axa Onesti-Deva
Antrenorul-coordonator al lotului de gimnaste de la Onesti se mindreste cu faptul ca actualele vedete ale Romaniei au trecut si pe la sala "Nadia Comaneci" . "Steliana Nistor si Sandra Izbasa au petrecut cam doi ani aici", spune Daniel Nistor. Sibianca a si devenit campioana europeana la individual compus in 2004, cind inca se antrena la Onesti.
Mai putine fete
Copiii care se indreapta spre gimnastica sint din ce in ce mai putini. "Inainte eram nevoiti sa facem selectii pentru a alcatui doua clase la liceul sportiv, acum de-abia mai reusim sa inchegam una singura. Baza de selectie s-a ingustat foarte mult", spune Daniel Nistor.
Chiric la Onesti
Elena Chiric este fosta componenta a lotului olimpic de la Deva. Ea a participat la Campionatele Mondiale de la Aarhus in echipa Romaniei. In virsta de 18 ani, ea renuntase la gimnastica in 2006, dar a fost chemata de acasa pentru a ajuta echipa in Danemarca. Nu se mai pregateste la Deva pentru ca, asa cum spune: "Nu s-a adaptat sistemului de acolo". Acum se mentine in forma sportiva cu antrenorii de la clubul Dinamo, Lacramioara si Daniel Moldovan. Cei doi s-au mutat impreuna cu Elena Chiric la lotul de junioare in luna februarie a acestui an. "Se antreneaza pentru ca nu se stie cind au nevoie de ea", spune Lacramioara Moldovan.
11 este numarul de antrenamente obligatoriu pentru gimnastele de la lotul de junioare
Programul zilnic al unei gimnaste de la Onesti
6:45-6:50 trezirea
7:00 micul-dejun
7:30-10:20 scoala (ore a cite 40 de minute)
10:30-13:30 antrenament
13:40 masa
14:00 -16:00 somn
17:00-20:00 antrenament
Sporturi • Gimnastica • GIMNASTICa / REPORTAJ
Urmasele
Articol de Gazeta Sporturilor — vineri, 07 decembrie 2007
{{text}}