Pe lîngă cele 15 titluri de Mare Şlem pe care le-a obţinut în carieră, Roger Federer este cunoscut şi pentru lupta pe care o duce în afara terenului pentru diferite cauze sociale. În mijlocul vîlvei generate de spovedania unui alt "role model" precum Andre Agassi, cît este de corect ca un ambasador al luptei împotriva alcoolului şi fumatului să participe la turneul din Basel, un eveniment sponsorizat de una dintre cele mai cunoscute mărci de ţigări din lume?
Elveţianul Roger Federer a revenit pe terenul de tenis, la şase săptămîni după finala pierdută la US Open în faţa lui Juan Martin Del Porto. Jucătorul în vîrstă de 28 de ani a păsit pe arena arhiplină a Davidoff Swiss Indoors cu aceeaşi eleganţă şi siguranţă de sine care i-au readus supremaţia mondală, spulberîndu-l pe Olivier Rochus în două seturi, scor 6/3, 6/4.
Maşinăria elveţiană s-a urnit pentru un al patrulea titlu consecutiv în oraşul natal, la un turneu condamnat din ce în ce mai mult de organizaţiile de sănătate din Elveţia. Într-o ţară în care publicitatea la ţigări se face din 1964 doar în ziare şi în cinema, dar nu şi la TV sau radio, cel mai mare jucător din toate timpurile onorează invitaţia celor de la Davidoff, provocînd indignarea oficialilor ce luptă pentru sănătate publică.
Scrisoarea celor 500
Primul pas într-o "dezbatere ce a ajuns ca monstrul din Loch Ness - revenind de fiecare dată, în fiecare an", după cum mărturisea un membru al comitetului de conducere a turneului, a fost făcut de 500 de experţi în probleme de sănătate care l-au somat printr-o scrisoare deschisă pe Roger să respingă invitaţia. În ciuda faptului că este legal pentru o companie de tutun să sponsorizeze un eveniment sportiv, avînd în vedere că Elveţia nu e în Uniunea Europeană, obiecţiile experţilor sînt mai mult decît virulente.
"E pervers să faci legătura între sport şi tutun. Această adevărată industrie vrea să dribleze legislaţia privind publicitatea TV, sponsorizînd evenimente sportive. La finalul fiecărui meci, fetele şi băieţii de mingi primesc o medalie din partea lui Roger pentru că au servit aşa bine cauza Davidoff. Un logo Davidoff le reaminteşte acestor potenţiali fumători ce marcă de ţigări să folosească în viitor", a explicat Pascal Diethelm, directorul grupului anti-fumat OxyRomandie, pentru swissinfo.ch.
Eurosport a refuzat să transmită Davidoff Swiss Indoors, după ce mai multe organizaţii anti-fumat din Franţa au ameninţat cu acţiuni în justiţie dacă se va transmite un singurul cadru din Basel! În acelaşi timp, ONU şi-a făcut simţită prezenţă, returnînd o donaţie făcută de turneu celor de la UNESCO. Roger a refuzat să comenteze orice informaţie referitoare la subiect.
Industria tutunului - Fum in ochi?
De cealaltă parte a baricadei, argumentele în favoarea celor de la Davidoff sînt împărţite. "Multe produse au aspecte negative, de ce să luăm măsuri doar cu ţigările", se întreabă pe swissinfo.ch, Heinz Rütter, un expert de economie în sport. Tenisul rămîne un sport ce necesită un tonus fizic ridicat, avînd totuşi un echilibru uşor de perturbat prin produse bogate în grăsimi de la localurile de tip fast-food sau aerul puternic poluat din marile oraşe. Sînt doar ţigările de vină?
Cît de mult poate fi învinovăţit Roger Federer pentru că dă curs unei invitaţii oferite de organizatorii turneului de care se simte probabil cel mai ataşat? Federer a luat contact cu performanţa la Basel, acolo unde a început drept copil de mingi şi s-a întors drept rege al sportului alb. Totuşi, Roger reprezintă unul dintre modelele cele mai mediatizate de pe întreaga planetă, iar afişele în care sextuplul campion de la Wimbledon apare lîngă brandul Davidoff ar putea fi înţelese greşit.
GSP.ro te invită la dezbatere. Ar trebui ca Federer să refuze invitaţia la Davidoff Swiss Indoors?
Sporturi • Tenis • TURNEUL DE LA BASEL
DEZBATERE GSP.RO » Fumatul vs. Sport » Ar trebui Roger Federer să nu joace la Basel?
Articol de Mitică Docan — luni, 02 noiembrie 2009
{{text}}