GSP special   •   Superreportaje   •   PROCURORUL GENERAL VORBEŞTE PENTRU PRIMA DATĂ DESPRE DOSARELE CU OAMENI DIN SPORT DESCHISE DE ANCHETATORI

Laura Codruţa Kovesi: "S-au lăsat urme care nu pot fi şterse!"

Articol de Decebal Rădulescu   —  joi, 24 decembrie 2009

Laura Codruţa Kovesi a explicat că procurorii sînt antrenaţi pentru orice, dar "s-au simţit jigniţi de Gigi Becali".  Fostă baschetbalistă de performanţă, Kovesi i-a asigurat pe microbişti că se va ocupa de curăţirea fotbalului



 - Doamna Procuror General, intru direct în subiect: de ce e aşa mare distracţie pe holul tribunalului atunci cînd vin la judecată cei aproape 40 de oameni din sport învinuiţi în "Dosarul Transferurilor"?

- Nu ştiu. N-am văzut aşa ceva.



- În sensul în care cei învinuiţi afişează o siguranţă foarte mare. Au probe cu adevărat procurorii în dosarele lor?

- Nu pot eu comenta probele procurorilor. Dar vă spun că investigaţiile se fac pentru a se stabili faptele comise. Şi aceste dosare se vor face publice la un moment dat. Noi investigăm acest dosar din anul 2007, la o sesizare făcută de ANAF.



- Se spune că e foarte greu de desţelenit acest dosar!?

- Nu! Nici vorbă! Probabil că aşa s-a vrut să se lase impresia. De la DIICOOT s-au făcut de multă vreme contacte cu alte ţări pentru o colaborare serioasă. Vorbim de criminalitate economică. Singurele mici probleme au fost cu of-shorurile. În special cu cele din Cipru, dar situaţia a intrat pe un făgaş normal acum şi aici.



- Cît costă statul român o astfel de investigaţie?

- Pentru dosarul ăsta chiar am o cifră. E o cifră legată doar de expertiza contabilă. Ea depăşeşte un milion de euro.



- Şi cum se pot recupera banii ăştia?

- La finalul dosarului noi precizăm sumele. În cazul în care sînt găsiţi vinovaţii, ei vor plăti tot.



- Şi în cazul celălalt?

- Avem procurori isteţi. Foarte isteţi. Mai isteţi decît ei. Sînt procurori specializaţi pe astfel de dosare. Procurori care ştiu ce să caute. Şi vă spun un lucru esenţial: s-au lăsat urme care nu pot fi şterse!



"Becali i-a făcut «cîrpe» şi «proşti»  şi CSM nu s-a sesizat"



- Domnul Gigi Becali îşi cere înapoi banii confiscaţi în celebrul caz "Valiza".

- Banii aceia sînt, de fapt, o măsură asiguratorie. Ştiu că a făcut plîngeri la instanţă, numai că nu-şi va putea recupera banii pînă la o hotărîre definitivă în acest dosar.



- Aici cum stau lucrurile?


- Din păcate, din acest dosar nu pot să vă dau acum alte amănunte. 



- Atunci vă întreb altceva. Aţi avut reacţii de la colegii dumneavoastră după ce în dosarele în care a apărut patronul Stelei acesta i-a înjurat ca la uşa cortului?

-Sincer, da! Majoritatea colegilor mei au nervii tari şi personalitate. De multe ori, persoanele arestate, după ce îşi văd dosarele, mai tîrziu au acces la TV şi comentează. Noi, ca instituţie, nu putem ieşi public. Noi nu putem răspunde decît cu un dosar de calitate, adică instrumentat excelent.



- Bun, ce reacţii au avut colegii vizavi de ieşirile lui Gigi Becali?

- Au fost deranjaţi! Procurorii de caz au fost făcuţi "cîrpe" şi "proşti", iar Consiliul Superior al Magistraturii n-a avut nici o reacţie. Nu s-a sesizat. Nu au existat reacţii de la CSM.



Cazul arbitrilor de la Piteşti a fost "agăţat" întîmplător



- S-a spus că aţi intrat pe fotbal pentru că aşa aveţi o vizibilitate foarte mare. Că se va mediatiza intens. Că vă veţi face o imagine favorabilă.

- E adevărat că dosarele astea sînt de mare interes, numai că noi nu investigăm pe sărite. Aşa s-a întîmplat.



- De exemplu, ancheta în cazul arbitrilor cum a început?


- Trebuie să ştiţi că activitatea sportivă sau că monitorizarea activităţii sportive nu înseamnă neapărat joc. Implică şi tot ceea ce e în jurul unei partide. E vorba de sportivi şi de oamenii care îi conduc sau care îi plătesc. La Piteşti, au fost informaţii care au compus clar şi un dosar pe sport. Dosar care are legătură cu oamenii din jurul echipei FC Argeş. Subiectul, ca să zic aşa, a fost agăţat în timp ce se lucra la o altă anchetă.



- Ce să înţelegem prin asta? Că, de fapt, nu v-a interesat nici o clipă corupţia din fotbal?


- Nu, nici vorbă! Prioritatea pe corupţie rămîne. Şi în special pe corupţia din fotbal. Vă asigur de asta. Noi investigăm la rînd. Sînt informaţii care apar şi pe care le investigăm. N-avem statistici cu oamenii pe care-i investigăm în sensul că e vorba de nu ştiu cîţi deputaţi, nu ştiu cîţi interlopi sau nu ştiu cîţi oameni din fotbal sînt investigaţi.



"Noi, procurorii, avem  rezistenţă mare la stres!"



- Doamna procuror, poate că oamenii din subordinea dumneavoastră sînt nişte excelenţi teoreticieni, dar practica e alta. Cînd ai în faţă pe cineva cu foarte mulţi bani şi care te ameninţă cu influenţele pe care spune că le are, cum reacţionezi?


- Procurorii sînt oameni antrenaţi şi pentru astfel de situaţii. Procurorii sînt obişnuiţi cu astfel de persoane, cu modul de a investiga astfel de persoane. Vă asigur pe toţi că au o mare rezistenţă la stres. Chiar se antrenează pentru asta.



- Care e mesajul Procurorului General al României pentru iubitorii de fotbal din România?


- Vedeţi, totul se învîrte în jurul fotbalului. Eu am fost campioană la baschet şi acolo lucrurile stau cu totul altfel. La fotbal sînt foarte mulţi bani. Şi fotbalul va rămîne un domeniu pe care-l vom monitoriza atent. Mă bucur că procurorii au reuşit să facă ceva pentru fotbal. V-am spus: vom continua!



 - Ar mai fi o întrebare. Atunci cînd mai apărea cîte o anchetă deschisă de procurori, intram în şedinţele de sumar ale ziarului şi le spuneam colegilor: gata, cred că s-a pornit curăţenia! Asta o dată, de două ori, pînă cînd unul dintre ei mi-a zis: "Nu fi naiv! Nu se întîmplă nimic! Nu vezi că nici un dosar n-are vreo finalitate!". Sînt tentat să-i dau dreptate, doamna procuror. Ce ziceţi?

- (Zîmbeşte, apoi redevine brusc serioasă) Eu nu le dau dreptate! Înainte de 2006 nu-mi amintesc să fi fost miniştri sau oameni din sport cercetaţi. Greşesc? Poate că n-au fost atît de multe anchete cît ne-am fi dorit noi! Asta e altceva! În dosarele de pînă acum urmărirea penală s-a desfăşurat repede. Nu ne demoralizează ce mi-aţi spus vizavi de colegii dumneavoastră. Din contră! Ceea ce a ţinut de noi legat de sport, s-a făcut! Şi se continuă operaţiunile de investigare şi în sport. Vă asigur de asta!



Primul antrenor: " Greu venea la schimbare.  Voia să joace tot timpul"

Laura Codruţa Kovesi a făcut baschet de performanţă. A jucat la CSS Mediaş ca junioare, apoi a promovat cu echipa în Divizia A. S-a declarat bucuroasă să vorbească   despre acei ani: "Au fost ani frumoşi din viaţa mea! Vorbesc de perioada în care am făcut sport de performanţă. La 15 ani eram la lot şi în 1989 am devenit vicecampioană europeană. Jucam extremă la lot şi pivot la U Cluj, echipă la care m-am transferat mai tîrziu". Costel Tătaru, unul dintre primii antrenori ai lui Kovesi, a povestit: "Era foarte ambiţioasă. Nu întîmplător are spiritul dreptăţii. Tatăl ei e jurist, iar mama profesoară de limba română. Îmi amintesc că erau momente în care trebuia s-o schimb de pe teren. Greu ieşea, în sensul că voia să joace tot timpul. Era o colegă perfectă pentru toate fetele", a povestit Tătaru, care acum este doctor în baschet la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.



"Kovesi, jos de pe bordura barului!"

Nicoleta Nagy a fost căpitanul echipei CSS Mediaş în perioada în care acolo juca şi Laura Kovesi. " Mă întrebaţi de Laura Lascu. Aşa o chema atunci. O fată super. Extrem de ambiţioasă şi sociabilă. Juca foarte bine în apărare şi în zona mică. Eram o echipă frumoasă", a povestit Nagy. Ea şi-a amintit apoi două episoade: "Ţin minte că în cazul în care la începutul unui turneu sau campionat cîştigam primul meci, nu mai renunţam în ruptul capului la echipamentul pe care-l folosisem. Apoi, o fază haioasă a fost cînd ne-am întors de la un turneu de la Timişoara. Am intrat la un moment dat într-un restaurant care avea şi bar. Dintr-o dată, barmaniţa a început să strige la noi să ne dăm jos de pe bordura barului, pentru că o rupem. Mi se pare că i s-a adresat chiar Laurei. Abia apoi şi-a dat seama că fetele nu se urcaseră pe nimic şi că aia era înălţimea lor".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.