GSP special   •   Superreportaje   •   DEMOLAT

VIDEO / Legendarul stadion "Ilie Oană" din Ploieşti este demolat! Aici a pierdut Liverpool

Articol de Cristian Otopeanu   —  marți, 29 decembrie 2009

Reporterul Gazetei Sporturilor, Cristian Otopeanu, a asistat ieri la demolarea stadionului "Ilie Oana" din Ploiesti si scrie azi pentru gsp.ro despre modul cum istoria ploiesteana a intrat sub buldozere, cu imagini filmate si fotografii



Stadionul “Ilie Oana” din Ploiesti, gazda unor meciuri memorabile, precum Petrolul-Liverpool 3-1, din turul I al Cupei Campionilor 1966, a intrat intr-un proces de demolare partiala. Doar terenul de joc si tribuna 0, renovata in 2007, vor ramane neatinse de buldozere. Dupa doua saptamani, s-au demolat deja cateva sectoare din tribuna I, toata peluza I si toata tribuna a II-a.



Cauza demolarilor a explicat-o ieri, pentru gsp.ro, managerul clubului Petrolul, fostul fotbalist si antrenor Valeriu Rachita. "Arena era intr-o stare avansata de degradare, iar gradul de periculozitate pentru suporteri era ridicat. De aceea nu primeam avizul din partea Federatiei. Si-asa, din cele 14.000 de locuri disponibile, la meci puteau asista maximum 6.000 de oameni. Bine ca nu s-a intamplat o tragedie pana acum!", a zis Rachita (39 de ani).



"Pana la finalizarea noii arene, speram sa fie la finalul lui 2010, avem doua variante. Fie vom juca tot aici, daca vom primi acceptul Comisiei, fie pe Conpet, la marginea orasului"
, a adaugat oficialul prahovenilor, care a precizat apoi ca este exclus ca Petrolul sa joace pe stadionul Astrei.



Pe acelasi amplasament va fi construit un stadion ultramodern, iar denumirea va fi aceeasi.



VIDEO / GSP.RO a vizitat ieri arena “Ilie Oana” si a surprins momentele in care buldozerele sfaramau resturile din peluza I si din tribuna a II-a



Prezentul si viitorul stadionului "Ilie Oana"
:

- demolarea partiala a inceput pe 14 decembrie si va dura pana la inceputul lunii februarie

- singurul sector care va ramane este tribuna 0, renovata in 2007, plus  suprafata de joc

- suma cu care o firma bacauana a castigat licitatia de demolare este de 120.000 de euro, de 3 ori mai mica decat cea de pornire

- va disparea pista de atletism

- se va monta instalatie de nocturna

- peste 10 milioane de euro este suma prevazuta a fi alocata din bugetul Primariei pentru constructia noii arene

- 15.500 de locuri va avea noul stadion, fata de 14.000 cate avea in prezent, dintre care doar 6.000 erau functionale

 


Povestea arenei



Stadionul a fost construit de municipalitatea Ploiesti in perioada interbelica, intre 1934 si 1937. Initial, arena cuprindea tribuna I, construita din beton armat, pe care incapeau 5.000 de spectatori si tribuna a II-a, din lemn, pentru 3.000 de persoane. Ulterior s-au ridicat si peluzele, cu o capacitate de aproximativ 3.000 locuri fiecare.



Initial, arena s-a numit “Stadionul”, apoi “Stadionul Petrolul”, iar dupa 1990, Stadionul Ilie Oana", in memoria unui renumit antrenor al echipei.



De numele edificiului se leaga si episodului interzicerii Cenaclului Flacara al lui Adrian Paunescu. Pe 15 iunie 1985, tribunele erau pline de oameni care asteptau sa inceapa ”woodstock-ul romanesc”.



Conform republicaploiesti.net, spectacolul a debutat la ora 18:00 si a continuat pana noaptea, cand a izbucnit o furtuna. Versiunile se bat cap in cap. Unii sustin ca Paunescu a cerut multimii sa ramana in tribune, altii ca le-a cerut sa plece si oamenii au refuzat.



Cert este ca furtuna a fost din ce in ce mai puternica, curentul electric a cedat, iar stadionul a ramas in bezna. Oamenii au intrat in panica si s-a iscat o imbulzeala din care au rezultat 6 morti si mai multi raniti. Cenaclul a fost interzis, Paunescu la fel, iar folk-ul ostracizat.

 

Interviu gsp.ro / Mircea Dridea: "S-a rupt o bucatica din mine"



De Cristian Otopeanu



In fiecare luni, cafeneaua "No. 14" din Ploiesti este locul preferat de intalnire al gloriilor din marea echipa a Petrolului anilor ‘60. Fratii Mircea (foto) si Virgil Dridea si Camil Oprisan, trei dintre cei care in urma cu mai bine de 4 decenii o invingeau pe Liverpool, isi dau aici intalnire saptamanal.



Fostul atacant Mircea Dridea are 72 de ani, intocmai varsta stadionului care in aceste zile este demolat. Joaca sah pe calculator si iubeste fotografia. A marcat in returul cu Liverpool din ’66, chiar pe “Ilie Oana”. Asistat de fratele sau Virgil, Mircea Dridea a explicat pentru gsp.ro ce a simtit cand a vazut fosta arena “Petrolul” sub buldozere.



- Domnule Dridea, ce simtiti cand vedeti stadionul unde ati cunoscut atatea satisfactii in plina demolare?




- De fel, nu sunt sentimental. Insa cand vine vorba de stadion, lucrurile se schimba, pentru mine a fost ca a doua familie. Am simtit ca se rupe o bucatica din mine cand am vazut cum arata in aceste momente. Pur si simplu am avut un soc. Singura mea bucurie este ca acest lucru inseamna construirea unei arene competitive.



- Ati terminat Institutul de Petrol si Gaze in 1954. Cum ati imbinat scoala cu sportul?




- Am intrat la facultate pe cand aveam 17 ani, cu diploma de merit. Am dorit sa devin inginer si pentru asta am incercat sa imbin obligatiile profesionale cu scoala. Rautaciosii se intreaba daca fotbalistii pot face si carte. Ei, uite ca se poate. In fotbal, am avut norocul sa fiu indrumat de oameni extraordinari ca Traian Ionescu si Ilie Oana.



- Numiti cateva meciuri ale Petrolului de care va amintiti cu placere!




- Fireste ca cel cu Liverpool, din 1966. Apoi, a mai fost un meci amical cu AS Roma in 1977, cand am terminat 0-0, un scor onorabil dupa parerea mea. La meciul cu italienii eram presedinte de club.



- Ce alt sport v-a placut, in afara de fotbal?




- Sahul. La 15 ani, eram deja jucator categoria I. Practic, pasiunea pentru sah a “explodat” inaintea fotbalului.



- Mai practicati acest sport?




- Sigur ca da, insa acum joc mai mult pe calculator. Adica pe internet, cu diverse persoane. Si nu neaparat din Romania. Aproape in fiecare seara fac asta. Dupa care, tot pe internet citesc presa. De asemenea, imi place sa joc bridge.

- Ce alte pasiuni mai aveti?


- Mi-a placut si imi place fotografia. Cand eram tanar si mergeam in deplasari in strainatate cu echipa, in loc sa imi cumpar, sa zicem, caciuli de astrahan, preferam sa imi iau aparate de fotografiat si filme.



Mircea Dridea:

- nascut pe 7 aprilie 1937

- produs al centrului de copii şi juniori al Petrolului Ploieşti

- a jucat numai la Petrolul: intre 1952-1956 a evoluat la tineret, iar intre 1956-1971 a jucat la prima echipa

- 3 titluri de campion

- 145 de goluri in 282 de partide de campionat

- 20 de meciuri in cupele europene si 10 goluri

- 18 selectii la echipa nationala (1956-1971)

- 8 goluri la echipa nationala

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.