Fotbal   •   Liga 1   •   PROPUNERE

Se schimbă sistemul competiţional în Liga I? GSP propune cîteva variante :)

Articol de George Ştucan   —  joi, 07 ianuarie 2010

Mircea Sandu îşi doreşte mai puţine echipe în prima divizie şi un nou sistem de disputare a jocurilor.



“În urmă cu cîţiva ani, am insistat pentru reducerea numărului de echipe în toate eşaloanele competiţionale, pentru că am considerat că sîntem într-o scădere, la fel cum sîntem şi azi. Aş fi văzut un campionat cu 12 echipe, într-un sistem playoff şi playout, mai frumos din punctul meu de vedere”.



Într-un astfel de sistem se dispută jocurile din prima ligă scoţiană. 12 echipe joacă de trei ori între ele, iar între etapele a 34-a şi a 38-a, primele şase respectiv ultimele şase se mai întîlnesc o dată.



Avantajele? “S-ar cîştiga mult în valoare, suporterii ar reveni pe stadioane şi am avea meciuri tari în playoff”, explică Sandu. El adaugă: “În schimb, partidele între echipele de la locul al 7-lea în jos nu ar mai prezenta prea mare interes pentru televiziuni şi pentru public”.



Pentru a veni în ajutorul conducătorilor fotbalului românesc, gsp.ro prezintă cîteva variante aplicate în Europa şi care ar putea avea succes în Liga I.



Sistemul din Grecia = Dinamo în Champions League? :D



Grecii au 16 echipe în campionat, iar la finalul sezonului regulat, locurile 2-5 joacă playoff pentru a-şi disputa al doilea loc de Liga Campionilor. Punctele celor patru formaţii în faza a doua se atribuie astfel:

- locul al 5-lea: 0 puncte;

- locurile 2-4: punctajul de la finalul sezonului regulat al locului al 5-lea este scăzut din punctajul echipei în cauză, rezultatul este împărţit la 5 şi rotunjit pînă la cel mai apropiat întreg.



Exemplu: Kavala, locul al 5-lea, termină cu 54 de puncte, iar Aris, locul al 4-lea, cu 60 de puncte. Kavala ar începe playofful fără nici un punct, iar Aris cu unul singur.

Acest sistem permite locului al 5-lea să spere într-o calificare în preliminariile C1 la finalul sezonului regulat. O variantă şi pentru Dinamo pentru a ajunge în premieră în cea mai importantă competiţie europeană.



Sistemul din Belgia = Craiova în Europa League? :O



Un alt sistem playoff din Europa este cel al Belgiei. Unul conceput parcă în România. Din acest sezon, cele 16 echipe joacă tur-retur între ele, apoi:

- pentru a stabili ordinea finală, locurile 1-6 joacă într-o minigrupă, tur-retur, în care pornesc cu jumătate din punctajul din sezonul regulat. Fanii Stelei şi ai lui Dinamo s-ar bucura în acest caz, deoarece derby-ul s-ar disputa de patru ori pe sezon!

- locurile 7-14 sînt împărţite în două grupe, la care iau startul fără nici un punct. Cîştigătoarele îşi dispută finala, iar învingătoarea va lupta împotriva locului al 4-lea din playofful fruntaşelor pentru ultimul loc de Europa League.



Dacă sistemul ar fi implementat în România, U Craiova, echipa de pe locul al 14-lea, ar avea teoretic şanse să joace în cupele europene la finalul sezonului.



Numărul de echipe în campionatele Europei



8 – Andorra (22.000 de locuitori), Armenia, Lituania (3,4 milioane de locuitori), San Marino



9 – Letonia (2,3 milioane de locuitori)



10 – Austria, Eleveţia, Estonia, Georgia, Insulele Feroe (48.000 de locuitori), Malta, Irlanda (4 milioane locuitori), Slovenia



12 - Albania, Azerbaidjan, Belarus, Danemarca (5,4 milioane locuitori), Irlanda de Nord, Islanda, Macedonia, Moldova, Muntenegru (620.000 de locuitori), Scoţia, Slovacia



14 – Cipru (700.000 de locuitori), Finlanda, Kazahstan, Luxemburg (460.000 de locuitori)



16 – Belgia, Bosnia, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Polonia (38,5 milioane de locuitori), Portugalia, Rusia (145,5 milioane de locuitori), Serbia, Suedia, Ucraina, Ungaria



18 – Germania (82 milioane locuitori), Olanda, România, Ţara Galilor, Turcia (69 milioane de locuitori)



20 – Anglia (50 milioane locuitori), Franţa, Italia, Spania (45 milioane de locuitori)



* ţările îngroşate prezintă şi un sistem palyoff

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.