Anchetele Gazetei

Cum afectează criza conducătorii din Liga I » Porumboiu PROSPERĂ, Gigi & Borcea GÎFÎIE

Articol de Dan Udrea, Corina Marinaş   —  luni, 18 ianuarie 2010

GSP a aflat în ce investesc, în plină criză, cei care susţin financiar echipele din Liga I. Dacă Gigi Becali nu numai că nu mai investeşte, dar e aproape de a falimenta unele societăţi, Porumboiu şi Niculae de la Astra continuă să bage zeci de milioane în domenii considerate "afacerile viitorului"



"Criza financiară în România se va termina la un an şi un sfert după încheierea ei în SUA, iar în State abia parcă-parcă dă semne că ea ar muri". Declaraţia îi aparţine unui fost sportiv român şi a unuia dintre cei mai de succes oameni de afaceri, Ion Ţiriac. Plecînd de aici, GSP vă dezvăluie azi în ce mai investesc, dacă mai investec, cei mai importanţi patroni din Liga I, plus "şeful" lor, Dumitru Dragomir. "Tabloul" complet al afacerilor la zi oferă şi un interesant cîmp al bătăliei pentru cîştigarea titlului în retur. Pînă la urmă, banii rezultaţi din afacerile patronilor sînt cei care vor decide campioana României.



Porumboiu e numărul 1: Milioane de euro în hectare de rapiţă pentru bioenergie

Finanţatorul lui FC Vaslui e cel care investeşte cele mai mari sume dintre toţi patronii. Majoritatea se duc tot în agricultură, domeniul de bază al afacerilor lui, însă acum s-a lansat pe investiţii majore în obţinerea de bioenergie. În acest sens el a investit sume colosale în realizarea unei fabrici ultramoderne de obţinere a biocombustibililor, ajungînd să bage peste 20 de milioane de euro. Şi-a extins culturile de rapiţă la peste 50.000 de hectare şi o producţie colosală de  4.000 de tone de biodiesel pe lună. Investiţiile în acest sector vor continua, avînd în plan un buget de 30 de milioane de euro. Biodieselul se poate obţine din uleiuri vegetale, precum rapiţa, floarea soarelui sau soia. Uleiul rezultat poate fi folosit direct în motoare, chiar pînă la sută la sută în perioada de vară, cu un adaos de 40 la sută toamna şi în procente mai mici iarna.



"În România, bioenergia se va dezvolta fantastic, iar cîştigurile vor fi chiar obscen de mari. Adrian Porumboiu investeşte enorm în acest domeniu. Va avea numai de cîştigat!"

Ion Ţiriac



240 de milioane de euro au însumat proiectele investiţionale în România ale companiilor străine şi autohtone în domeniul biocombustibilului în 2008



Ioan Niculae vine cu surpriza: Milioane de euro tot în imobiliare

Cel mai bogat patron din Liga I e boss-ul Astrei Ploieşti. Ioan Niculae e cel care a decis în continuare să investească masiv în imobiliare, construcţia de case şi apartamente, afacere pentru care a repartizat aproape 15 milioane de euro pentru 2009-2010.



"Eu am un principiu după care m-am ghidat în afaceri şi n-am dat greş. Oamenii vor avea întotdeauna nevoie de 3 lucruri: de servicii, de mîncare şi de o locuinţă"

Ioan Niculae



Borcea se reorientează: Intră în agricultură

Şi-a început afacerile cu îmbutelierea gazului lichefiat, dar acum are de gînd să îşi schimbe domeniul de investiţii. Borcea va investi masiv în agricultură, aceasta şi după ce a întrebat mai mulţi specialişti care sînt ţintele viitorului în domeniul afacerilor şi de unde ar putea scoate profit dacă ar băga sume mari de bani.



"Oamenii cu bani ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea agriculturii. Agricultura ar trebui să fie o joacă pentru noi, cu resursele pe care le avem de la Bruxelles. Problema e că nea Ion şi Vasilică nu ştiu să tragă banii pentru jumătatea aia de hectar pe care o au"

Ion Ţiriac



Dragomir inovează: Mega saloane de nunţi cu tacîmuri din China

Şeful LPF, după ce a investit ani buni în imobiliare, a schimbat acum domeniul. Se axează pe închirierea unor mari saloane pentru nunţi. Avînd teren cumpărat în centrul Bucureştiului, lîngă Casa Poporului, el a finisat construcţiile, iar la începutul anului a mers în China pentru a cumpăra la preţuri foarte bune vesela şi toate celelalte lucruri necesare pentru dotarea saloanelor. În vară, Dragomir speră să înceapă să amortizeze din investiţia de milioane de euro pe care a realizat-o.



Copos şi Neculaie, tot cu hoteluri: Renovarează hoteluri cu 12 milioane de euro

Patronul Rapidului a făcut la începutul anului trecut cel mai mare credit de cînd s-a apucat de afaceri. A luat 12 milioane de euro pentru renovarea hotelului Sport din Poiana Braşov, considerat prioritatea investiţiilor sale în această perioadă de criză. La fel şi braşoveanul Ion Neculaie, care a băgat 3 milioane de euro în hotelul Piatra Mare, tot din Poiana Braşov.



Paszkany, la fel de discret: Doar imobiliarele la vedere

Patronul CFR-ului e extrem de discret cu propriile afaceri. Se ştie că e dealer Opel România, că deţine un mall şi că a continuat să investească şi în 2009 tot în imobiliare.



Becali, zero investiţii: Nu mai cumpără terenuri, nici nu mai vinde

Patronul Stelei nu numai că nu a mai continuat să investească în achiziţia de terenuri, însă nici nu a continuat proiectele pe care le începuse. De exemplu, complexul de peste 220 de apartamente în Pipera nu a mai fost construit. Nici de vîndut n-a mai vîndut nimic, doar un teren în ultimul an şi jumătate.



150 de milioane de euro a încasat Becali din vînzarea de terenuri în perioada ianuarie 2006 - octombrie 2008, o parte din această sumă reinvestind-o în achiziţia de alte parcele de pămînt



2 milioane de euro a încasat Becali din vînzarea de terenuri în perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2010



În schimb, a prăbuşit Arcom-ul

Dovada cea mai bună a lipsei de investiţii în dreptul lui Becali e faptul că una dintre societăţile cele mai importante pe care a achiziţionat-o în trecut e acum aproape de faliment. Firma de construcţii Arcom, luată cu 25 de milioane de euro în 2007, a înregistrat în 2009 un regres puternic al afacerilor, pînă la sub 10 milioane de euro, nivel de patru ori mai redus faţă de 2008. Şi-a redus şi angajaţii, de la 550 la doar 77, şi acum se confruntă cu tot mai multe procese de insolvenţă din cauza unor datorii neplătite. Arcom era înainte de 1989 compania românească de construcţii cu cele mai multe contracte externe.



Bucşaru, salvat de fotbal: Investeşte în Green City banii neprimiţi de la UEFA

Dumitru Bucşaru şi-a continuat şi în 2009 investiţiile în imobiliare, numai că a făcut-o într-un mod original. A contractat un credit de 10 milioane de euro, girînd cu drepturile TV din Liga I, 3 milioane, şi banii din Ligă, peste 7 milioane, care urmează să intre în conturile Unirii. Cu cei 10 milioane vrea să finalizeze complexul Green City din comuna 1 Decembrie, construcţie de 4.000 de locuinţe pe o suprafaţă de 100 de hectare.



"Piaţa imobiliară e un business oriunde în lume, însă cu nişte margini reale, care la noi n-au existat. A fost un El Dorado 3, 4, 5, 6 ani. Cred că erau zeci de mii de oameni care aveau un hectar şi-l multiplicau cu 100 sau cu 1.000, fără nici un fel de raţiune"

Ion Ţiriac



VIZIUNE / Propunerile lui Ţiriac

"Bioenergia e mină de aur"

Unul dintre cei mai renumiţi oameni de afaceri români, care nu investeşte în fotbal, dar care are o imagine foarte bună pe plan extern, Ion Ţiriac, a vorbit despre domeniile în care trebuie investit în viitor: "În afară de afacerile clasice, precum imobiliarele, care vor continua să crească şi după criză, oamenii cu bani ar trebui să se concentreze pe agricultură, dar mai ales pe producerea de bioenergie. E un domeniu care se va dezvolta fantastic pentru că bioenergia oferă un ROI, adică un return of investment, de 25 la sută. E ceva incredibil. De ce e aşa? Simplu, pentru că cei care cumpără energie vor exista întotdeauna. Deci acest domeniu e o adevărată mină de aur", a declarat Ţiriac.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.