GSP special   •   Media   •   SCANDAL CU DREPTURILE TV

Dragomir vrea să ia 6,5 milioane de euro de la Antena 1 cu ajutorul RCS&RDS!?

Articol de Andrei Crăiţoiu   —  joi, 28 ianuarie 2010

Probleme pentru Antena 1, după ce Liga Profesionită de Fotbal a somat postul din Băneasa să plătească penalităţi de întîrziere de aproximativ 6,5 milioane de euro. Conform siteului ancheteonline.ro, preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, se foloseşte de neînţelegerile dintre consorţiul RCS&RDS şi Antena 1 şi încearcă să forţeze trustul Intact să iasă din această afacere, altfel televiziunea lui Dan Voiculescu ar putea fi executată silit.

De unde a pornit totul?

În 2008 RCS&RDS împreună cu Antena 1 au format un consorţiu şi au reuşit să cîştige licitaţia organizată de Liga Profesionită de Fotbal pentru drepturile de televiziune a partidelor din Liga I. Au semnat un contract valabil pe trei sezoane, în schimbul a 85 de milioane de euro. După o perioadă de timp, odată cu criza econimică cele două părţi ale consorţiului au apărut neînţelegeri, fiecare înfiinţîndu-şi canale de sport concurente.

Contract de 85 de milioane pe trei ani

În urma contractului semnat de consorţiul Antena 1 - RCS&RDS, cele două trusturi trebuiau să plătească suma de 85 de milioande de euro în trei tranşe. Prima transă cea pentru sezonul 2009-2010 trebuia achitată pînă pe 15 mai 2009, urmînd ca după această dată să se aplice penalizări de 0.2% pentru fiecare zi de întîrziere. Pe 15 mai, consorţiul plăteşte către Liga Profesionistă suma de 14 milioane de euro, cu mult mai puţin decît rata de 27 de milioane de euro. Reprezentanţii celor două trusturi au încercat să renegocieze cu LPF, însă preşedintele Dumitru Dragomir nu a acceptat, amenintînd cu anularea contractului şi organizarea unei noi licitaţii.

LPF apelează la un SRL pentru recuperarea datoriilor

Pe 4 ianuarie 2010, Liga a mai trimis o notificare prin intermediul unui executori judecătoreşti, către Antena 1, prin care anunaţa că s-au acumulat penalizări de 6.445.729 de euro. Preşedintele Ligii, Dumitru Dragomir a încheiat pe finalul anului 2009 un contract cu firma SC TOUR IMEX CATV SRL care are obligaţia de recupera suma de aproximativ 7 milioane de euro de la Antena 1.


Antena 1 reacţionează şi dă în judecată LPF

Antena 1 dă în judecată firma şi LPF, pe motiv că contractul de cesiune încheiat între cele două părţi este ilegal. În actele depuse la Tribunalul Minicipiului Bucureşti, Antena 1 susţine că această datorie rezultată din penalităţi nu există. Juriştii postului din Băneasa consideră că LPF avea dreptul să ceară penalităţi doar dacă consorţiul nu plătea "INTEGRAL" tranşa din 15 mai 2009, însă cum Liga a acceptat o plată "PARŢIALĂ", atunci nu se pot invoca penalităţi.

SC TOUR IMEX CATV SRL - firma RCS&RDS?

Conform datelor de la Registrul Comerţului firma cu care Liga a semnat un contract este deţinută de un off-shore din Insulele Virgine Britanice, Quadrant Cable Finance Limited (99,93% din acţiuni) şi Ioan Bendei (0,07% din acţiuni). Conform datelor de la CNA, Ioan Bendei apare în 2008 ca administrator al RCS&RDS. Cei de la ancheteonline.ro au mai descoperit că administratorul firmei SC TOUR IMEX CATV SRL este un cetăţean american Tal Almog Joshua Moses. Din datele CNA acesta este acţionat majoritar cu 0,65% din acţiuni, în timp de Cable Communications System N.V. din Olanda deţine 88% din RDS&RCS.

Mai mult, ancheteonline.ro, dezvăluie că sediul firmei SC TOUR IMEX CATV SRL, exact în sediul central al RDS&RCS de pe strada Dr. Staicovici - cladirea Forum 2000, nr. 75.

Părerea GSP TV - Sabina Petre: "Am cerut explicaţii pentru că era normal să o facem şi le vom avea în cel mai scurt timp posibil"

Contactată de GSP.RO, Sabina Petre, directorul general al GSP TV a declarat că va exista o întîlnire cu cei de la RCS&RDS pentru a discuta despre problemele apărute în ultima perioadă. "Firma cu care cei de la Ligă au semnat un contract, SC TOUR IMEX CATV SRL , este o firmă de casă a celor de la RCS&RDS din mai multe motive. Sîntem în acest moment în mai multe proceduri de notificare, urmînd să ne întîlnim pentru a discuta mai multe despre acest lucru.


Am cerut explicaţii pentru că era normal să o facem şi le vom avea în cel mai scurt timp posibil. Nu vrea să comentez mai multe despre acest subiect, pînă nu ne vom vedea cu cei de la RCS&RDS. Din punctul meu de vedere, contractul de cesionare încheiat între LPF şi firma respectică este unul ilegal. Dacă cei de la LPF încheiau un contract cu o firmă care nu avea nici o legătură cu RCS&RDS atunci totul era legal, în acest moment nu este aşa", a explicat Sabina Petre pentru GSP.RO.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.