Fotbal   •   Nationala   •   PRINS DOPAT EPISODUL 2

Sfatul CONI pentru Mutu: "Mai bine îşi recunoaşte vina!"

Adrian Mutu, Mutu, Romania

Articol de Daniel Scorpie   —  vineri, 29 ianuarie 2010

Mutu s-a dopat cu un medicament de slăbit, dar interzis sportivilor pentru că îi face să resimtă mai puţin oboseala. Ca recidivist, el riscă minimum 1 an de suspendare.Ivona, fiica lui Ivan Patzaichin, de la Agenţia Naţională Anti-Doping: "Această substanţă este periculoasă!"



Informaţii dinspre Comitetul Olimpic Italian susţin că Mutu are şansa de a lua o pedeapsă cît mai mică dacă îşi asumă greşeala. Regulamentele internaţionale sînt dure: orice pedeapsă între 1 ani şi 6 ani este posibilă. Depistat cu cocaină în octombrie 2004, românul a ieşit pozitiv şi la testul făcut pe 10 ianuarie 2010.




Sezonul şi, poate chiar cariera, s-au încheiat pentru Mutu. Nu de data asta, atacantul român nu s-a mai accidentat, ci a căzut din nou în patima dopingului. Testul la care a fost supus pe 10 ianuarie, la finalul meciului Fiorentina - Bari 2-1, în care a marcat al doilea gol din fenomenala serie de 7 în 2010, a ieşit pozitiv. Substanţa ce i-a fost depistată în proba de urină e sibutramină, compus de pe lista interzisă a WADA care ajută la slăbire.



E deja suspendat

Rezultatul examenului, făcut în laboratorul CONI de la Roma, îi atrage automat, de ieri, suspendarea jucătorului Fiorentinei. O sancţiune care va curge pînă cînd va fi pronunţată suspendarea definitivă. Conform unor surse de încredere din anturajul WADA, Organizaţia Mondială Antidoping, Mutu riscă să stea pe tuşă o perioadă între 1 şi 6 ani. El e considerat recidivist, pentru că nu se află la prima abatere. În octombrie 2004, la un control inopinat ordonat de Chelsea, a testat pozitiv la cocaină, şi, drept consecinţă, a fost suspendat 7 luni.



Va sta cel puţin un an

"Dacă era prima abatere, putea scăpa cu 3 luni sau chiar doar cu avertisment, dacă invoca în apărarea sa că n-a ştiut şi a luat-o involuntar", susţine aceeaşi sursă contactată. "Dacă ar fi luat un stimulent nespecific ar fi primit 4 ani fără discuţie. Aşa însă poate să ia o pedeapsă mai mică. Conform articolului 10.7 din Codul WADA, riscă să ia cel puţin un an".



"Să nu ceară proba B!"

Totul va depinde însă dacă va cere contraexpertiza. "Are 7 zile să solicite efectuarea probei B, dar asta ar fi mult mai grav pentru Mutu decît dacă admite culpa. Dacă şi al doilea test iese pozitiv, Mutu va fi interogat de şeful Tribunalului Antidoping, magistratul Ettore Torri, care poate formula cererea de suspendare şi judecare a jucătorului.



Apel la TAS

Procesul poate dura chiar şi trei luni, iar Mutu are varianta de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Adică, acelaşi organism care l-a condamnat la plata a 17,3 milioane de euro către Chelsea, sentinţă ce a fost ulterior suspendată de Curtea Supremă Elveţiană şi apoi retrimisă spre judecare la TAS!







Sibutramina e interzisă în UE

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a scos din farmaciile româneşti trei tipuri de pastile pentru slăbit, Reductil (foto), Reduxade şi Zelium, interzise deja în Uniunea Europeană. Toate acestea conţin aceeaşi substanţă, sibutramina, care a fost descoperită şi în organismul lui Mutu. Cu un an 2009, medicamentele care conţin această substanţă au fost interzise şi în SUA. (George Ştucan)



Ce este subutramina

Subutramina este un derivat de amfetamină şi se află pe pe lista substanţelor interzise  a Agenţiei Mondiale Anti-Doping în categoria stimulenţi specifici de pe lista S6, categoria B a WADA. "Inhibă centrul foamei. Organismul are mai multă energie, dar şi o stare de nelinişte", a explicat Ivona Patzaichin, şef Serviciu programe sociale din cadrul ANAD. "Cei care folosesc această substanţă nu resimt oboseala", a completat aceasta. 

Efecte:

- stimulează sistemul nervos central

- măreşte viteza de reacţie a corpului

- poate provoca accidente vasculare sau atacuri de cord



"Sibutramina reduce foamea, somnul şi are efect excitant. Este un exemplu de doping apropiat de cocaină, deşi n-are nici o legătură ca şi clasă de substanţe interzise"

Lorenzo Strazzulla, chimist-farmacist italian



Scos din antrenament

Vestea depistării pozitive a lui Mutu a căzut ca un trăsnet la Florenţa. Mutu a aflat-o chiar în timpul antrenamentului condus de Cesare Prandelli. Imediat, atacantul român a fost scos din şedinţa de pregătire şi chemat să dea explicaţii de oficialii echipei viola. Mutu a plecat cu team managerul Roberto Ripa şi cu medicul clubului Paolo Manetti şi a părăsit antrenamentul. Apoi a fost convocat şi de fraţii Andrea şi Diego Della Valle, patronii clubului toscan. Pantaleo Corvino a fost şi el şocat cînd a auzit. Aflat la Milano, unde se desfăşoară negocierile în ultima săptămînă de mercato, s-a ridicat şi a plecat valvîrtej spre Florenţa.



Contract pînă în 2012

Lovitura a venit pentru Mutu într-un moment în care agenţii lui, fraţii Becali, doreau să ceară Fiorentinei prelungirea acordului scadent în iunie 2012 şi o substanţială mărire de salariu de la 2 la 3,5 milioane de euro net pe sezon. Variantă ce i-a înfuriat pe oficialii viola. La 4 ore, a apărut pe site-ul oficial şi reacţia Fiorentinei, un comunicat lapidar: "Am luat act de anunţul CONI şi ne declarăm împotriva folosirii oricărei substanţe interzise antidoping, dar ne bazăm pe buna-credinţă a jucătorului şi îl susţinem în clarificarea situaţiei".



CAZUL "CHELSEA-COCAINA"

Suspendat 7 luni!

Pe 1 octombrie 2004, Adrian Mutu era controlat antidoping la cererea antrenorului lui Chelsea, Jose Mourinho, după ce lipsise două zile de la pregătire. După două săptămîni, impresarul Ioan Becali era anunţat că testul a ieşit pozitiv, iar pe 29 octombrie, contractul lui Mutu era reziliat unilateral pentru "comportament inadecvat". "Briliantul" a primit o suspendare de 7 luni, ce l-a ţinut departe de gazon pînă în mai 2005.



ALTE CAZURI

O voleibalistă a luat 3 luni, un ciclist un an

O altă sursă din anturajul WADA ne-a dezvăluit şi alte cazuri de sportivi prinşi dopaţi cu acelaşi stimulent specific. Sibutramină au luat recent voleibalista braziliană Carvalho şi ciclistul italian Bonucci. "În ambele cazuri, era însă vorba despre prima abatere, nu erau recidivişti. În cazul sud-americancei, care şi-a recunoscut vina, a scăpat cu 3 luni, în timp ce ciclistul s-a ales cu o sancţiune pe un an, situaţia sa fiind judecată, conform tabelului, în situaţie agravantă".



POANTA ZILEI PE GSP.RO

"Mutu a luat o pastilă de slăbit şi Răzvan Lucescu a scăpat de greutăţi"



"A făcut-o de capul lui"

Ivo Pulcini, şeful Departamentului medical de la Lazio şi doctor docent în medicina sportului şi medicină alimentară, susţine că Mutu n-a întrebat nici un medic de la Fiorentina înainte de a lua medicamentul conţinînd sibutramină. "E o substanţă periculoasă. E sintetică şi nu poate fi găsită în alimente. Se poate lua doar prin produse farmaceutice. Dacă a făcut-o doar ca să piardă în greutate, a comis o mare eroare. E exclus ca doctorul Fiorentinei să fi ştiut despre intenţia jucătorului".



Mama i-ar fi dat pasitlele!

Conform unor apropiaţi ai jucătorului, pastilele de slăbit pe care le folosea Adrain Mutu i-ar fi fost aduse chiar de către mama sa, de ziua lui, pe 8 ianuarie 2010. Rodica Mutu şi-a vizitat atunci fiul la Florenţa, pentru a sărbători împreună a 31-a aniversare a lui Adrian.



E considerat recidivist

Cu toate că prima dată cînd a picat un test antidoping, în 2004, testul comandat de Mourinho nu a fost efectuat într-un laborator al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), Adrian Mutu va fi judecat ca recidivist. El figurează deja în registrul WADA cu o abatere, ceea ce înseamnă că atacantul Fiorentinei nu va putea evita o sancţiune mai drastică.



Clubul nu riscă nimic

Fiind vorba de un caz de doping singular, Fiorentina nu va fi pedepsită de federaţia italiană. Recent, UEFA a decis să nu sancţioneze pe ŢSKA Moscova, deşi doi ruşi, Alexei Berezuţki şi Ignaşevici, au fost găsiţi dopaţi după jocul din Liga Campionilor cu Manchester United. Cu toate că regulamentul prevede că: "Dacă mai mult de un jucător este depistat pozitiv, echipa în cauză poate fi suspendată din competiţia aflată în desfăşurare şi chiar din viitoarele competiţii".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.