Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat că sportivii români care primesc rente viagere nu trebuie să-şi facă probleme. Restanţele din lunie decembrie şi ianuarie vor fi acordate în luna februarie.
"Este adevărat că sunt restanţe din decembrie, dar vor fi plătite integral în februarie. Vorbim de o sumă totală de 18 milioane de lei, prevăzută pentru acest an, care va asigura necesarul pentru cei aproximativ 500 de sportivi cu o medie de 3.000 de lei per sportiv. Îmi asum ceea ce s-a întâmplat şi înainte de a prelua eu această funcţie şi regret ce s-a întâmplat. Cred că faţă de oamenii care sunt modele pentru societate trebuie să ne ţinem promisiunile", a spus Funeriu.
Fosta vicecampioană la gimnastică, la Jocurile Olimpice de la Seul, Camelia Voinea, s-a arătat revoltată de faptul că actualul Minister al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu a mai virat renta viageră cuvenită pentru lunile decembrie şi ianuarie.
"Am primit pe luna decembrie doar 40 la sută din renta viageră, cu promisiunea că, în luna ianuarie, va fi virat şi restul sumei. Nu am mai primit însă nimic în luna ianuarie. Au sunat la minister şi Cătălina Ponor, Gabriela Szabo, Simona Amânar şi Monica Roşu, iar scuzele celor de acolo au fost de fiecare dată diferite. Nu putem să îi dăm în judecată, pentru că ar dura foarte mult şi ar spune că nu au bani", a afirmat Voinea.
Fosta sportivă mai spune că, dacă situaţia nu se rezolvă, campionii se vor adresa Parlamentului.
"Dacă nu se va rezolvă nimic, avem de gând să mergem toţi în faţa Parlamentului, a preşedintelui ţării. Sunt unii sportivi care trăiesc doar din ajutorul acestei rente. Este penibil să fi fost campion olimpic şi să începi să te împrumuţi. Când aduceam medalii pentru România, se mândreau cu noi, acum nu se mai mândresc? Spre exemplu, eu am 3.000 de lei, în timp ce Simona Amânar are 4.700 de lei lunar", a precizat Voinea.
Fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Octavian Bellu, a declarat, pentru Mediafax, că, în opinia sa, rentele viagere ale sportivilor nu au putut fi plătite, deoarece Hotărârea de Guvern care reglementează înfiinţarea noii Autorităţi Naţionale pentru Sport şi Tineret nu există încă în Monitorul Oficial.
"Au mai fost astfel de cazuri de întârzieri, dar medaliaţii olimpicii, campionii mondiai şi europeni, care, din ce ştiu, sunt peste 1.500, şi-au primit banii retroactiv. Cred că, în acest moment, este vorba de cu totul altceva. Din ce ştiu, Hotărârea de Guvern care reglementează înfiinţarea noii ANST nu există încă în Monitorul Oficial şi legea nu permite efectuarea unor plăţi, dacă instituţia nu este înfiinţată. Cred că oamenii pot fi liniştiţi, îşi vor primi retroactiv rentele viagere, acestea fiind prevăzute separat în bugetul ANST. Mai este o problemă în discuţie, de care trebuie să ţinem cont, şi anume că, în luna decembrie, au fost doar 20 de zile lucrătoare, şi acesta poate fi un motiv pentru care s-au virat mai puţin bani", a spus Bellu, acum preşedinte al Comisiei Tehnice din cadrul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
Sursa: Mediafax
{{text}}