Buna ziua!
Numele meu este Dinca Andrei si sunt elev al Colegiului National "Sf. Sava" din Bucuresti. Liceul nostru a avut onoarea de a colabora cu dumneavoastra in trecutul nu foarte indepartat. Atunci ideea a venit din partea noastra, a elevilor. De data aceasta proiectul vine din partea Gazetei, lucru ce ne bucura foarte tare. Am primit cu destul entuziasm brosura dedicata liceelor si trebuie sa recunosc ca s-au iscat dezbateri foarte interesante in pauza respectiva. Asadar am cazut de acord ca este din nou timpul ca “Sf. Sava” sa fie in frunte, iar pe langa spectacolul fotbalistic “inevitabil” pentru un asemenea eveniment, este si o ocazie pentru promovarea sportului ca un mod de viata sanatos si, de ce nu, ca un mod placut pentru tinerii din ziua de azi de a-si petrece timpul liber. . Dorim sa aratam ca intr-un liceu in care invatatura este pe primul plan, fiind cunoscut statutul de "cel mai bun liceu" din Bucuresti al Colegiului nostru, activitatile sportive nu sunt lasate deoparte, ba mai mult sunt incurajate si sustinute de toata lume. Consideram ca acestea fac parte dintre valorile promovate de campainia “Fotbalul s-a nascut in curtea scolii”.
Acum intrebarea iminenta este “De ce Sf. Sava?” Permiteti-mi sa va usurez raspunsul oferindu-va cateva “motive”. Pentru ca "Sf. Sava" are o istorie nobila si o reputatie impecabila. Pentru ca elevii nostri sunt printre cei mai buni din tara, fiind adevarate varfuri ale generatiei tinere. Pentru ca asocierea imaginii unui ziar ca al dumneavoastra cu “Sf. Sava” ar creea o imagine pozitiva intr-un mediu select al sistemului educativ din Romania. De asemenea atmosfera specifica liceului nostru va fi una dintre caracteristicile acestui eveniment, iar comportamentul celor prezenti va fi unul ireprosabil, garantia acestor lucruri fiind experienta evenimentelor trecute.
“Sf Sava” este un liceu ce-si canalizeaza fortele pe profilul real (matematica-informatica), lasand insa oportunitatea celor cu aptitudini umaniste sa-i urmeze cursurile in cele doua clase de uman si de stiintele naturii. De asemenea la profilul mate-info exista o clasa speciala de bilingv engleza care in ultimii ani a avut ca ultima medie de intrare note de peste 9.80 fiind astfel a doua clasa ca valoare din tara. “Având peste 300 de ani de activitate la cel mai înalt nivel, Colegiul Naţional „Sfântul Sava” este una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din România. Fondată în a doua jumătate a secolului al XVII-lea la iniţiativa stolnicului Constantin Cantacuzino şi numită la început „Academia Domnească de la mănăstirea Sfântul Sava”, locaş al cărui hram îl poartă şi astăzi, şcoala a fost dezvoltată după modelul apusean, cu precădere cel italian, dar încorporând şi specificul răsăritean al culturii româneşti din acea perioadă. Liceul şi-a păstrat poziţia în avangarda învăţământului din ţările române chiar şi după reformele educaţionale şi înfiinţarea Universităţii din Bucureşti în 1864, ai cărei profesori au fost în bună parte selectaţi din rândul saviştilor. Ca dovadă a excelenţei formatoare a Colegiului, profesorii şi absolvenţii săi au influenţat în mod decisiv situaţia ţărilor române şi a regatului unificat în plan cultural, politic şi economic pe tot parcursul secolului al XIX-lea şi al începutului de secol XX, printre ei numărându-se Gheorghe Lazăr, Spiru Haret, Ion Heliade-Rădulescu, C. A. Rossetti, Teodor Aman, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Ion I. C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Petrache Poenaru, Alexandru Marghiloman şi mulţi alţii.
Astăzi, Colegiul Naţional Sfântul Sava continuă tradiţia seculară a educaţiei de calitate, clasându-se în mod regulat pe locuri de vârf în topurile liceelor din România, cu rezultate excelente atât în cadrul şcolii cât şi în cel al concursurilor interliceale şi cel al angajării elevilor pe drumul spre învăţământul superior. Răspunsul la întrebarea „Ce înseamnă să fii savist?”, însă, poate fi dat nu numai cercetând istoria bogată şi plină de realizări a liceului, enumerând zecile de personalităţi remarcabile care au avut prilejul de a studia în sălile sale ori contribuţiile pe care acestea le-au adus societăţii româneşti de-a lungul vremii, ci şi simţind pe propria piele atmosfera sălilor de clasă, participând la teatru, la clubul pentru dezbateri ori la cenaclul literar, jucând baschet sau fotbal, „jucându-te” la olimpiade, trăind şi bucurându-te alături de colegi şi, sub influenţa acestui mediu deosebit, asistând la propria transformare.” (sursa: www.savist.ro). Numarul elevilor ce isi construiesc azi viitorul in Colegiul National “Sf. Sava” este de 860 impartiti in clase de cate 28-30 de elevi. Printre fostii elevi ai colegiului nostru se afla nume importante in societatea romaneasca precum Theodor Aman (pictor), Ion I.C. Bratianu (om politic), Gheorghe Lazar, C.A. Rosseti, Gheorghe Tatarescu, Take Ionescu, Nicolae Balecescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, C.Vadim Tudor, Francisc Rainer (medic, creatorul anatomiei stiintifice,antropologiei romanesti) si nu in ultimul rand Maiestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei.
Si pentru ca este vorba de un proiect sportiv ar fi cazul sa revenim la aceasta parte a descrieii noastre. Colegiul National “Sf. Sava” are o activitate pe plan sportiv destul de insemnata. In cadrul liceului exista o echipa de fotbal-baieti, o echipa de fotbal-fete, o echipa de baschet-baieti, o echipa de baschet-fete, o formatie de majorate, o echipa de tenis de masa, o echipa de atletism si o echipa de volei-fete. Performantele nu lipsesc nici in aceste domenii. Cea mai recenta performanta este ocuparea locului 4 in cardul Cupei 1 la fotbal. In cadrul acestei competitii mai avem in palmaresc o finala si alte prezente in faze superioare. La baschet sunt bine cunoscute trofeel din cadrul Cupei Liceelor atat la fete cat si la baieti. Trebuie mentionat faptul ca acum doi ani, unul dintre componentii echipei de baschet a fost recrutat de o echipa din campionatul Colegiilor Americane, el fiind de asemenea component de baza al echipei nationale de baschet U21. Tot la capitolul activitati sportive pot fi trecute si campionatele interne de fotbal si baschet, dar o mentiune speciala poate fi facuta pentru meciul de fotbal dintre profesori si elevi, eveniment sustinut de Gazeta Sporturilor si YGSP.ro.
Echipa de fotbal a Colegiului National “Sf. Sava” se caracterizeaza prind diversitate si inteligenta. Anul acesta este o echipa noua, doar doi din fostii componenti facand parte in continuare din aceasta. Chiar daca cei ce fac parte din aceasta echipa nu sunt legitimate la niciun club, rezultatele positive au inceput sa vina. Anul acesta toate evolutiile au fost apreciate de echipele pe care le-am intalnit, reusind meciuri foarte bune in care printr-o forta de grup mai rar intalnit am reusit sa facem fata echipelor mult mai bine cotate cu care am disputat partide oficiale. Cea mai mare deziluzie a noastra anul acesta a fost neparticiparea la Cupa Liceelor din motive ce n-au tinut tocmai de noi. Insa proiectul “Fotbalul s-a nascut in curtea scolii” este un prilej excelent de a arata ca meritam sa fim la Cupa Liceelor si sa ne masuram fortele cu cei mai buni. Apararea este punctul nostru forte, avand o linie de fund destul de solida, insa golurile spectaculoase nu lipsesc. Acestea vin in majoritatea lor de la cei doi atacanti ce poseda o viteza foarte buna. Rezervele pot inlocui oricand titularii, in ciuda diferentelor de varsta. Asadar echipa noastra este o mixtura intre reprezentanti ai claselor a9a, a10, a11a, a12a. Bobocii sunt o parte importanta a echipei ei fiind pana la urma viitorul acesteia si de aceea cu fiecare ocazie acestia sunt folositi pentru a prinde experienta.
Proiectul Gazetei Sporturilor si a celor de la Coca-Cola pare sa-i vizeze pe cei de a 9a si de a 10a, datorita limitei de varsta a celor ce vor pleca in Africa de Sud, asa ca noi consideram ca indeplinim si acest criteriu de selectie, netrebuind sa aducem elevi intre 13-16 ani din afara echipei, ei facand deja parte din aceasta. Si pentru ca mesajul sa fie complet ar trebui sa mai nominalizam si niste nume ale unor vedete pe care am vrea sa le vedem “in iarba” liceului nostru. Sunt multi fani ai Stelei la noi in liceu asa ca n-ar surade ideea de a juca contra unor jucatori precum Ov. Petre, Sekely, Kapetanos, etc. De asemenea Razvan Lucescu pare o figura interesanta a fotbalului si a sportului romanesc, iar imaginea sa ar corespunde cu “standardele” Colegiului National “Sf. Sava”. De asemenea ne-ar face placere sa avem printre noi orice personalitate din lumea sportului, nu neaparat din lumea fotbalului, dar care "sa stie cu mingea" Va multumim si speram sa colaboram din nou.
Dinca Andrei
Presedintele Comisiei de Sport din cadrul Consiliului Elevilor.
Colegiul National "Sf. Sava", Bucuresti.
{{text}}