Baschet

Vlad Moldoveanu e dorit în NBA » Jordan cel alb ;)

+3 Foto
Vlad Moldoveanu, Moldoveanu

Articol de Ionuţ Petrişor, George Ştucan  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Vlad Moldoveanu (22 de ani), student la American University, are mari şanse să fie al treilea român în cel mai tare campionat din lume, după Ernest Grunfeld şi Ghiţă Mureşan


A vrut să devină portar de fotbal cînd avea 6 ani. Dar cîteva antrenamente la sală alături de mama sa, Carmen Tocală, actualul preşedinte al FR Baschet, l-au determinat să renunţe. Panoul şi inelul l-au atras imediat ca un magnet.

Vlad Moldoveanu, student în anul III la American University din capitala Washington D.C, locuieşte de şase ani peste Ocean. "La 16 ani, am fost remarcat de către un antrenor de la St. John's High School. Puteam să merg în Slovenia, la Ljubljana, sau în Italia, la Benetton Treviso, dar am ales să plec în America".

Prima impresie despre tărîmul făgăduinţei: "E incredibil cît de dependenţi sînt oamenii de maşini!". La finalul liceului, Vlad a optat pentru colegiul George Mason. "Antrenorul de acolo mă plăcea, iar eu voiam să joc cît mai repede".

Dar unele neînţelegeri l-au determinat pe român să se transfere la American University, unde are o bursă anuală de 50.000 de dolari. Masa, cazarea şi şcoala incluse!

Opţiune în draftul NBA
Aici a început cu adevărat ascensiunea sa: record personal şi al campionatului coegiilor în ultimii doi ani, 37 de puncte pe 27 ianuarie 2010.

"Pînă acum, am evoluat destul de bine, dar oricînd e loc de şi mai bine. Foarte probabil, anul acesta voi intra în draftul NBA. Vreau să iau pulsul competiţiei, să văd exact pentru ce trebuie să mă pregătesc. Dar voi reveni să termin şi ultimul an de colegiu. Nu m-ar deranja să joc în Europa, într-unul dintre campionatele puternice", spune Vlad.

Românul este renumit pentru faptul că marchează des de la 3 puncte, în stilul lui Dirk Nowitzki, jucătorul lui Dallas Mavericks.

"Arunc foarte mult din afara liniei, încerc să fiu şi eu ca Nowitzki, unul dintre idolii mei. Joc pe postul de power forward, la fel ca el"
Vlad Moldoveanu, baschetbalist la American University

Primul român în NBA: Ernie Grunfeld
Dacă va ajunge în liga nord-americană, Vlad ar fi al treilea jucător român în cel mai tare campionat al lumii. Primul a fost Ernest Grunfeld (foto), care a jucat la Milwaukee, Kansas City şi New York în perioada 1977-1986. În prezent, românul născut la Satu Mare şi emigrat în SUA la 9 ani este manager general la Washington Wizards. Al doilea român în NBA a fost Ghiţă Mureşan, jucător la Washington şi New Jersey între 1993 şi 2000.


Vlad Moldoveanu
- 22 de ani
- 2,08 metri
- 99 kilograme
- 4 meciuri în reprezentativa României
- campion european,  grupa B valorică, cu "naţionala" de juniori
Media de puncte pe ultimul sezon: 19,9
Procentajul aruncărilor de la 3 puncte: 40,8


19,6 a fost media de puncte a lui Michael Jordan în ultimul sezon de colegiu, înainte de a ajunge la Chicago Bulls

19,9 este media punctelor lui Vlad Moldoveanu în ultimul sezon, iar procentajul aruncărilor de 3 puncte este de 40,8%


«Big» Ghiţă: "Vlad are viitor în NBA"
Fost jucător în NBA, Ghiţă Mureşan locuieşte aproape de Vlad în Washington D.C. şi îl ajută pe acesta cu sfaturi: "Are toate şansele să reuşească în NBA, depinde doar de el. E muncitor şi ştie că mai are multe de învăţat şi că nimic nu vine de la sine. Vlad are nevoie de cît mai multe meciuri bune, să fie constant. El poate juca atît sub panou, cît şi în afara liniei de la 3 puncte. Dacă va ajunge în NBA va trebuie să joace mult în afară".

6.000 de spectatori
Jocurile de baschet dintre colegiile din SUA atrag public numeros. "La meciurile noastre avem în medie cam 3.000-4.000 de oameni în tribună. Dar la derby-uri, asistenţa creşte pînă spre 6.000. Sînt aduse şi tribune rulante la astfel de jocuri importante. Cred că vine mai multă lume decît la meciurile de fotbal din România, poate nu mai sînt la fel de interesaţi de sport", spune Vlad.


"El a fost cel care a preferat baschetul, poate pentru că venea mereu cu mine la sală. Vlad se gîndeşte la Michael Jordan ca să ajungă măcar precum Nowitzki"
Carmen Tocală, mama lui Vlad

"Am lucrat cu el cînd avea 12 ani, era jucător de bază. Juca pe post de centru, dar avea încă de atunci tendinţa să iasă şi să arunce din afara liniei"
Horia Rotaru, fost antrenor lot naţional Generaţia '88

CE FACE ÎN ZIUA MECIULUI
Vlad Moldoveanu are un adevărat ritual personal în ziua în care urmează să dispute o partidă: "Îmi place să fac în jur de 300-400 de aruncări, îndemînare, stretching, baie cu apă rece şi iar stretching. Apoi exersez cîteva mişcări pe care le voi face în teren, blocaje, mingi aruncate în panou pentru recupare şi altele. De fiecare dată vreau să am un antrenament de vreo oră jumătate singur cu unul dintre antrenori"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.