Superreportaje

Hagi şi Radu Beligan au dat mîna pe scena Teatrului Naţional » "Respect, maestre!"

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

În urmă cu trei săptămîni, marele actor spunea într-un interviu pentru Gazetă că-şi doreşte să-l cunoască pe "Rege". Surpriza s-a produs marţi seară, la finalul piesei "Egoistul"


Un moment unic marţi seara pe scena sălii "Amfiteatru" a Teatrului Naţional. Gheorghe Hagi şi Radu Beligan, 91 de ani, au dat mîna în faţa a peste 350 de spectatori, la finalul piesei "Egoistul", jucată cu casa închisă.

La începutul lunii februarie, într-un interviu-eveniment acordat Gazetei, marele actor spunea că vrea foarte mult să-l cunoscă personal pe "Rege". Iar fostul internaţional a venit în întîmpinarea dorinţei maestrului: a asistat împreună cu familia la reprezentaţia piesei şi apoi, alături de cei doi copii, Chira şi Ianis, a urcat pe scenă spre a-l saluta pe unul dintre monştrii sacri ai teatrului românesc.

A aşteptat aplauzele pentru actori
Înainte de gongul de început, Hagi a studiat cu atenţie, în foaier, pliantele despre "Egoistul": o autobiografie a autorului Jean Anouilh, scrisă pe măsură ce asistă la dezmăţul fiicelor, la eşecul fiului, la presiunile prietenului şi la reproşurile amantei.

S-a aşezat apoi pe rîndul trei, alături de soţie, Marilena, şi de copii. La sfîrşit, a aşteptat ca actorii să primească aplauzele publicului şi bisul, după care a ţîşnit pe scenă, surprinzîndu-l pe maestrul Beligan exact cînd se pregătea să iasă spre culise. L-a apucat cu discreţie de braţ şi amîndoi au revenit în faţa spectatorilor, entuziasmaţi.


"Îl iubesc pe Gică!"
Cînd l-a văzut pe Gică, Radu Beligan aproape că a amuţit de emoţie! Surprins, l-a îmbrăţişat şi faţa i s-a luminat numaidecît. A primit un buchet de trandafiri albi de la Chira şi o felicitare de la Ianis, pe care era scris "Respect, maestre!", cu semnăturile celor patru membri ai familiei Hagi. Iar fostul căpitan al "naţionalei" i-a dăruit două DVD-uri cu cariera sa.

În sală s-a lăsat imediat liniştea, după ce Beligan a făcut un semn discret către oameni. "E un sentiment unic pe care mi l-a dat Hagi la acel fabulos gol cu Brazilia! A fost un moment de mare artă şi de aceea îl iubesc", a spus Beligan. Cu o confuzie, sub emoţia momentului, între Brazilia şi Columbia, la World Cup '94!

"Am făcut şi eu spectacol din cînd în cînd"
Hagi a părut la fel de marcat de întîlnire. Cu zîmbetul pe buze şi cu un glas trădînd respect, "Regele" a vorbit şi el sub lumina reflectoarelor: "E o onoare pentru mine să ne cunoaştem acum. Abia mă năşteam cînd dînsul avea 40 şi ceva de ani. E un moment extraordinar fiindcă a dorit să-mi strîngă mîna mie, care am jucat cît de cît fotbal şi am făcut şi eu un spectacol din cînd în cînd". Lumea a pornit iar aplauzele, aproape 30 de secunde!

După circa zece minute petrecute braţ la braţ pe scenă, Hagi şi Beligan au mers împreună în spatele decorurilor. Acolo unde s-au mai făcut poze de familie, iar Gică a schimbat cîteva cuvinte şi cu ceilalţi actori din distribuţie, care au ţinut şi ei să-l cunoască pe eroul stadioanelor. Apoi s-a retras fiecare, lăsînd în spate amintirea unei strîngeri de mînă între doi titani, a căror aură transcede teatrul şi fotbalul.


A binecuvîntat-o pe "actriţa" Chira!
Pe scenă, Hagi i-a prezentat-o pe Chira lui Radu Beligan drept o fată căreia îi place arta şi visează să ajungă actriţă. Imediat, maestrul a luat-o de gît pe fiica "Regelui", a sărutat-o pe creştet şi a mîngîit-o. "Am binecuvîntat-o!", a spus apoi Beligan, stîrnind ropote de aplauze.


"Sper ca Gică să continue să mai joace, că viaţa-i lungă!"
Radu Beligan către Hagi


46 de ani diferenţă sînt între Radu Beligan şi Hagi: actorul are 91 de ani, iar "Regele" a împlinit 45 de ani

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.