Liga 1

Duel pentru istorie între Steaua şi CFR » TRECUT VS PREZENT

Articol de Dan Udrea, Ionuţ Iordache  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Clujenii nu există în faţa roş-albaştrilor atunci cînd e vorba de istorie, însă statistica ultimilor 3 ani e net favorabilă ardelenilor


Pînă la finalul anilor '90, meciul Steaua - CFR nu spunea nimic pentru simplul fapt că nici nu exista. Steaua domina fotbalul românesc, luînd aproape an de an cîte un trofeu, în timp ce CFR juca în Divizia C, fiind o anonimă în fotbalul românesc.

În doar 8 ani însă, balanţa nu numai că s-a echilibrat, dar în prezent CFR pare să fie în avantaj, singurul rezultat care contează, şi anumele trofeele puse în joc, fiind domeniul dominat categoric de ardeleni: 4-0 în ultimii 3 ani!

Partida de diseară ar putea fi una decisivă şi în ceea ce priveşte tranşarea trofeului numărul 1 din fotbalul românesc din acest an, titlul de campioană, obiectivul principal al celor două grupări. Dacă însă CFR l-a luat acum un an şi jumătate, Steaua nu a mai trecut prima linia de sosire în Liga I de 3 ani şi jumătate.

În schimb, Steaua vine la Cluj în postura unei echipe cu un palmares formidabil, care îl bate net pe cel al gazdelor de diseară. Are 50 de trofee în vitrină, de peste 10 ori mai multe decît echipa ardeleană. Trecutul şi prezentul se văd faţă în faţă într-o dispută care le poate schimba viitorul imediat.


"Cît să le mai meargă şmecheriile celor de la CFR în fotbalul românesc? Îi batem duminică seara şi luăm campionatul"
Gigi Becali, patron Steaua

"Vrem să batem Steaua pentru că vrem să ne distanţăm de urmăritoare încă din startul returului ca să punem capăt repede luptei pentru titlu"
Iuliu Mureşan, preşedinte CFR Cluj



Ambele schimbă antrenorii pe bandă rulantă
Dacă CFR şi Steaua se disting în multe privinţe, au avut în schimb aceeaşi strategie la numirile şi modificările antrenorilor. În ultimii trei ani, cele două echipe au avut nu mai puţin de 5 antrenori fiecare! La Cluj aceştia s-au numit Andone, Trombeta, Uhrin jr., Conceicao şi Mandorlini. La Steaua au fost Lăcătuş, Pedrazzini, Dorinel, Bergodi şi Stoichiţă.


4,3 milioane de rezultate oferă google.com după cuvîntul de căutare "Steaua", faţă de doar 1,4 milioane cît rezultă după "CFR Cluj"

CFR are primă, Steaua nu
Unul dintre cele mai importante contraste ale derby-ului de diseară se referă la reţeta financiară oferită de conducerile celor două cluburi propriiilor jucători în cazul unei victorii. Dacă Paszkany pune la bătaie cîte 5.000 de lei pentru fiecare jucător, adică 1.200 de euro, un bonus pentru meciurile cu echipele mediocre din campionat, gen Unirea Alba Iulia, Becali nu oferă nici măcar un euro pentru un succes în Gruia.


DUEL BECALI - PASZKANY Steaua 2003 contra CFR 2002
Un duel interesant propun şi cei doi patroni. Gigi Becali a preluat-o Steaua în februarie 2003, în timp ce Pazkany a devenit patron al CFR-ului cu un an mai devreme. Ce au realizat cei doi la echipele lor?

GIGI BECALI
- a cîştigat 3 trofee: două titluri (2005, 2006) şi o Supercupă (2006)
- a jucat de 3 ori în grupele Champions League (2006, 2007, 2008)
- s-a calificat de 3 ori consecutiv în primăvara Cupei UEFA (2005, 2006, 2007)
- a jucat semifinala Cupei UEFA în 2006

ARPAD PASZKANY
- a promovat succesiv din "C" în "B" şi din "B" în "A" în doar 3 ani, ajungînd pe prima scenă în vara lui 2004
- a fost una dintre finalistele Cupei UEFA Intertoto în sezonul 2005-2006
- a cîştigat titlul în 2008
- şi-a trecut în palmares alte 3 trofee: două Cupe ale României (2008, 2009) şi o Supercupă (2009)
- a jucat o dată în grupele Champions League (2008)


Cine e favorita?

Gazeta vă prezintă principalele argumente ale celor două echipe pentru un succes diseară

3 atuuri ale CFR-ului

1. Nu a mai pierdut pe teren propriu în Liga I de aproape 2 ani de zile: 1-2 cu Pandurii, meci disputat pe 6 aprilie 2008. De atunci, clujenii au mai jucat 29 de meciuri acasă: 20 de victorii şi 9 remize.

2. Are cea mai bună defensivă din Liga I. A primit cele mai puţine goluri (10) şi are cele mai bune cifre din Liga I în apărare: adversarii trag doar 3 şuturi pe poarta lor şi îşi creează doar 2,9 ocazii pe meci.

3. A cîştigat jumătate din meciurile disputate la Cluj în faţa Stelei (7 din 14). Steaua a cîştigat doar de 4 ori, iar 3 meciuri s-au terminat la egalitate. Mai mult, CFR a obţinut două dintre cele mai categorice victorii în istoria lor în faţa Stelei: 5-0, în 1970, şi 4-0, în 1974.


3 atuuri ale Stelei

1. A pierdut o singură dată în faţa CFR-ului în ultimii 35 de ani: 0-1 pe 6 noiembrie 2005. În această perioadă, s-au mai disputat alte 13 partide, 9 fiind cîştigate de Steaua, iar 4 terminîndu-se la egalitate.

2. Este cea mai bună echipă din campionat în meciurile din deplasare. În 8 meciuri jucate afară, roş-albaştrii au cîştigat 19 puncte (6 victorii, o remiză şi o singură înfrîngere: 1-2 cu Astra)

3. Mihai Stoichiţă este cel mai bun antrenor din Liga I din punct de vedere al punctelor cîştigate din totalul celor puse în joc: 60,6%. În plus, este singurul tehnician din actualul sezon care a cîştigat măcar un titlu de campion în România.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.