GSP special   •   Superreportaje   •   INEDIT

CUM se vede rugby-ul transmis 3D în cinema

Articol de Cristian Roman   —  luni, 01 martie 2010

39 de cinematografe din Marea Britanie şi unul din Irlanda, "Savoy" din Dublin, au transmis live, în noua tehnologie, victoria Irlandei contra Angliei





Sîmbătă seară, rugbyul a bifat un nou moment istoric. Pentru prima dată, un meci cu balonul oval a fost transmis în format 3D. Derbyul din Turneul celor 6 Naţiuni, Anglia- Irlanda (16-20), desfăşurat la Londra, a putut fi văzut live 3D în 39 de cinematografe din Marea Britanie şi unul din Irlanda, la Dublin, acolo unde a fost prezentă şi Gazeta Sporturilor.





100.000 pe 700 de locuri

Aproape 100.000 de oameni au concurat pentru cele 700 de locuri ale cinematografului Savoy din Dublin, care a transmis 3D partida. Cei mai mulţi au cîştigat pe Facebook, prin intermediul companiei de telefonie mobilă O2, sponsorul oficial al celor două naţionale de rugby, dar şi al transmisiei. Aceasta a organizat mai multe concursuri pe cea mai populară reţea de socializare a lumii. Oricum, toate biletele au fost sub formă de invitaţii.



Senzaţia: din sală ajungi la 3 metri de jucători

Departe de experienţa unui film văzut în format 3D, precum "Avatar", care este prelucrat special, tehnic şi artistic, meciul de rugby a oferit spectatorilor senzaţii unice. Murmurul sălii creştea precum un tsunami atunci cînd apărea grafica partidei şi mai ales cînd regizorul transmisei comuta pe camera aflată la baza terenului, lîngă rugbyşti.



Un moment care te catapultează pe primul rînd al stadionului, la 3 metri de jucători, gata să le oferi mingea scăpată în tuşă sau să te fereşti să nu calci pe prosoapele albe aruncate pe jos, oferite sportivilor în momentele de oprire ale meciului.



Dar rugbyul 3D a fost mai mult decît atît. Transmisia a reuşit să pună în valoare, pentru ochiul spectatorului din spatele ochelarilor speciali, cablurile de deasupra terenului de joc, pe care se plimbau în voie camerele mobile, altfel slab sesizabile, şi a reuşit să ofere o imagine specială a celor două buturi. Mai mult, i-a făcut pe oameni să indice des cu mîna spre anumite zone ale stadionului care ieşeau în evidenţă pe imagini.





"Ah, sînt convins că faulturile dor mai tare văzute în 3D"

comentatorul partidei Anglia- Irlanda





Aproape stropiţi de noroi

Nici comentatorii partidei nu au scăpat ocazia să salute publicul din cele 40 de cinematografe. Ba chiar îi invidiau pe cei care aveau ocazia să vadă fazele în 3D. "E un joc slab al Angliei în 3D", a anunţat comentatorul. S-au dezlănţuit aplauzele şi strigătele de bucurie ale fanilor irlandezi. Parcă erau acolo, lîngă "verzi", în stadion, nu la 460 de kilometri depărtare. Podeaua de la "Savoy" s-a umplut de floricele la propriu la fiecare dintre cele trei eseuri reuşite de irlandezi.



Un alt moment a fost trăit mult mai spectaculos în 3D: reluarea unei faze în care mai mulţi jucători englezi şi irlandezi s-au încăierat. Tricourile elastice întinse la maximum aproape au aruncat din ecran noroi spre spectatori, iar muşchii braţelor, feţelor sau ai gîtului jucătorilor au dansat clar şi calm, sub fascinaţia celor din sală.



"Era tare oricum să vezi rugby pe ecran de cinema, dar în 3D a fost o experienţă extraordinară"

Un spectator irlandez la "Savoy"





Transmisie prin satelit

Începutul rugbyului în 3D a fost un succes: transmisia pe satelit din Londra a curs perfect, fără întreruperi, iar emoţia obişnuită a fanilor a fost amplificată de efectul tridimensional oferit de imensul ecran de 450 de metri pătraţi. Toată lumea poartă aceiaşi ochelari, fără diferenţă de marcă sau de preţ. Pregătiţi-vă acum de marile competiţii mondiale în 3D!



Fotbalul a fost primul

Cel dintîi eveniment sportiv din lume transmis live în 3D a avut loc pe 31 ianuarie 2010. A fost ales un meci de fotbal din Premier League, partida Arsenal - Manchester United (1-3). Această întîlnire a putut fi însă urmărită în noua tehnologie în doar 8 pub-uri din Marea Britanie şi din Irlanda.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.