Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în 12 martie pleacă în Himalaya, pe muntele Annapurna, înalt de 8.091 de metri, considerat cel mai dificil şi cel mai periculos.
"Este cel mai periculos vîrf himalayan. Trebuie să fii rapid, tehnic şi foarte atent. Acolo nivelul de oxigen este la o treime decît este în mediul nostru normal. Statistica arată că o treime din cei care urcă îşi pierd viaţa la coborîre, pentru că sînt epuizaţi. Pentru provocare înseamnă să fac ceva riscant, dar în condiţii de siguranţă. Am mai încercat de două ori acest vîrf, dar m-am întors pentru că nu am vrut să îmi risc viaţa", a spus Horia Colibăşanu.
Horia Colibăşanu pleacă spre Annapurna în 12 martie, de pe aeroportul din Budapesta. Expediţia ar trebui să se încheie pînă în 1 iunie.
Pentru această expediţie Horia Colibăşanu se pregăteşte din noiembrie 2009 şi face zilnic antrenamente la bazinul de înot al Universităţii Politehnica din Timişoara, pe stadionul echipei FC Timişoara sau în cinci săli de fitness din oraş. Costul expediţiei se ridică la aproape 24.000 de euro, cei mai mulţi bani fiind alocaţi de Primăria Slatina, oraş în care Horia a copilărit. De asemenea, i-au mai aprobat finanţare şi sponsorii mai vechi. La expediţia din acest an participă şi alpiniştii din Polonia Piotr Pustelnik, Kinga Baranowska şi Peter Hamor din Slovacia.
Horia Colibăşanu a spus că dedică această expediţie prietenului său spaniol Inaki Ochoa de Olza, cel cu care a mai încercat să urce pe Annapurna în 2007 şi în 2008. Spaniolul a murit în 2008 pe vîrful Annapurna. Expediţia de atunci a făcut subiectul unui documentar care va fi prezentat la un festival de film documentar şi de acţiune care are loc la sfîrşitul acestei săptămîni în Spania, unde Horia Colibăşanu este invitat special.
{{text}}