Ce nu știați despre Cristi Balaj.
- A cîştigat primii bani la săpat şanţuri în Austria
- Ca fotbalist a fost arbitrat de Porumboiu şi Crăciunescu
- A jucat în România şi în Ungaria
- Ia 40.000 de euro anual din arbitraj
Fără echipamentul de arbitru. Îmbrăcat lejer, blugi şi cămaşă. Alege o cafenea frecventată de studenţii din zona Eroilor din Bucureşti pentru a face interviul. „Vreau o cafea cu frişcă, însă doar dacă aveţi frişcă de post, altfel nu".
An de an ţine tot postul Paştelui. „Nici nu ştiu dacă e bine să vorbesc, mi s-a zis să fiu modest, să stau în banca mea, dar n-am nimic de ascuns".
Răspunde. La toate întrebările. Mai puţin la două: cu cine a votat în al doilea tur la alegerile prezidenţiale dintre Băsescu şi Geoană şi pe cine ar fi votat la şefia FRF dacă ar fi avut drept de vot.
Cariera de jucător a lui Cristi Balaj: „Pe Porumboiu am încercat să-l păcălesc"
- Ai practicat şi alt sport înainte de a alege arbitrajul?
- Am jucat fotbal la juniorii lui FC Baia Mare, apoi la echipa mare. Am bifat peste 100 de meciuri. Sincer, eram un jucător rău. Jucam libero şi eram agresiv.
- Aveai probleme cu arbitrii?
- Eram subiectiv ca fotbalist pentru că am prins şi perioada în care arbitrii îmi spuneau în faţă «azi nu e ziua voastră». M-au arbitrat mulţi dintre arbitrii mari ai României, Crăciunescu, Porumboiu. Primul la un meci la Electromureş Tg. Mureş. Ţin minte şi acum că venise la stadion cu un sacou roşu. Pe Porumboiu am încercat să-l păcălesc să joc cu crampoane ascuţite, că era gheaţă pe teren, dar n-am reuşit. Cornel Sorescu mi-a dat singurul cartonaş roşu din carieră.
- De ce n-ai continuat ca fotbalist?
- O operaţie complicată la genunchi. Am ajuns arbitru dintr-o întîmplare. Eram la un meci amical şi am zis aşa, mai în glumă, că mi-ar plăcea să fiu arbitru. Peste o săptămînă cel care conducea arbitrajul din Baia Mare mi-a zis: «Cristi, vezi că te-am înscris la şcoala de arbitri, să te prezinţi la cursuri»!.
FOTBALIST ÎN UNGARIA
"Cu banii de acolo mi-am luat apartament în Baia Mare"
- Cum ai ajuns să joci fotbal în Ungaria?
- Am jucat un sezon în Ungaria, în prima Ligă, la Pecsi Mecsek. Oraşul Pecsi era oraş studenţesc. Am jucat acolo alături de Dardai, care e acum la Hertha Berlin, de Feher, din naţionala «Ungariei». Am arbitrat acum o lună meciul Fulham - ŢSKA Sofia, iar atacantul ungar al englezilor a venit după meci la mine şi mi-a zis aşa: «Mă mai ţii minte, cînd jucai la Pecsi, eu eram copil de mingi?». Din banii pe care i-am strîns jucînd în Ungaria mi-am cumpărat un apartament în Baia Mare. Atunci ştiam ungureşte, acum, am cam uitat.
SITUAŢIE FINANCIARĂ
"Iau minimum 3.000 de euro lunar din arbitraj. E bine"
- Cîţi bani cîştigi lunar din arbitraj?
- Un arbitru bun din România are cam 15-16 meciuri pe sezon şi cum la fiecare joc îţi rămîn, după cheltuieli, în jur de 1.000 de euro, pe un an întreg încasezi cam 15.000 de euro. În cazul meu sau al lui Tudor, care mai avem 5-6 jocuri internaţionale, de unde mai vin 20.000-25.000 de euro, e mult mai bine. Ar ieşi o medie de 3.000 de euro lunar, ceea ce e OK.
"Acum, în ziua de azi, la ce baremuri sînt, e mai uşor să fii corect. Arbitrilor tineri le e mai uşor să se ţină departe de tentaţii"
COPILĂRIA
Prima slujbă: căratul lăzilor. A doua: la săpat şanţuri în Austria
- Cînd şi din ce ai cîştigat primii bani?
- Prima slujbă am avut-o la 14 ani. Era pe la jumătatea anilor '80, căram lăzi la un depozit din Baia Mare. Apoi, după Revoluţie, m-am dus în Austria la săpat grădini şi şanţuri. Nu eram sărac, dar îmi plăcea să am banii mei de buzunar.
- Părinţii tăi aveau sau au afaceri?
- Părinţii meu aveau un motel în Baia Mare la care veneau să se cazeze arbitrii care oficiau la meciurile lui FC Baia Mare. După un joc, mama mi-a zis că îmi va rupe mîinile dacă voi face vreodată ce a făcut acel arbitru atunci. N-am cerut detalii, dar mi-am imaginat. Cert e că din modul în care eşti crescut îţi iei cinstea şi corectitudinea, nu din situaţia financiară. Am văzut mulţi oameni cu bani care păcătuiesc, fură şi mint.
METODELE PRIN CARE SE CORUP ARBITRII
"Nu-ţi oferă sume, ci influenţă şi avantaje"
- Apropo, care a fost cea mai mare sumă care ţi s-a propus pentru a avantaja o echipă?
- Niciodată nu-ţi oferă o sumă. Cînd vor să se apropie, fac paşi mici. Au informaţii, caută diverse metode, caută persoane intermediare, influente, prieteni chiar, care să-ţi sugereze şi să lanseze ce fel de avantaje ai avea. Oricum, prieteni adevăraţi îi consider pe cei care niciodată nu mi-au transmis nimic deşi unii au făcut intervenţii la ei.
"Cea mai mare bogăţie a mea e că am reuşit să nu fiu corupt de nimeni. E lucrul cel mai de preţ pentru un arbitru"
"N-aş accepta să fac un flagrant pentru DNA. Nu ştiu de ce, din instinct n-aş face aşa ceva"
"Nu i-am luat lui Becali nici banii de avocat"
- Regreţi că i-ai dat în judecată pe Gigi Becali şi pe Cornel Penescu?
- Nu regret nici o secundă că am decis să-i dau în judecată şi să ajungem la tribunal cu Gigi Becali şi cu Cornel Penescu. Am şi acum hîrtia prin care Becali spunea că toate declaraţiile acuzatoarea despre mine au fost făcute pentru a mă intimida şi n-au nici un suport real. În plus, i-am demonstrat domnului Becali că nici măcar banii pentru avocat nu i-am luat, deşi aşa prevedea legea, deoarece onoarea nu poate fi cumpărată.
- Ţi-ai dori să fii şef la CCA?
- E o funcţie în care tot ce faci bun e şters cu buretele repede pentru nişte fapte care nu-ţi aparţin. Unii sînt în stare să te murdărească din cap pînă în picioare chiar dacă n-ai nici o vină.
Cum l-a înjurat un jucător
- Eşti de acord că un arbitru bun trebuie să vadă bine, dar să audă prost?
- O singură dată s-a întîmplat să mă înjure un jucător şi să nu-l elimin. Era minutul 5 al unui meci, l-am tras deoparte şi i-am zis pe un ton răstit ca să audă şi colegii lui: «Cred că tu vrei ca echipa ta să piardă, ai făcut acest gest special să-ţi laşi colegii în inferioritate». Din acel moment nu mi-a mai creat probleme.
- Ai vreo explicaţie pentru faptul că găsim mulţi foşti fotbalişti săraci, dar aproape nici măcar unul din rîndul foştilor arbitri?
- Arbitrii au un nivel de inteligenţă ridicat. Toţi au anumite studii superioare, cunosc limbi străine, duc o viaţă echilibrată. Apoi, la un meci sînt 22 de jucători şi un singur arbitru de centru. Mai uşor găseşti din 22 unul sau doi care să nu se realizeze în viaţă.
"Mai am 8 ani de arbitraj, nu mă gîndesc atît de departe, la cum va arăta ziua cînd voi ieşi din fotbal. Cert e că voi rămîne tot în fotbal. Preşedinte de club? Foarte probabil"
Cristi Balaj
5 LUCRURI INEDITE
1. Mănîncă doar paste cu 6 ore înaintea meciului.
2. În pauză nu se uită la nici o fază din prima repriză.
3. Soţia închide televizorul la meciurile cu presiune mare.
4. A refuzat să intre în politică, deşi a fost ofertat de două partide.
5. A votat cu Crin Antonescu în primul tur, iar "în al doilea nu contează pe cine am pus ştampila"
{{text}}