Sporturi   •   Handbal   •   LIGA CAMPIONILOR / OLTCHIM - GYOR, MÎINE, 17:15, Protv şi liveTEXT pe GSP.RO

Meci aşteptat de o viaţă! Fă cunoştinţă cu cele mai experimentate fete ale Oltchimului, Steluţa Luca şi Valeria Beşe!

Valeria Bese, Steluta Luca, Oltchim

Articol de Marian Ursescu   —  sâmbătă, 17 aprilie 2010

Oltchim Rm. Vîlcea e clubul cu cele mai multe participări în cupele europene din întreaga Europă. Din 1982, Oltchim nu a lipsit din întrecerile continentale



Steluţa Luca şi Valeria Beşe sînt cele mai experimentate jucătoare de la Oltchim. În jurul lor, antrenorul Radu Voina construieşte apărarea, principalul atu al "galacticelor"



Steluţa Luca. 34 de ani. E la Oltchim din 1993. În cei 17 ani petrecuţi, a participat la aproape toate marile succese ale formaţiei vîlcene. În 2006, cînd Oltchim a adunat la Rm. Vîlcea cele mai bune jucătoare ale "naţionalei" României, Steluţa Luca a fost prima pe listă. În jurul ei şi, cu ajutorul ei, s-a creat "nucleul" galactic.



Valeria Beşe. 30 de ani. A venit la Oltchim în 2006, de la Silcotub Zalău, alături de antrenorul Gheorghe Tadici şi alte trei coechipiere. Port-drapelul României la Olimpiada de la Beijing e jucătoarea despre care Marit Breivik, fosta antrenoare a campioanei olimpice, Norvegia, spunea. "Mi-aş dori-o în echipă. E uluitor cum poate să se apere!"



Steluţa Luca. A fost descoperită la Pechea de soţii Gheorghiu, Doina şi Adrian. Fată de la ţară, cu o forţă impresionantă, a fost imediat remarcată de cele mai importante cluburi ale României. În 1992, Tadici a luat-o la Zalău, dar după jumătate de an a plecat la Oltchim. "Vîlcea e locul unde m-am simţit cel mai bine. Acum e casa mea", spune Steluţa.



Valeria Beşe. 30 de ani. Crescută la Bistriţa, a fost descoperită de Tadici la un turneu la Deva. A luat-o la Zalău şi la 14 ani a trimis-o să joace în prima ligă. A devenit una dintre jucătoarel-emblemă ale echipei, dar şi titular la echipa naţională.



Steluţa Luca şi Valeria Beşe. Au un ţel comun, aşa cum s-a întîmplat de fiecare dată cu echipa naţională. Acum, la Oltchim, cele două jucătoare vor să joace finala Ligii Campionilor. "Cine nu-şi doreşte asta? E lucrul la care visezi de cînd pui prima dată mîna pe minge", spune Vali. "E visul suprem. Cred că în momentul în care o jucătoare ajunge să cîştige Liga Campionilor, atunci se simte împlinită profesional", adaugă Stela.



DESPRE STELUŢA LUCA

Furată noaptea de la Zalău

Transferată de Silcotub în 1992, Steluţa Luca nu a stat decît un tur de campionat la Zalău. La 16 ani şi jumătate a debutat în prima divizie şi a marcat 9 goluri într-un meci cu Timişoara! Vîlcea a intrat pe fir şi a făcut tot posibilul să o transfere. "Ştiu că aveam bagajele făcute, dar am fost pîrîtă de o colegă că vreau să plec la Vîlcea. A venit domnul Tadici la mine în cameră şi mi-a găsit bagajele în baie. De frică să nu plec, m-a luat la dînsul acasă să dorm, nu m-a mai lăsat în garsoniera mea. Am ajuns însă la Vîlcea, am plecat într-o noapte cu o maşină trimisă de Oltchim", a povestit Steluţa. Tadici a aflat imediat şi a sunat la Poliţie. A încercat să blocheze ieşirile din oraş, toate maşinile erau oprite de un filtru. Cea venită de la Vîlcea în care se afla şi Steluţa trecuse deja.



A muncit la C.A.P.

Steluţa Luca s-a născut la Pechea, într-o familie modestă, cu patru copii. A trebuit să muncească de mică la cîmp. "Mergeam şi munceam cu ziua la Cooperativa Agricolă de Producţie, cum era înainte. Îmi ajutam părinţii la cules de struguri. Eram înaltă şi, ţin minte, că oamenii mă trimiteau să ridic coşurile pline şi să le vărs într-o remorcă. Acolo mi-am format braţele", spune căpitanul Oltchimului.



La primul cantonament s-a rătăcit

Pe cînd Steluţa era încă junioară şi juca la CSŞ Galaţi, a fost convocată la lotul naţional. "Cei de la club mi-au spus că trebuie să mă prezint la lot la Beiuş. Am mers cu trenul toată noaptea, am ajuns la Beiuş şi am aflat că trebuia să fiu la Zalău, acolo avusese loc întrunirea lotului. Nici nu ştiam unde e Zalăul, eu nu plecasem din Galaţi pînă atunci", a povestit Steluţa. "Am luat trenul de la Beiuş la Timişoara, apoi la Oradea şi de acolo la Zalău. Am ajuns noaptea, pe la două. Am găsit un om care m-a dus în final la hotel. După două zile pe drum am sosit, în sfîrşit la Zalău", a adăugat Luca.



A fugit la Ljubljana

Steluţa Luca e de 17 ani la Oltchim, cu o întrerupere de trei sezoane. În 2002 a plecat în Italia şi a jucat la Pidigi Dosobuono, iar între 2003 şi 2006 a jucat în Danemarca, la Randers şi la FCK Copenhaga. Prima tentativă de a pleca însă de la Vîlcea s-a consumat în 1996. "Am fugit la Ljubljana, deşi mai aveam contract cu Vîlcea pînă în 1999. Mi-a venit însă repede mintea la cap şi m-am întors. Astfel riscam să fiu suspendată", spune Steluţa. "Krim Ljubljana ne-a oferit atunci pe ea o sută de mii de mărci germane, dar nu am dat-o. Steluţa era, la ora aceea, cel mai valoros inter dreapta din lume", a declarat vicepreşedintele Oltchimului, Ioan Gavrilescu.



"Vom trage şi cu dinţii!"


Steluţa Luca spune că nu a văzut niciodată atîta ambiţie şi dorinţă în lotul Oltchimului. Vîlcencele sînt pregătite să cîştige duminică împotriva Gyorului



- Steluţa, e cel mai important meci al tău din carieră?

- Nu cred, am mai jucat o finală de Campionat Mondial, finale de cupe europene, dar pot spune că e printre cele mai importante. E meciul decisiv care ne poate duce în finala Ligii Campionilor, acolo unde visăm să ajungem de mult.



- Sînteţi pregătite pentru Gyor?

- Normal! Nu mai avem răbdare. Toate ne dorim să facem pasul în finală. Nu va fi însă uşor. Unguroaicele vor veni şi ele să dea totul, să cîştige. Se vor lovi de noi. Vom trage şi cu dinţii. Nu avem cum să ratăm această şansă.



- Vă e teamă de acest meci?

- De ce să ne fie teamă? Le cunoaştem foarte bine. Trebuie să ne apărăm la fel de bine cum am făcut-o la Gyor, să eliminăm din greşelile din atac şi atunci ne vom califica.



"Secretul apărării noastre bune e comunicarea. În defensivă tot timpul trebuie să ştii ce face coechipierul de lîngă tine. Acest lucru se învaţă în timp, devin automatisme. Şi contează foarte mult şi vizionările. Meciul cu Gyor l-am văzut de cinci ori şi cred că o să-l mai văd de trei-patru ori"

Steluţa Luca, inter dreapta Oltchim



DESPRE VALERIA BEŞE

La un pas de moarte


Pe 27 noiembrie 2001, pe cînd se întorcea de acasă, de la Bistriţa, în drum spre Zalău, Valeria Beşe s-a răsturnat cu maşina. "Eram singură. M-am lovit cu capul de geamul de la uşa din dreapta. Nu-mi mai aduc aminte nimic din ziua respectivă. Ştiu doar cînd am plecat de acasă şi m-am trezit pe patul spitalului. Am avut zile. Dumnezeu m-a apărat şi am putut să revin. Am fost la un pas atunci să-mi rup gîtul", a declarat Vali Beşe.



Şase fete la părinţi

Valeria Beşe provine şi ea dintr-o familie numeroasă. "Sîntem şase surori. Eu sînt singura care am rămas în România. Mama şi cu toate celelalte cinci muncesc în Italia. Ele sînt cele mai înfocate suportere ale mele. Şi acum, înaintea meciului cu Gyor, am vorbit cu ele şi-mi ţin pumnii. Sper să le fac duminică o mare bucurie", a declarat Vali.



"Cu apărarea putem cîştiga!"


Valeria Beşe nu se teme de Gyor şi e convinsă că toate coechipierele ei sînt conştiente de importanţa meciului de duminică



- Vali, în tur aţi făcut un meci foarte bun, mai ales în faza de apărare. Repetaţi evoluţia duminică?

- Sper să jucăm şi mai bine. În meciul de la Gyor ne-am apărat bine, dar în atac am făcut multe greşeli. Şi acum îmi pare rău că nu am cîştigat. Pe final ne-am grăbit şi le-am dat posibilitatea unguroaicelor să ne egaleze.



- Le-aţi anihilat perfect pe Gorbicz şi Amorim. Ele reprezintă principalul pericol?

- Asta am pregătit. Ştiam că Amorim şi Gorbicz pot înscrie cele mai multe goluri. Şi acum, tot cu apărarea putem să ne facem viaţa uşoară.



- Va fi o presiune mare pe voi, faceţi faţă?

- Nu e primul meci jucat. Avem de partea noastră suporterii. Trebuie să avem răbdare, să nu pierdem mingile uşor şi să nu ratăm din situaţii clare. Visăm să ajungem în finala Ligii şi trebuie să ne atingem ţelul.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.