Liga 1

Radu Paligora: "Fac rar perfuzii, nu îmi risc libertatea!"

Radu Paligora

Articol de Marius Mărgărit  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Medicul Stelei, Radu Paligora, recunoaşte că apelează la acest procedeu cu jucătorii Stelei, "dar numai în cazul unor urgenţe medicale, altfel e doping şi eu nu-mi risc libertatea"

- Domnule Paligora, jucătorilor de fotbal li se pot administra intravenos diverse substanţe?
- Nu, e o practică ilegală de mai mulţi ani. Este consideraă o metodă de doping şi nimeni nu şi-ar permite să facă aşa ceva. Există doar o excepţie. De vreo doi ani, în nomenclatorul WADA, e permisă administrarea de medicamente prin perfuzii, dar numai în cazul urgenţelor medicale.

- Care ar fi...
- E vorba de situaţiile în care jucătorii sînt sever deshidrataţi, cînd suferă o comoţie cerebrală, cînd fac temperatură mare. Este permis ca în fiecare cabinet medical al unui club de fotbal să existe o linie de perfuzie, glucoză, ser fiziologic, care să poată fi administrate în cazul unor urgenţe. 

- În retur, de exemplu, aţi folosit această metodă?
- Nu, pentru că nu a fost nevoie. Dacă îmi amintesc bine, ultima oară cînd am făcut unui jucător o perfuzie s-a întîmplat acum un an şi jumătate. Eram în cantonament cu echipa şi, la patru dimineaţa, Rada a făcut febră 40 cu 2. I-am administrat medicaţia cu o perfuzie. 

- Înainte de meciuri n-aţi administrat glucoză jucătorilor?
- În nici un caz! E interzisă administrarea pe cale intravenoasă a substanţelor care să stimuleze performanţele sportivilor. Sînt la Steaua din 2004. De atunci sîntem cea mai controlată echipă, atît în competiţiile interne, cît şi în cele europene. Niciodată nu au fost probleme. Nu-mi risc eu libertatea, nici cariera şi siguranţa jucătorilor.

"Ţin minte că i-am mai pus o perfuzie lui Neşu, acum vreo doi ani, parcă. Eram într-un cantonament. De ce am făcut-o? I se făcuse rău, vomita şi nu putea să mănînce nimic"
Radu Paligora, medic Steaua

"Injecţii, da. Perfuzii, nu!"
Paligora susţine că "eu n-aş avea cum să le pun jucătorilor perfuzii cu glucoză, spre exemplu. Controlul doping ar releva faptul că administrarea glucozei s-a făcut intravenos, după concentraţia acestei substanţe. Şi mai e ceva: dacă eu îi propun unui fotbalist să-i fac o perfuzie, iar el refuză şi se află, eu risc enorm! Fiindcă ar fi vorba de doping!". Paligora face trimitere la normele internaţionale, care îl pot pune pe medicul vinovat sub urmărirea procurorilor.

"Au eficienţă maximă"
Medicul care a povestit că apela frecvent la perfuzii pînă acum doi ani explică şi de ce o făcea: "Aşa, fotbaliştii îşi reveneau mai repede după efort, fiindcă administrarea glucozei şi a vitaminelor intravenos e mult mai eficientă decît sînt pastilele. Substanţele ajung mai repede în sînge şi-şi fac efectul imediat".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.