Azi se împlinesc 24 de ani de la cîştigarea CCE. Aniversarea prinde Ghencea într-o criză fără precedent. Regresul Stelei: clubul din '86 era strălucitor şi adulat, cel de azi suferă şi e hulit chiar şi de propriii suporteri.
Steliştii celebrează azi cîştigarea Cupei Campionilor Europeni. Acum 24 de ani, la Sevilla, roş-albaştrii cucereau singurul trofeu continental din istoria fotbalului românesc, învingînd Barcelona în finală, după executarea loviturilor de departajare. Cum era Steaua de atunci faţă de cea de acum? Ce s-a schimbat în aproape două decenii şi jumătate?
De la Ceauşescu la Becali
Trupa din 1986 era patronată de Valentin Ceauşescu, fiul dictatorului. El se implica activ în viaţa echipei, mergea chiar şi în cantonamente. "Am găsit echipa deja formată de Ienei şi de Ion Alecsandrescu. Din '85 am devenit apropiat de ei şi am început să merg la antrenamentele echipei. Rolul meu a fost de a uni şi de a proteja Steaua", a povestit Valentin.
Din 2003, Gigi Becali e proprietarul clubului. Cu el acţionar unic, Ghencea a luat de două ori titlul de campioană, ultima oară acum 4 ani. Era Becali a fost marcată de dese schimbări de antrenor şi de implicarea directă a patronului în deciziile tehnice. Cel mai recent a plecat Bergodi, care l-a dat afară din vestiar pe Gigi în pauza unui meci din Europa League.
Argăseală vs Alecsandrescu
Numărul 1 în organigrama Stelei e Valeriu Argăseală, în '86 postul era ocupat de Ion Alecsandrescu, unul dintre cele mai importante personaje din istoria clubului. Poreclit "Sfinxul", Alecsandrescu a activat în conducerea Stelei din 1982 pînă în 1989 şi a continuat ca şef al roş-albaştrilor şi după Revoluţie. Prima echipă formată de el a fost neînvinsă între '86-'89 şi a luat Cupa Campionilor. După căderea comunismului, tot cu "Sfinxul" la conducere, Steaua a fost campioană 6 ani la rînd, între 1993 şi 1998.
Argăseală e lider de 3 sezoane, timp în care echipa nu a cîştigat nici un trofeu. Anul trecut, "militarii" au terminat campionatul pe 6, cea mai slabă clasare de după '90.
Piţurcă, de două ori peste Kapetanos
Pe 7 mai 1986, Steaua era pe primul loc în Liga I, cu 45 de puncte din 25 de partide, în condiţiile în care se acordau două puncte la victorie. Următoarea clasată era Sportul, la 8 "lungimi". Toţi titularii lui Ienei erau internaţionali români, iar golgeterul Piţurcă a încheiat sezonul 1985-1986 cu 29 de goluri marcate, aproape dublu decît Kapetanos, în prezent cel mai bun marcator din Ghencea. Grecul are 15 reuşite.
9 goluri a marcat Boloni în campionat în sezonul '85-'86. Omologul lui în echipa de acum, Juan Toja, a înscris o singură dată
20.000 de spectatori avea Steaua din '86 pe teren propriu, la meciurile cu echipe medii. Cu Dinamo şi cu Craiova veneau cu 10.000 mai mulţi
650 de spectatori a avut Steaua în Ghencea în meciul cu Twente, din grupele Europa League
Cît de bună era Steaua din 1986:
- echipa avea, în medie, 15 şuturi la poartă pe meci. Media de acum e de 8 şuturi la poartă
- trupa din Ghencea a primit doar 31 de "galbene" în cele 34 de etape din campionat în sezonul 1985-1986
- fundaşul Iovan a marcat de 7 ori în acel sezon. Atacantul Bogdan Stancu are acum doar 6 reuşite, cu trei runde înaintea finalului
- secundul lui Ienei era Iordănescu, declarat după Revoluţie "antrenorul secolului". Acum, secundul lui Stoichiţă e Mihai Teja, machedon din familia Becali
ARO atunci, euro acum
Pentru cîştigarea Cupei Campionilor Europeni, Lăcătuş şi ceilalţi roş-albaştri au primit cîte o maşină ARO la mîna a doua. Nicoliţă şi coechipierii săi au un bonus incomparabil doar dacă ajung să joace în grupele Ligii Campionilor: cîte 150.000 de euro de fiecare!
Geambazi, noul Konrad
Administratorul bazei din Ghencea în 1986 era Rudi Konrad. Gazonul era perfect, unul dintre cele mai bune din ţară. Postul lui e ocupat acum de Constantin Geambazi, rudă cu Gigi Becali şi acţionarul numărul 1 în acte, cu 56 la sută din capitalul social.
Steaua 1986
Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Balint, T. Stoica, Boloni, Majearu - Lăcătuş, Piţurcă
Steaua 2010
Zapata - Golanski, Parpas, Jelev, P. Marin - Szekely, Ov. Petre, Toja, Nicoliţă - B. Stancu, Kapetanos
"Nu vă mai chinuiţi să faceţi comparaţii între echipa din '86 şi cea de acum, fiindcă n-au nimic în comun! Atunci am luat Cupa Campionilor, acum Steaua e de locurile 5-6 în România"
Emeric Ienei, antrenor Steaua în 1986
"Din echipa de acum, doar Kapetanos ar fi avut loc în Steaua din '86, restul nu!"
Tudorel Stoica, căpitan Steaua în 1986
Fotbal • Liga 1 • STEAUA - ASTRA 2-0
La 24 de ani de la cîştigarea Cupei Campionilor, Steaua se află într-o criză fără precedent » Înapoi în viitor
Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Răzvan Rotaru — vineri, 07 mai 2010
{{text}}