Generaţia de aur rămîne una dintre cele mai tari echipe din istorie. O spun şi englezii de la The Guardian. Hagi şi compania fac parte din topul exclusivist alcătuit de jurnaliştii britanici, ierarhie ce reuneşte marile echipe care, deşi meritau, n-au cîştigat trofeul World Cup.
Ungaria (finalistă în '54), Uruguay (semifinalistă în '54), Germania de Vest (semi-finalistă în '70), Italia (semifinalistă în '78), Argentina (finalistă în '90) şi România (sfert finalistă în '94) sînt echipele de vis care meritau să plece acasă cu cel mai tare trofeu internaţional.
"Înainte de startul Mondialului din '94, numele Columbiei era pe buzele tuturor, mai ales că trecuseră în calificări de Argentina cu un categoric 5-0. În meciul din grupe, contra României, toţi erau convinşi că balanţa se va înclina în favoarea sud-americanilor.
Însă după 34 de minute de joc, România avea să-şi demonstreze excelenţa în cel mai spectaculos mod posibil. Răducioiu a întors doi adversari şi a şutat necruţător la colţul lung. Apoi, a ieşit la rampă Hagi.
Cu toţii ne amintim acel gol ciudat marcat de la distanţă, din banda stîngă. Mingea s-a oprit în vinclu. Chiar aşa a vrut să dea? Cui îi pasă? Însă cîteva minute mai devreme, acelaşi Hagi trimitea un lob îndrăzneţ de la 40 de metri, scos greu de Cordoba de sub transversală. România cîştiga atunci cu 3-1. Columbia? Care Columbia?
E drept, românii au şi pierdut cu Elveţia (1-4) înainte să cîştige cu SUA şi să treacă de grupe, însă daţi uitării acele evoluţii! A urmat confruntarea cu Argentina care a şters absolut tot.
Lovitura liberă executată de Ilie Dumitrescu în startul partidei a nimerit vinclul, apoi Hagi a scos patru adversari din joc cu o pasă către acelaşi Ilie, pentru ca, spre final, după ce Argentina revenise, decarul României să pecetluiască soarta partidei.
Inconstanţa României avea să-i coste pe tricolori. Egalaţi pe final de Suedia, în sferturi, deşi se aflau în superioritate numerică, românii au pierdut în cele din urmă, la penalty-uri.
Poate totuşi o echipă inconstantă precum România să facă parte dintr-o companie atît de selectă? Evident! O trupă atît de elegantă nu poate lipsi din acest top. Şi puteţi fi siguri că românii ar fi pus probleme Braziliei, nu cum au făcut-o indolenţii suedezi", scrie The Guardian.
{{text}}