Fotbal   •   Liga 1   •   INTER - STEAUA, SÎMBĂTĂ, 16:30, DigiSport şi liveTEXT pe GSP.RO

Steaua rămîne fără stadion, iar "Ghencea", fără echipă » Cuib de cuci

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu   —  joi, 20 mai 2010

### Pe această arenă s-au jucat aproape 700 de meciuri. Printre ele, peste 30 de derby-uri cu Dinamo şi 3 semifinale de Cupa Campionilor



### Iordănescu, Hagi, Lăcătuş, Tudorel Stoica, Marcel Răducanu, Ilie Dumitrescu şi Adrian Ilie sînt doar cîţiva dintre fotbaliştii de legendă ai Stelei care au încîntat în Ghencea





"Templul fotbalului românesc", aşa cum le place fanilor din Ghencea să spună despre arena lor, se goleşte brusc. Echipa se mută la Buzău, dar o parte însemnată din istoria clubului e legată de stadionul de aici, locul în care generaţii întregi de stelişti s-au bucurat că ţin cu roş-albaştrii.Vezi pe stelisti.ro evoluţia stadionului Steaua în imagini! (video)



Povestea a-nceput în urmă cu 50 de ani. În 1960 au pornit lucrarile pentru construirea "Complexului Sportiv Steaua", care cuprindea terenuri de fotbal, de volei, o pistă de atletism şi un poligon. Abia după 10 ani s-a acceptat ridicarea unui stadion autentic de fotbal. Stadionul "Ghencea". Era primul din România construit exclusiv pentru fotbal, fără pistă de atletism şi cu gazonul foarte aproape de primele rînduri de scaune.



A fost o dată ca niciodată...

A fost finalizat la începutul lui 1974, iar în aprilie s-a inaugurat. Cu un meci amical precedat de un joc de old-boys din care au făcut parte legendarii Emeric Ienei, Apolzan, Gheorghe Constantin, Zavoda I şi II, Hălmăgeanu şi Ion Alecsandrescu. Din acel moment, "Ghencea" a devenit casa Stelei şi sperietoarea oricărui adversar.



Atmosfera şi acustica extraordinare de la marile meciuri au ajutat echipa să reuşească performanţe incredibile pentru fotbalul românesc. Imaginea lui Piţurcă celebrînd, în plasa porţii de la tabelă, golul de 3-0 din semifinala cu Anderlecht, driblingurile fabuloase ale lui Hagi în marile derby-uri cu Dinamo condusă de Mircea Lucescu, gazonul invadat de fani la cele 6 titluri consecutive cîştigate de Steaua la jumătatea anilor '90 şi duelurile cu Raul şi Ronaldo din meciul cu Real Madrid de acum 4 ani, toate astea au transformat Ghencea într-un stadion încărcat de istorie.



Rudi Conrad, Sven Goran Eriksson, gazonul şi lacrimile

În anii '70-'80, arena Stelei avea cel mai bun gazon din România şi unul dintre cele mai bune din Europa. Cel care se ocupa de întreţinerea terenului era Rudi Conrad, atît de apreciat pentru munca sa încît de spunea despre el că "aude şi cînd plînge iarba". În istorie a rămas un episod din '84, cînd AS Roma a venit să joace-n Ghencea. Antrenorul italienilor, Sven Goran Eriksson, profund impresionat de calitatea gazonului, a cerut imediat să ajungă la Rudi Conrad. Şi i-a zis doar atît: "Eşti un adevărat maestru!".



Conrad a emigrat în Germania în 1989. Întors în vizită după o vreme, a dat o fugă-n Ghencea să vadă ce mai face "gazonul lui". Şi i-au dat lacrimile cînd a văzut starea deplorabilă în care ajunsese! Acum, de întreţinerea gazonului se ocupă Constantin Geambazi. Cumnatul patronului, adică al omului care poartă o parte din vina că o poveste frumoasă dintre o echipă, Steaua, şi un stadion, Ghencea, a devenit acum un coşmar.





Cum s-a construit stadionul

- excavarea a 80.000 de metri cubi de pămînt au fost pentru suprafaţa de joc

- tribunele au fost construite din 3.500 de gradene, care puse cap la cap făceau 14 kilometri

- au fost necesari 70 de kilometri de şipci de stejar

- în 1991, s-au montat scaune şi capacitatea a scăzut de la 30.000 la 28.000 de locuri

- în 1991 a fost inaugurată instalaţia de nocturnă, una de 1.400 de lucşi





"Dacă văd Steaua jucînd altundeva decît pe Ghencea, pentru mine e ca şi cum UTA s-ar muta în campionatul Ungariei! Ne facem de rîs şi ne merităm soarta!"

Helmuth Duckadam



"Stadionul Steaua înseamnă o parte importantă din viaţa mea, din ziua în care m-am înscris la pitici. Echipa asta e o emblemă a sportului românesc, nu poate fi mutată de colo, colo!"

Ilie Dumitrescu



"Am învăţat pentru «Bac» pe terenul de pe Ghencea. Mă întindeam cu cartea în mînă, îmi plăcea să citesc simţind mirosul ierbii. Eram mic, abia ajunsesem la Steaua şi visam să debutez în prima echipă. Meciuri am jucat multe, dar asta e amintirea mea cea mai plăcută"

Gabi Balint



"Dacă Steaua debutează în campionatul următor la Buzău, atunci echipa asta a murit! Eu am asistat la construirea stadionului din Ghencea, am fost acolo din '64, deci cu 10 ani înaintea inaugurării arenei. Steaua nu poate exista în altă parte!"

Lajos Sătmăreanu





Marile evenimente din Ghencea în ultimii 36 de ani



1974

- pe 9 aprilie se inaugurează stadionul cu un meci amical: Steaua - OFK Beograd 2-2



1979

- pe 3 octombrie, Steaua obţine cea mai categorică victorie a sa în cupele europene: 6-0 cu Young Boys Berna, în Cupa Cupelor



1984

- pe 18 februarie, Steaua bifează a 1.000-a sa prezenţă în Divizia A: 4-0 cu CS Tîrgovişte



1986

- în aprilie ispută prima semifinală a Cupei Campionilor din istorie: 3-0 cu Anderlecht, poate cel mai bun meci reuşit de Steaua în toată istoria sa



1988

- în aprilie dispută a doua semifinală de Cupa Campionilor: Steaua - Benfica 0-0

- pe 7 decembrie, Steaua obţine cea mai categorică victorie din istoria clubului: 11-0 cu Corvinul, în Divizia A



1989

- în martie 1989, Steaua face un meci memorabil, 5-1 în returul "sferturilor" CCE împotriva lui IFK Goteborg

- în aprilie joacă a treia semifinală a Cupei Campionilor: 4-0 cu Galatasaray



1993

- în martie, Steaua joacă cu FC Anvers în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, fiind eliminată chiar dacă nu a pierdut (0-0 la Anvers şi 1-1 la Bucureşti)



1998

- pe 4 aprilie, Steaua obţine cea mai categorică victorie în faţa rivalei, Dinamo: 5-0



2006

- în septembrie dispută un meci pentru istorie împotriva celei mai galonate echipe din lume, Real Madrid, scor 1-4





33 de trofee din totalul de 50 din palmaresul Stelei au fost obţinute în perioada în care stadionul din Ghencea a fost considerat arena proprie



36 de ani din cei 63 ai istorie clubului meciurile considerate acasă s-au disputat în Ghencea

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.