Liga Campionilor

Chivu e primul român care cîştigă Liga pe teren » Our Special One!

Articol de Andrei Niculescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Mourinho i l-a dat lui Chivu în primire pe cel mai bun dintre jucătorii lui Bayern.

Aşa cum se lăsase de înţeles încă de la antrenamente, Jose Mourinho l-a titularizat pe Cristi Chivu pe flancul stîng al apărării. Adversar direct, Arjen Robben, cel mai bun dintre jucătorii bavarezi. Olandezul i-a pus prima oară probleme în minutul 10, cînd l-a depăşit în viteză, apoi a trecut şi de Samuel, centrîndu-i periculos lui Olici.

Au urmat alte două momente dificile pentru "tricolor". O dată nu l-a putut opri pe Robben decît prin fault, iar apoi a căzut chiar în faţa acestuia, în poziţie centrală, numai că atacantul lui Bayern n-a profitat de spaţiul creat şi a tras "afară".

Pe măsura trecerii timpului, ajutat cînd de Cambiasso, cînd de Samuel, Chivu a prins încredere şi a bifat două intervenţii bune. Dar tocmai cînd părea că şi-a regăsit stabilitatea, el a pierdut o minge în duel cu acelaşi Robben şi a trebuit să-l faulteze pe olandez. Urmarea: "galben". Cu acest avertisment  drept balast, Chivu a devenit mai prudent după reluare. Şi a evitat intrările directe la olandez, astfel că acesta a şutat la un moment dat nestingherit. În minutul 68, ziua de lucru a românului pe Santiago Bernabeu s-a sfîrşit. Mourinho n-a mai riscat şi l-a înlocuit cu Stankovici. 

19 ani după Belo
Precedentul jucător român care a cîştigat C1 pe teren a fost Miodrag Belodedici. Fostul fundaş a jucat în întregime finala din 1991, cînd Steaua Roşie Belgrad a învins-o pe Olympique Marseille abia la penaltyuri (0-0, 5-3). Ulterior, Răducioiu a luat trofeul cu Milan, dar n-a intrat în lot pentru ultimul act cu FC Barcelona (4-0 în 1994). În schimb, Adrian Ilie a pierdut două finale cu Valencia (0-3 cu Real Madrid în 2000 şi 1-1/4-5 la penaltyuri cu Bayern în 2001), evoluînd doar în prima din minutul 68.

Premieră cu Eto'o
Samuel Eto'o a intrat într-o postură inedită. El a devenit primul fotbalist care realizează două "triple" consecutive, şi cu echipe diferite. Prin succesul de aseară, camerunezul a repetat cu Inter performanţa din 2009 realizată cu FC Barcelona: succes în Ligă, în campionat şi în Cupă. În schimb, atacantul de 29 de ani a irosit pe "Bernabeu" ocazia de a înscrie în trei finale de Champions League, după reuşitele pentru Barca în 2006 (2-1 cu Arsenal) şi în 2009 (2-0 cu Manchester United).

Penalty la Maicon?
În minutul 16, la un corner executat în careul Interului, Maicon a sărit deasupra tuturor, dar a atins balonul cu mîna. Arbitrul Howard Webb a considerat însă că n-a fost intenţie şi a lăsat jocul să continue.

Mourinho, nr.3
Jose Mourinho a devenit al treilea tehnician care triumfă în C1 cu două echipe distincte. În afara Interului, portughezul luase trofeul cu FC Porto în 2004. Înaintea sa, performanţa au realizat-o austriacul Ernst Happel, cu Feyenoord (1970) şi cu Hamburg (1983), şi germanul Ottmar Hitzfeld, cu Dortmund (1997) şi cu Bayern (2001).


600.000 de euro e premiul total luat de Chivu şi de colegii săi: jumătate din sumă pentru cîştigarea Ligii, jumătate pentru titlu plus Cupa Italiei

9 milioane de euro încasează Inter doar pentru cucerirea trofeului; învinsa Bayern primeşte numai 5,5 milioane

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.