EURO 2012

Contraste de Lvov, oraşul care va găzdui Euro 2012!

Articol de Ionuţ Petrişor, Raed Krishan (foto)  —  Monday 30th of November -0001 12:00

### Construcţia noului stadion pentru Euro 2012 este în impas, dar oraşul vechi e o mică bijuterie arhitecturală


Ieri, preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a vizitat şantierul, special pentru a impulsiona lucrările


Lvov e un oraş care te contrariază. Aerul comunist persistă la periferie, unde blocurile sînt gri, iar străzile au zeci de plombe de asfalt. Indicatoarele lipsesc cu desăvîrşire, numai un GPS rezolvînd problema traseului. Cînd vezi maşinile ce asigură transportul în comun, multe dintre ele vechi şi care scot mult fum, ţi se pare că eşti în România anilor '80. Pe străzi puţine limuzine şi multe maşini Lada bătrîne, chiar şi în dotarea  poliţiştilor. 

În centrul vechi, imaginea se schimbă complet. Totul e liniştit, lumea se plimbă pe străzile cochete, presărate terase sau baruri. Peste tot femei frumoase şi foarte elegante. Se organizează concursuri de dans în stadă. Lumea zîmbeşte.

Centrul oraşului cu 750.000 de locuitori pare un amestec de Sibiu şi Braşov.  Multă verdeaţă, curătenie şi bun gust. Locuitorilor din Lvov le place să spună că oraşul  lor este unul cu suflet vest european deşi se află în Est. Şi nu exagerează cu nimic.

Arhitectura clădirilor e păstrată intactă încă din secolele al XV şi al XVI-lea, iar muzee şi biserici întîlneşti la tot pasul. Printre ele, magazine ale firmelor importante.  Preţurile sînt mai mici decît la noi, iar viaţa de noapte e extrem de animată, chiar şi în cursul săptămînii. 


Ritm de lucru sub National Arena
Mai sînt 2 ani pînă la Campionatului European ce va fi găzduit de Polonia şi Ucraina. Lvov a fost unul dintre oraşele alese pentru a găzdui meciuri din faza grupelor, însă şansele să se întîmple asta tind spre zero. Noua arenă (35.000 de locuri) nu e gata, iar cea veche, care va găzdui şi întîlnirea cu România, deşi renovată, nu se ridică la standardele UEFA. Stadiul lucrărilor la noul stadion este inferior celui de la Naţional Arena din Bucureşti. "Aproape sigur nu vom avea meciuri de la Euro! E vina autorităţilor, au lăsat lucrurile de izbelişte, iar acum e prea tîrziu să mai fie îndreptate!", povestesc oamenii.


5.000 de bilete vîndute
Meciul cu "tricolorii" este aşteptat cu interes la Lvov. Pînă ieri se vînduseră deja 5.000 de bilete, iar fanii lui Şevcenko se interesau dacă România va aduce nume importante. "Vine şi Chivu?", se întrebau suporterii la coada de bilete. Vestea că proaspătul campion al Europei va fi prezent i-a liniştit: "Mare fotbalist!". Tichetele au preţuri între 50 şi 100 de grivne ucraineene, adică între 25 şi 45 de lei.

Ploaie şi 20 de grade
La Lvov plouă, iar temperatura din termometre nu sare de 20 de grade Celsius. Aceeaşi situaţie va fi şi la ora jocului, cînd sînt aşteptate precipitaţii şi o maximă de 15 grade Celsius. "Tricolorii" au ajuns aseară la Lvov şi s-au cazat la Euro Hotel, de 4 stele, din apropierea centrului oraşului. Azi, este programat antrenamentul oficial, pe Ucraina Stadion.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.