Fotbal   •   Liga 1   •   INTERVIU

Şumudică despre Rapid: "Mi-e puţin teamă, dar aş veni imediat"

Marius Şumudică, Şumudică, Rapid

Articol de Decebal Rădulescu   —  vineri, 28 mai 2010

Marius Şumudică recunoaşte că îi e teamă să preia echipa din Giuleşti, dar crede că ar putea fi şi o şansă mare pe care asigură că n-ar rata-o: "Ascultaţi-l pe Şumudică!", asigură fostul rapidist







- Marius, ce zici, n-a fost exagerat gestul de pe Giuleşti? Cu pupatul gazonului?

- Eram sigur că o să începi cu asta! Nu. A fost spontan. Crede-mă! Mi-au dat lacrimile instantaneu. Eu nu sînt tipul de om care să facă circ.



- Te exteriorizezi mult.

- Da. N-am ce să fac. Ăsta sînt. Nu vezi că am albit deja. Şi-ţi mai spun un secret. Eu la Surprize,Surprize plîngeam. Nu puteam să mă abţin. Ce vrei? Asta simţeam, asta făceam. Sau la filme. Cîteodată mă ascund de băiatul meu cînd îmi dau lacrimile.



- Să zicem că ajungi la Rapid şi baţi Steaua cu 5-0, aşa cum s-a întîmplat în returul ăsta. Atunci cum ai mai reacţiona?

- (Rîde) Nu ştiu. Urmăriţi-mă şi veţi vedea. Inventez eu ceva. Dar dacă le dau 5-0 ce rost ar mai avea să mai fac ceva. Ar fi de ajuns scorul.





"Toba de pe Republicii m-a făcut rapidist"





- Hai să te întreb de Rapid, chiar dacă Jean Pădureanu zice că ai semnat deja cu Bistriţa.

- Nu. Nu e adevărat. Stai puţin. M-am înţeles cu Nea Jean, dar n-am semnat încă nimic. Asta urmează să se întîmple în cîteva zile. Întreabă-mă!



- De unde dragostea asta a ta nebună faţă de Rapid?

- Din copilărie. Bunicul meu a fost portar la echipa Carmen. Era rapidist. Cînd aveam 5-6 ani mă lua la meciuri. Ştii cine m-a făcut să ţin cu echipa asta? Toba galeriei care bătea la fiecare meci pe stadionul Republicii. Ţin minte că în perioada aia căpitanul Rapidului era Ion Ion.





"Fotbalist m-a făcut Jurcă, antrenor eu"





- Cui datorezi cariera de jucător?

- Cornel Jurcă, fără discuţie. M-a ajutat mult. Mi-a dat un drum şi în viaţă. Un om deosebit.



- Erai destul de pirpiriu, nu prea arătai a fotbalist. Ce crezi că a văzut la tine?

- Da, aşa e! Dar eram drăcos rău. Răspundeam la toată lumea. Aveam vînă, tupeu. Ţin minte că mă mai şi încingea pe la antrenamente.



- Dar ca antrenor ce model ai?

- Ca antrenor sînt eu. A fost bine că am lucrat cu Răzvan Lucescu. Încerc uneori să-mi aduc aminte ce lucram cu tatăl lui. Iau de la toţi antrenorii cu care am lucrat cîte ceva. Dar sincer îţi spun că foarte mult ţin legătura cu Dan Petrescu. Ne complimentăm după meciuri. Vorbim mult despre fotbal. Eu cred că am acelaşi caracter ca şi el.





"Eu am ochi la jucători"





- Au fost voci care au spus: "Şumudică lasă jucătorii prea liberi" sau "Şumudică nu poate să ţină echipa în frîu". Cum comentezi?

- Recunosc că la Astra am avut de pierdut din cauza faptului că am fost prea prieten cu jucătorii. Am greşit. La fel şi la Naţional. Dar lucrurile s-au schimbat mult. Din greşeli înveţi. La Bistriţa am format un grup extraordinar şi am instituit regula respectului reciproc.



- Pe Morales tu l-ai adus? Cît a costat?

- 15 mii de euro la impresari şi 200.000 de euro transferul. Acum are clauză de două milioane. Vă spun că e un super-jucător. Are 23 de ani şi e deja matur şi complet în joc. E un fotbalist care bagă capul în contră. Să ţineţi minte că eu niciodată nu mă înşel la jucători.





Despre Lăcătuş şi întîmplarea din liceu





- Care crezi că e calitatea ta principală ca antrenor?

- Vreţi să mă laud? Nu pot să fac asta. Cred că ştiu să le dau agresivitate jucătorilor. Le-o dau de peste tot, din tribună, de pe bancă, mă au în minte cu ce le spun. Ultimele meciuri i-am motivat scriindu-le pe tablă înainte de fiecare partidă: "Fiţi duşmanii automulţumirii!!".



- Exista pericolul ăsta la Bistriţa.

- Păi, exista.



- E vreun Şumudică în Liga 1, azi?

- Nu e. Dar să nu credeţi că zic eu asta fiindcă am fost vreo mare sculă!. Nu, dar nu văd pe cineva cu profilul meu, aşa. Eu eram un fel de Lăcătuş pe teren, bine, la scară ceva mai mică, dar cam ăla era stilul, mai agresiv. N-aţi văzut ce făceam pe la goluri. După aia, cînd ajungeam acasă şi mă vedeam la televizor, ziceam: "Băi, dar nebun mai sînt". Păi,  eu cînd eram la şcoală, la Liceul German, am văzut pe coridor o fată care plîngea. Zic: "Ce-ai păţit?" Ea: "Am luat 3 la fizică şi m-a dat afară de la oră". În secunda următoare am intrat peste profesoară şi am început s-o cert că fata aia plînge din cauza ei. Bineînţeles că am fost exmatriculat. Asta mi-a venit să fac, asta am făcut.





"Jucătorii care lucrează cu mine ies cu pieptul în faţă"





- Cu ce crezi că ai rămas din perioada Bistriţa?

- Sînt încă acolo. Stai puţin! Poate ce am învăţat pînă acum. Legat de echipă, sînt două lucruri fundamentale. Unul care ţine de atitudine şi unul care ţine de joc. Primul: Eu sînt convins că băieţii ăştia ies cu pieptul în faţă la fiecare joc. Pun osul şi asta înseamnă mult.



- Şi celălalt?

- Zilele trecute  am revăzut nişte meciuri. Şi-n statistica fazelor am descoperit două în care mingea stă la noi prima dată 33 de pase, apoi 36. Nu e puţin lucru. Spune multe.



- Bine, dar la Braşov ce s-a întîmplat? Ai luat cinci.

- La Braşov am simţit cum echipa îmi cere ajutorul şi eu nu pot să i-l dau. N-am putut să-i transform într-un moment-cheie al meciului. Şi am căzut. Dar de alte meciuri de ce nu mă întrebi?





"Jean Pădureanu m-a făcut  mai credincios şi mai echilibrat"





- Pe celebrul Jean Pădureanu, despre care se spune că e tăticul blaturilor, cum îl caracterizezi?

- În nici un caz aşa cum cred că-l vezi tu. Poate că oamenii se mai schimbă, poate că şi voi, jurnaliştii, vă formaţi păreri greşite.



- Dă-mi nişte exemple. Fă-mă să-mi schimb părerea!

- Pădureanu m-a ajutat enorm. N-am ce să-i reproşez. Nu eram atît de echilibrat înainte să-l cunosc. A fost foarte corect cu mine şi m-a făcut şi mai credincios. Şi-i mulţumesc pentru asta. Tu ştii care e averea lui Jean Pădureanu?



- Nu. Care e?

- Un apartament, 3 costume şi 10 cămăşi. Şi repetă obsesiv: "Plăcerea mea e să-i mulţumesc pe fotbalişti". Ştiţi vreun jucător care nu şi-a primit banii de la Pădureanu?





Jean Pădureanu şi cireşele





- Asta înseamnă că-şi respectă contractele.

- Păi, ştii ce mi-a zis? Ce m-a învăţat? Zice: "Şumi, în viaţa ta să nu minţi jucătorii! Ascultă-mă! Ce-i dai fotbalului el îţi va da înapoi!" Şi a avut mare dreptate. Şi mai am o poveset care m-a impresionat cu Pădureanu. O poveste care spune multe.



- Care?

- Mergeam la un meci. Ne cam grăbeam. El în faţă cu maşina lui, noi în spate. La un moment dat, a oprit pe marginea drumului într-un loc în care cinci femei vindeau cireşe. Noi ne grăbeam, dar el, ca să nu le supere, a stat şi a cumpărat cireşe de la fiecare dintre ele. M-a impresionat.





"Mi-e puţin teamă să preiau Rapidul"





- Ne întoarcem la Rapid pentru final.

- Da, visul meu e să antrenez echipa asta. Rapid Bucureşti. Şi nu ascund faptul că sînt foarte bun prieten cu Dinu Gheorghe. Adică asta ar putea fi formula. Repet, vorbesc doar ipotetic. Rapid ar fi o mare provocare pentru mine!



- Nu ar putea fi o pălărie prea mare pentru tine?

- Sincer, mi-e puţin frică de ce ar putea urma. Ar fi o uşoară doză de teribilism, dar şi o şansă uriaşă pentru mine. Şansă care dacă mi-ar apărea, n-aş rata-o! Ascultaţi-l pe Şumudică!





96 de meciuri a jucat Marius Şumudică pentru Rapid Bucureşti





"Mă întrebi dacă joc la pariuri? Nu, nu joc! Nu-mi place şi nu mă interesează aceste lucruri. Astea sînt poveşti. Eu zic că fotbaliştilor, antrenorilor şi, în general, oamenilor care se ocupă de fotbal ar trebui să le fie interzis acest lucru"

Marius Şumudică





Marius Şumudică

Data naşterii: 4 martie 1971

Cariera de jucător

Debut în Liga I: 05.03.1989, Inter Sibiu - Sportul 2-1

Ultimul meci în Liga I: 24.09.2005, Pandurii - Gloria Bistriţa 2-1

A jucat la: Sportul (1988-1992, 1994-1996, 1997), Dacia Unirea Brăila (1992-1993), Corvinul (1993), Rapid (1996, 1997-1999, 2001-2002), Maritimo Funchal (1999-2001), Debrecen (2002-2003), Omonia Nicosia (2004), UTA (2004-2005), Bistriţa (2005)

Meciuri/goluri în Liga I: 237-62

Palmares:

- Campion al României cu Rapid (1999)

- Cupa României cu Rapid (1998, 2002)

Cariera de antrenor

- Rapid II (2005), Rocar (2006-2007), Dodu Bucureşti (2007-2008), Progresul (2008), Astra (2009), Farul (2009), Bistriţa (2010)







"<Vamă> semnează pe viaţă!"

Mutarea anunţată de Gazetă în urmă cu o lună a fost oficializată ieri de Copos. "Am rezolvat problema noului preşedinte. La finalul lunii, Dinu Gheorghe va semna pe viaţă cu Rapid! Este cel mai bun preşedinte de club din România. Mă felicit pentru această alegere!", a precizat şeful din Grant. "Copos poate a zis că Dinu e băiat bun, dar nu că s-a înţeles cu el. Nici Moldovan, nici Dinu, nu au de ce să plece", a replicat finanţatorul braşovean Ioan Neculaie.



"Asta e ambiţia mea"

Viorel Moldovan (foto), unul dintre antrenorii cu cele mai mari şanse de a colabora în Giuleşti cu Dinu Gheorghe, îşi anunţă plecarea de la FC Braşov: "Nu-mi place să pierd timpul! Ce să fac, să mai stau un sezon la Braşov şi să termin pe 9!? Ambiţia mea e să pregătesc o echipă care se bate sus, iar Rapid e un challenge interesant pentru oricine, o echipă care mi-a rămas în suflet. Deocamdată, nu mi s-a făcut încă nici o ofertă, nu sînt nici genul care să mă autopropun, dar e clar că la Braşov nu voi mai continua". Copos a comentat situaţia băncii tehnice: "Cu Andone n-am mai vorbit de două zile, iar dintre Şumudică, Moldovan sau altul va alege Dinu Gheorghe, are întreaga răspundere".





Inbox



- Spadacio a plecat optimist în Brazilia: "Vom juca în Europa League, 90 la sută ne recuperăm punctele la TAS! Mai am doi ani de contract cu Rapid, mă voi întoarce să-mi duc acordul la bun sfîrşit. Sînt fericit în Giuleşti!"

- "Nu a vorbit nimeni cu mine nici despre Rapid, nici despre altă echipă. Sigur, ar fi o şansă mare pentru mine şi un pas înainte să ajung în Giuleşti", a anunţat din cantonamentul "naţionalei" mijlocaşul dreapta sub contract cu Braşov, Mihai Roman.

- Patronul Braşovului, Ioan Neculaie, se revoltă: "Asta e cea mai mare tîmpenie, că ia Dinu jucători cu el la Rapid! Păi, e echipa lui cumva?! Cum să ia jucători fără acordul meu?".

- Copos: "Va trebui să fim cumpătaţi şi anul acesta cu bugetul, avînd în vedere managementul dezastruos al clubului de acum doi ani. Sînt datorii prea mari pe care trebuie să le plătim, nu ştiu cît de mult vom putea mări bugetul".

- Suporterii din Giuleşti nu-l regretă pe Helder, fundaşul dreapta acontat de Dinamo. "Nu e o pierdere, de-abia reuşea o centrare bună. Nu ne explicăm însă de ce l-a vrut Andone la Dinamo. Nu prea l-a jucat pe brazilian", au precizat liderii galeriei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.