Brazilia, Portugalia, Cote d'Ivoire şi Coreea de Nord. Specialiştii spun că e cea mai dificilă grupă de la Campionatul Mondial care va debuta peste doar 9 zile în Africa de Sud. Iar asta, cu siguranţă nu din cauza prezenţei reprezentativei asiatice printre vedete ca Ronaldo, Kaka, Luis Fabiano, Robinho, Nani sau Didier Drogba.
Cel mai slab cotată echipă naţională de la Mondial, Coreea de Nord se confruntă cu o provocare în faţa căreia nu poate pierde nimic. Istoria îi aduce argumente. În 1966, la turneul final din Anglia, a învins Italia cu 1-0 şi a şocat ierarhiile. Dorinţa de succes pare să fie aceeaşi. "Ne dorim să mergem cît putem de mult, dar asta nu depinde numai de noi", a sunat promisiunea făcută în urmă cu doar cîteva zile de selecţionerul Kim Jung-hun.
La ce ar putea spera "comuniştii" de la Africa de Sud 2010? Un răspuns îl dă vedeta Coreei de Sud, Park Ji- Sung: "Poate ne vom apropia mai mult după participarea la CM". Greu de crezut. Asta în condiţiile în care cele două ţări au participat împreună la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2000 de la Sidney, dar şi a refuzului categoric pe care oficialităţile de la Phenian l-au dat solicitării de a organiza partide la Cupa Mondială din 2002.
Aşadar, realităţi recente, însă contradictorii, care au culminat cu evenimentele petrecute în campania de calificare pentru 2010. Coreea de Nord vs Coreea de Sud s-a disputat la Shanghai, în China, din cauza faptului că gazdele nu le-au permis celor din Sud să-şi arboreze steagul şi nici să aducă suporteri care să-i susţină. Apoi, în 2009, Nordul a învinuit partea adversă de condiţiile inumane de care au avut parte la Seoul, unde au pierdut cu 1-0 într-un joc de calificare.
Şicanele nu se opresc aici. CM 2010 nu va fi difuzat în Coreea de Nord. Acum, televiziunile de dincolo de graniţa sudică refuză să mai facă gesturi umanitare, la fel ca în 2006, cînd au acceptat să emită necodat partidele din Germania.
Brian Myers, profesor de Studii Internaţionale şi expert în propaganda Nord Coreană la Dongseo University din Pusan (Coreea de Sud), priveşte obiectiv relaţia dintre cele două ţări:
"Oricum, meciurile nu cred că puteau fi transmise în direct. Kim Jong-il, liderul politic nord-coreean, nu ar fi permis asta de frica unei umilinţe care putea duce la revolte de stradă sau la contestări ale regimului său". Situaţia ar avansa pe alte coordonate în cazul unui scenariu favorabil: "Dacă ar învinge Brazilia, Coreea de Nord va avea imagini de la meci o zi sau două după disputarea lui. Clipurile ar putea fi obţinute din China sau piratate.
În cazul unor înfrîngeri, nimeni nu va pomeni absolut nimic. Nu-mi amintesc să fi citit undeva despre o înfrîngere a Coreei de Nord!". Myers continuă: "Ocazional, sînt prezentate pe TV imagini din partide ale altor echipe. Cel mai probabil, din eşecuri ale duşmanilor SUA sau Japonia".
Care sînt atuurile Coreei în faţa adversarilor?
Selecţionerul Cote d'Ivoire, Sven Goran Eriksson le identifică lucid: "Sînt cel mai bine pregătiţi din punct de vedere fizic. Stau în cantonament de 6 luni!". Ar mai fi ceva. Jong Tae-se, considerat vedeta asiaticilor. Născut în Japonia, atacantul este poreclit "Rooney" datorită eficienţei sale. E star din toate punctele de vedere, după cum le-a mărturisit chiar el jurnaliştilor de la Tokyo: "Toţi colegii îmi cer telefonul mobil, vor să-l vadă, mereu trece prin toate mîinile înainte să-mi revină!".
Un ultim detaliu. Coreea de Nord va avea şi fani la Mondial. Autorităţile comuniste au "închiriat" 1000 de figuranţi chinezi care o vor susţine pe stadioanele din Africa de Sud. Aşteptaţi-vă să domine fondul sonor, altfel riscă să fie concediaţi.
International • CM 2010 • PREZENTARE
Amănunte incredibile despre Coreea de Nord! Asiaticii revin la Mondial după 44 de ani
Articol de Gazeta Sporturilor — miercuri, 02 iunie 2010
{{text}}