Handbal

Băieţii lui Vasile Stîngă sînt gata de barajul pentru Mondiale: "Nu ne sperie Rusia!"

Rares Jurca, Jurca, Romania

Articol de Marian Ursescu  —  miercuri, 09 iunie 2010

Românii se pregătesc să treacă în barajul pentru Mondiale de "naţionala" Rusiei, pe care au învins-o la ultimul turneu final, în Croaţia. Din cele 21 de ediţii ale Mondialelor, România a participat doar la 12, în timp ce Rusia are 17 prezenţe.


După 14 ani de absenţă, "naţionala" masculină a României s-a calificat în 2009 la Mondialul din Croaţia. Izbînda "tricolorilor" în faţa Muntenegrului a fost umbrită atunci de scandalul "mită pentru arbitri", danezii Gjedin şi Hansen acuzînd că au fost rugaţi cu 60.000 de euro pentru a ajuta România.

Locul 15 la Mondialul din Croaţia, românii vor să obţină biletele şi pentru turneul final din Suedia 2011. Trebuie să treacă însă în baraj de Rusia, echipa care nu mai lipseşte de la un Mondial din 1964, bifînd de atunci 17 turnee finale consecutive. Selecţionerul Vasile Stîngă, dar şi handbaliştii sînt încrezători. "Băieţii sînt montaţi, hotărîţi să facă un meci mare. Am văzut multe partide ale Rusiei, cunoaştem ce pot, cum aruncă la poartă, cum se apără, cum atacă. Totul depinde de noi", crede antrenorul Vasile Stîngă.

"Calificarea va conta mult de primul meci. Îi putem surprinde cu forţă, cu dinamism, cu creativitate. Sîntem o echipă tînără, motivată, prin devotament vom cîştiga cu Rusia. Oricum, nu e o echipă să ne sperie", e convins Rareş Jurcă, interul dreapta al României. Stîngă crede că românii îi pot surprinde pe ruşi doar pe contraatac. "Trebuie să-i alergăm, să jucăm foarte bine pe contraatac şi să nu ratăm nimic. Numai aşa putem spera la calificare".

Partida tur cu Rusia se dispută duminică, de la ora 19:00, în Sala Polivalentă din Bucureşti, iar returul pe 19 iunie, la Cehov.


Toma şi Stănescu nu joacă
Căpitanul "naţionalei" României, Laurenţiu Toma, dar şi portarul Rudi Stănescu nu vor putea evolua în dubla cu Rusia. Extrema dreapta de la HCM Constanţa a suferit o ruptură musculară la piciorul stîng şi va sta cel puţin 10 zile pe margine. "Îmi pare rău că nu pot fi alături de colegii mei. Sper să se califice, le ţin pumnii", a spus Laurenţiu. Portarul campioanei României are puternice dureri la spate. În schimb, Ionuţ Georgescu a revenit la antrenamente şi va putea juca duminică, în prima manşă. (Ionuţ Coman, Constanţa)

Cine e Rusia?
Rusia nu mai are forţa echipei din anii 1990, atunci cînd a cîştigat două titluri de campioană mondială, în 1993 şi 1997, un titlu european, în 1996, dar şi două titluri olimpice, în 1992 şi 2000. Vladimir Maximov, tehnicianul de care se leagă toate succesele ruşilor, încearcă acum să construiască o nouă echipă. În ultimii ani însă, rezultatele nu au fost cele aşteptate: locul 13 la CE 2008, locul 12 la CE 2010 şi locul 16 la Mondialul din 2009. În acest sezon însă, Cehovski Medvedi, echipa de club a lui Maximov, care reprezintă 90 la sută din "naţionala" Rusiei, s-a calificat în Final Four-ul Ligii Campionilor.

"Am bătut palma cu Vîlcea"
Handbal. Antrenorul "naţionalei" Turciei, ungurul Peter Kovacs, a declarat în presa maghiară că s-a înţeles cu oficialii Oltchimului în privinţa preluării campioanei României. "Este adevărat, am bătut palma cu Oltchimul. Mai există un singur hop pînă totul va deveni oficial. Trebuie să rup contractul cu naţionala Turciei. Eu sînt optimist şi sînt convins că acest lucru nu va fi un impediment. În jurul datei de 18 iunie merg la Istanbul şi aştept înţelegere din partea federaţiei turce", a spus Kovacs. Acesta a adăugat că deşi reunirea lotului vîlcean e programată pe 28 iunie, el le va mai da fetelor o săptămînă de vacanţă. "Mai am unele îndatoriri faţă de actualul meu angajator. Abia aştept însă să vin în România", a încheiat Kovacs. (Istvan Deak)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.