Sporturi   •   Handbal   •   RUSIA - ROMÂNIA 32-37 (în tur 32-28)

Vasile Stîngă explică succesul: "Eu prefer echipa, nu vedeta!"

Articol de Roxana Fleşeru   —  marţi, 22 iunie 2010

Vasile Stîngă, antrenorul "naţionalei" masculine spune că îşi doreşte să antreneze formaţii care să fie valoroase ca întreg.





Handbal. La două zile după ce România a învins Rusia la Cehov cu 37-32 şi s-a calificat la Campionatul Mondial din 2011, Vasile Stîngă a avut timp să respire şi să revadă meciul istoric. E mulţumit de ce a realizat împreună cu elevii săi. A preluat "naţionala" la finalul lui 2009, iar prima performanţă  pe care o poate adăuga carierei sale fabuloase de jucător şi antrenor este calificarea la CM. O calificare care va deveni legendă, la fel ca partida de la  Moscova din 1980, la fel ca finala Cupei Challenge din 2006 cu Steaua. Vasile Stîngă a participat la toate.



- Domnule Stîngă, putem spune că sînteţi un specialist al întoarcerilor de scor, avînd în vedere meciul de la Cehov, finala Cupei Challenge, dar şi partida de la Moscova din 1980?

- Se mai întîmplă. E foarte frumos ce am reuşit în toate cele trei partide. Uneori ţine şi de inspiraţie.



- E mai greu pe bancă sau în teren?

- Ooo, e mult mai greu pe bancă decît în teren. Chiar mă uit la înregistrarea meciului de la Cehov şi abia acum am observat că erau şi nişte majorete pe acolo, nici măcar nu le-am observat, atît de conectat la partidă am fost. Nu-i vedeam decît pe ai mei şi pe ruşi.



- Ce a mers mai bine la Cehov decît la Bucureşti? Aţi vorbit mai mult cu interii pentru a avea o asemenea eficienţă?

- La baza succesului a fost dorinţa băieţilor  O dorinţă fantastică.  În atac s-a greşit foarte mult în meciul tur. Le-am că spus atunci cînd ajung în situaţia de a trage la poartă să fie cu motoarele turate la maximum, nu cu jumătate de măsură. Am avut în Alex şi în Alin două guri de tun. A fost vorba de o emoţie imensă. La Bucureşti s-au speriat poate de adversari. I-am studiat foarte mult pe video. Am puns la punct tactica de joc foarte bine. Şi băieţii s-au comportat foarte bine, au intrat în meci foarte concentraţi.



Tipic românesc

- S-a simţit o tensiune negativă după meciul de la Bucureşti?

- S-a simţit la toate nivelurile. Din partea presei, din partea celor care sînt în lumea handbalului. Pierzi un meci şi deja apar duşmanii şi gurile rele. A fost o manifestare tipic românească. Lumea nu ştie, dar faţă de echipa care a mers la Mondial în 2009, în cea de la Cehov au mai fost doar trei băieţi.



- Aţi mizat pe tinereţea unora dintre jucători, e o strategie pe termen lung?

- Vreau să formez o generaţie care să joace foarte mulţi ani de aici încolo. Avem exemplul Suediei. A format o generaţie care timp de zece ani a dominat handbalul mondial. Asta încearcă să facă şi Franţa şi asta încercăm şi noi, să închegăm o generaţie care să  prindă două-trei cicluri olimpice.



- E un avantaj sau un dezavantaj că sînteţi şi antrenor la Pandurii?

- Deocamdată e mai bine aşa. E bine pentru un antrenor să aibă cît mai multe partide în care să fie provocat. Echipa naţională se reuneşte destul de rar şi e mai bine aşa. În plus, văd jucători în meciurile directe.



"Un meci extraordinar"

- În echipa României, majoritatea jucătorilor au venit din campionatul intern. E competiţia internă mai valoroasă decît în alţi ani?

- E clar că a crescut valoarea. Sînt echipe în care s-a investit foarte mult. Constanţa a ajuns pînă în optimi în Liga Campionilor, echipele din Challenge Cup au făcut şi ele o figură frumoasă în ultimii ani.



- Dacă ar fi să povestiţi cuiva care nu era născut în 1980 despre meciul de la JO de la Moscova, ce i-aţi spune?

- A fost un meci extraordinar. În prima repriză ne-au dominat, conduceau la pauză cu 15-9, iar în a doua repriza i-am surprins. Am realizat ceva senzaţional, nimeni nu credea că putem să învingem Rusia la Olimpiada care se desfăşura pe teren propriu. Am revăzut şi am retrăit meciul acela prin băieţii aceştia.



- Preferaţi ca antrenor să aveţi în echipă un jucător strălucitor sau o echipă care să fie o echipă?

- Eu prefer ca echipa să fie echipă şi să aibă unul sau doi lideri. E nevoie de aşa ceva.



- Care este liderul sau liderii de acum?

- La meciul cu Rusia aş spune despre Şania şi despre Csepregi, ei au fost liderii atacului, iar apărarea i-a susţinut foarte bine, o apărare foarte mobilă.



"Adversarii vor avea mai mult respect!"

- V-a lipsit vreun jucător?

- Echipa a cîştigat, deci nu pot spune  decît că echipa care cîştigă e cea mai bună.



- Ce vă doriţi la Mondiale?

- Deocamdată aşteptăm tragerea la sorţi de pe 9 iulie, abia atunci vom stabili obiective şi tot ce mai e nevoie.



- Cu această victorie a revenit România în elita handbalului mondial masculin?

- Cu siguranţă. Cu acestă ocazie se mai revitalizează şi imaginea handbalului românesc, după ce ai lăsat Rusia acasă e normal ca adversarii să aibă mai mult respect, să te privească altfel, cu alţi ochi.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.