CM 2010

Franz Beckenbauer declanşează războiul declaraţiilor: "Englezi proşti"

Articol de Aurelian Botezatu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Kaiserul susţine că din cauza "prostiei" britanicilor, duelul dintre cele două mari naţiuni are loc în "optimi" şi nu în semifinale


A devenit o tradiţie ca înaintea marilor confruntări dintre Germania şi Anglia să asistăm la un veritabil război mediatic. Ziarele din cele două ţări, în frunte cu tabloidele Bild şi The Sun, fac deliciul suporterilor prin comentarii care mai de care mai spumoase. "Optimea" de duminică, de la Bloemfontein, n-a scăpat nici ea ritualului, iar cel care a deschis "balul" a fost tocmai Franz Beckenbauer.

Într-un editorial apărut ieri în Bild, fosta glorie a nemţilor s-a lansat într-un atac frontal la adresa "prietenilor" britanici. "Clasicul Germania - Anglia vine prea devreme. De-o asemenea confruntare trebuia să avem parte în semifinale, nu în <optimi>", s-a iritat Kaiserul, care pentru asta dă vina pe "prostia englezilor. Au jucat slab şi-au terminat grupa pe locul doi".

Beckenbauer susţine că reprezentativa Albionului "e periculoasă deoarece jucătorii de top, Lampard, Gerrard şi Terry, sînt motivaţi de faptul că aceasta ar putea fi ultima lor şansă de a cuceri titlul mondial". Dar crede că Germania are o şansă mare fiindcă britanicii "sînt obosiţi. Internaţionalii lor au mai multe meciuri de disputat de-a lungul unui sezon decît ai noştri".


REPLICA "Să vină germanii!"
Majoritatea ziarelor britanice au ieşit ieri pe prima pagină cu duelul din "optimi", dintre Germania şi Anglia. "Jermania!" a titrat Daily Mirror, o combinaţie între marcatorul golului calificării, Jermain Defoe, şi viitorul adversar. Ziariştii de la Daily Express s-au entuziasmat: "Să vină germanii!", în timp ce aceia de la The Guardian au fost mai rezervaţi: "Vestea bună: Anglia s-a calificat! Vestea proastă: întîlneşte Germania!". Daily Record a pus accentul pe lipsa de şansă a englezilor: "3 meciuri, 2 goluri, o victorie... noroc ZERO!". (George Ştucan)


PRECEDENTE Ballack alături de Hitler
Ultima confruntare între ziarele britanice şi cele nemţeşti a fost provocată de prezentarea noului echipament al formaţiei lui Low, cel negru, utilizat şi miercuri, cu Ghana. Prompt, cotidianul Daily Star a dat o poză cu Ballack şi alături o alta cu Hitler (foto 1), titrînd "Întoarcerea cămăşilor negre", aluzie la uniformele purtate în cel de-al doilea război mondial de trupele SS. Replica Bild-ului: "Englezii au luat-o pe arătură!". 

Acelaşi Daily Star sărise calul şi înaintea semifinalei de la Euro '96, scriind "Herr we go!", o combinaţie între englezescul "Here we go!" (Pornim) şi nemţescul "Herr" (Domn),  şi "Bring on the Krauts!", adică "Aduceţi-i pe mîncătorii de varză!" (foto 2). Înaintea aceluiaşi meci, Daily Mirror a publicat o poză cu Pearce şi cu Gascoigne purtînd căşti din al doilea război mondial (foto 3), iar alături a făcut un joc de cuvinte anglo-germane: "Achtung! Surrender! For you Fritz, ze Euro 96 Championship is over" (Atenţie! Predaţi-vă! Pentru voi Fritz, Euro 96 s-a sfîrşit).


Încă 1.000 de bilete de vînzare
Altădată, la un Germania - Anglia casele de bilete ar fi fost închise de mult. Acum însă, încă mai sînt bilete de vînzare: 1.000 la număr. Şi asta pe un stadion, Free State din Bloemfontein, a cărui capacitate e de doar 41.000 de locuri!

Liber la bere
Chiar dacă l-a trimis la plimbare pe Terry cu cererile sale, selecţionerul Fabio Capello a mai îndulcit condiţiile în cantonamentul englezilor. De pildă, în ajunul partidei cu Slovenia (1-0), le-a dat voie jucătorilor să bea cîte-o bere.

Tremură pentru Schweinsteiger
Nemţii au probleme de personal. Schweinsteiger s-a ales cu o leziune musculară la coapsă în confruntarea cu Ghana (1-0), iar starea lui e considerată "critică". Dincolo, englezii au răsuflat uşuraţi, după ce Rooney a spus că se simte mai bine după o lovitură primită în gleznă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.