Deşi este un fobalist extrem de valoros, fără îndoială, Wesley Sneijder nu este foarte agreat de fanii din ţara sa. El şi soţia lui, Yolanthe Cabau van Kasbergen, actriţă şi prezentatoare TV, sînt mereu ţinta glumelor generale.
Sînt cel mai celebru şi mai ridiculizat cuplu al Olandei. Dar, dacă va lua azi titlul mondial, suporterii "Portocalei Mecanice" ar putea să înceapă să-l placă pe Wesley.
Sneijder s-a născut într-o familie din clasa muncitoare, în Utrecht, acum 26 de ani, fiind parte din "Generaţia de Aur" a fotbalului batav, alături de Arjen Robben, Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Nigel de Jong sau Johnny Heitinga, şi ei născuţi în 1983-1984.
Dar, în timp ce Robben este un fotbalist "brazilian" născut din întîmplare în nordul Olandei, ceilalţi au fost formaţi ca fotbalişti tipic olandezi la Ajax sau Feyenoord. Nimeni nu e considerat un olandez mai tipic ca Sneijder. El e ca un fel de tribut de buzunar pentru tradiţia fotbalistică a batavilor: un jucător genial, de ambele picioare, crescut la Ajax şi cu gura mare. A trecut în viteză, alături de De Jong, prin toate nivelurile clubului alb-roşu, făcînd spectacol: micuţul Wesley şuta cu efect din lovitură liberă, cu oricare picior, iar micuţul Nigel trimitea cu capul în poartă, aducînd victoria.
Ca mulţi dintre mijlocaşii centrali buni ai Cupei Mondiale, Xavi, Iniesta sau Ozil, Sneijder probabil că nu ar avea nici o şansă la un club englez. Dar, Ajax, ca şi Barcelona de altfel, nu judecă după înălţime. La 18 ani a fost promovat la prima formaţie, iar după trei luni juca deja la naţională.
Singura lui problemă e personalitatea. Chiar şi la Ajax, nimeni nu-şi putea imagina cum un jucător atît de mic şi de tînăr poate avea o gură atît de mare. Îl asemănau cu Cruyff, atunci cînd a debutat, în 1964.
Cînd Ronald Koeman l-a lăsat pe bancă la un meci, pe cînd avea 20 de ani, Sneijder nu a rămas dator. A intrat vijelios din postura de rezervă, a înscris şi apoi a mers la bancă pentru a-i arăta antrenorului degetul mijlociu. Jaap Stam, care s-a retras de la Ajax, spunea: "Wesley e un personaj controversat dar ştie cu adevărat ce vrea. Nu îi e frică să-şi spună părerea. E un tip extraordinar şi îmi plac jucătorii ca el".
Real Madrid a plătit 27 de milioane de euro pentru el în 2007, cînd l-a dorit şi pe fratele său mai mic, Rodney. Wesley i-a interzis însă să vină la Madrid: "Nu sînt un fan al tacticii ca jucătorii tineri să fie lăsaţi să plece imediat în străinătate. I-am zis că întîi trebuie să reuşească la Ajax". Rodney, care acum are 19 ani, încă joacă la rezervele lu Ajax. Fratele mai mare, Jeffrey, a jucat patru meciuri la nivel profesionist, pentru Stormvogels Telstar.
Sneijder are obiceiul de a aştepta şi de a dori foarte multe lucruri. De obicei, le obţine. Soţia sa, Yolanthe a fost votată cea mai sexy olandeză în ultimii ani, cu atîta regularitate încît într-un an s-a retras din concurs pentru ca să aibă şi altele o şansă. Într-o zi, Sneijder i-a dat un mesaj. Au început o relaţie, iar după cîteva luni, în timp ce se aflau într-un avion, Wesley a pus stăpînire pe staţia de transmisie şi a cerut-o în căsătorie.
Din fericire, încă nu au acceptat oferte de a apărea într-un reality show, dar, dacă ar face-o, nu ar mira pe nimeni.
Acum un an, totul a început să se destrame pentru Sneijder. Real a început să cumpere, din nou, "galactici". Mijlocaşul era sigur că nu va fi vîndut. "Situaţia mea e clară", îi asigura el pe fanii olandezi. L-a sfătuit pe prietenul Van der Vaart să plece de la Real undeva unde era dorit. Dar, culmea, Real l-a păstrat pe acesta şi l-a vîndut pe Sneijder. "Oamenii care conduc Realul acum nu sînt oameni buni", s-a lamentat Sneijder.
Oamenii influenţi din naţionala Olandei se săturasera şi ei. La un mic-dejun al echipei, Sneijder l-a întrebat pe Piet Velthuizen, portarul lui Vitesse Arnhem, "Hey, Piet, tu cît cîştigi?". "400.000 de euro", a răspuns mîndru Velthuizen. "Nu crezi că e amuzant că eu iau de 20 de ori mai mult?", l-a chestionat Wesley. După ce dialogul a apărut în presă, Sneijder s-a apărat, susţinînd că a glumit. Totuşi conversaţia rămîne una clasică pentru el.
Se certa şi pe teren cu colegii, mai ales cu Van Persie, pe loviturile libere. Pentru a elimina conflictele, secundul Frank de Boer a hotărît ca Sneijder să fie cel care să le execute. Întrebat despre asta, De Boer a spus: "Păi, şi unde altundeva să-l pun pe ştrumful ăla cînd avem şi noi o fază fixă?!".
Vara trecută, temîndu-se de conflicte, olandezii se gîndeau chiar să nu-l mai convoace pe Sneijder la naţională. Atunci, Jose Mourinho a salvat situaţia şi sezonul micuţului jucător. Aşa cum Sneijder a cucerit-o pe Yolanthe, prin mesaje, aşa a procedat şi portughezul. Îi timitea zilnic mesaje prin care îşi exprima afecţiunea faţă de el, pînă cînd l-a convins să vină la Inter, pentru 15 milioane de euro. "Ar putea fi foarte bine tatăl meu", a spus Sneijder, care iubea felul în care Mourinho stătea în mijlocul jucătorilor în avion spre Barcelona, dîndu-i indicaţii lui Sneijder să nu se obosească să vină în apărare, ci doar să aibă grijă să atace în zona lui Xavi cînd Barca pierdea mingea.
Au cîştigat Cupa, campionatul şi Liga Campionilor împreună. Sneijder a terminat sezonul convertindu-se la catolicism, insipirat de un duo formidabil format din soţia sa, Yolanthe, şi colegul de la Inter, Javier Zanetti.
În Africa de Sud a fost cel mai bun jucător al Olandei, alături de Mark van Bommel. A dat pase perfecte, la milimetru şi a înscris 5 goluri. Nu toată lumea e exaltată însă. David Winner sau Henk Spaan, experţi în fotbalul batav, spun că "E atît de norocos încît l-aş sfătui să joace la loto în fiecare săptămînă. Cu Spania, probabil că va înscrie cu un şut deviat de spatele arbitrului".
Dar orice ar zice lumea, nimic nu poate ştirbi din încrederea "sneijderiană". Devierile nu sînt norocoase, spune chiar Wesley: "Trebuie să cauţi momentul, să îl forţezi să se întîmple. Asta fac eu. Trebuie să fii pornit să înscrii. Mă bucur de fiecare zi la Mondial, asta ajută foarte mult. E fantastic să fii pe teren!".
Vechiul conflict cu Van Persie (care îl numeşte şi el pe Sneijder "Ştrumf") mai răbufneşte uneori. Cînd atacantul a fost înlocuit cu Slovacia, se spune că a ţipat la antrenorul Bert van Marwijk să-l scoată pe Sneijder, dar Van Persie a negat cu vehemenţă. Cu Uruguay, se putea observa că Sneijder preferea să-l paseze lui Robben decît lui Van Persie, dar nimeni nu-l poate acuza de nimic.
În orice caz, a ales să fie surd la toate comentariile şi răutăţile care se spun pe seama lui. În Africa de Sud i-a dat laptopul lui Yolanthe, pentru a evita orice contact cu presa. Le-a povestit celor de la televiziunea olandeză ce vis a avut miercuri noapte: "Da, era despre finală. Cine a cîştigat? Cine credeţi? A fost un meci remarcabil, după care am fost extrem de satisfăcut. Am ieşit omul meciului. Ha, ha, ha. Cînd m-am trezit, eram pe unul din canalurile din Amsterdam".
Sneijder e omul cu o încredere absolută. "Nu mi se pare surprinzător că Manchester mă vrea", dar ar dori să rămînă la Inter pînă în 2015, pe un nou contract.
Faptul că toată lumea crede că Spania va cîştiga nu înseamnă nimic pentru un om care crede că are totul. "Credeţi că ei nu sînt îngrijoraţi. Ieri am vorbit cu Sergio Ramos, fostul meu coleg de la Real. Mi-a dat mesaj «Mai uşor, Wes, ai deja trei titluri anul ăsta». Asta spune totul, nu?".
Sneijder ştie că ar putea fi primul fotbalist care să cîştige Cupa Mondială şi toate titlurile cu clubul său, dar e modest: "Oamenii deja vorbesc de Gheata de Aur. Cui îi pasă de Gheata de Aur?! Eu vreau Cupa aia de aur!".
Dacă o va cîştiga, e posibil ca imaginea pe care o are îl Olanda să se schimbe radical. Lumea ar putea chiar să înceapă să-l placă!
sursa: The Guardian
International • CM 2010 • OLANDA-SPANIA, AZI 21:30
Povestea lui Sneijder: "Cui îi pasă de Gheata de Aur?! Eu vreau Cupa aia de aur!"
Articol de Gazeta Sporturilor — duminică, 11 iulie 2010
{{text}}