Diverse

Clauză de 750.000 de euro

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Firmele care atacă licitaţia la "Ilie Oană", atribuită pe filieră PDL, trebuie să dea o suprataxă dacă pierd contestaţia


Companiile care au pierdut licitaţia iau în calcul sesizarea Curţii Constituţionale, invocînd ilegalitatea prevederii. Învinşii acuză şi că nu s-a luat în calcul condamnarea penală suferită în 2005 de Alpine, în Germania, criteriu de excludere în România

Licitaţia pentru stadionul "Ilie Oană", cîştigată la Ploieşti de asocierea Alpine Bau/All Plan, susţinută pe filiere PDL, ar putea ajunge la Curtea Constituţională! Asta pentru ca instituţia să se pronunţe asupra legalităţii unei clauze introduse de Primăria Ploieşti.
E vorba despre obligativitatea firmei care va ataca rezultatul procedurii să suporte 5% din preţul estimativ al lucrării dacă pierde contestaţia. Cum bugetul pentru refacerea arenei e de 15 milioane de euro, "taxa" ar fi de 750.000 de euro

Confirmare de la Tribunalul din Munchen
Mai mult, în procedura de atribuire, nu s-a ţinut cont că austriecii de la Alpine BAU au fost condamnaţi în 2005, în Germania: mită pentru a lua lucrările de construcţie la "Allianz Arena" din Munchen.

Legea achiziţiilor publice specifică expres că trebuie exclus orice candidat care a suferit o condamnare penală în ultimii cinci ani. Potrivit presei germane, reprezentantul austriecilor a primit o sentinţă definitivă de 2 ani cu suspendare şi o amendă de 1,8 milioane euro. Nici o persoană din comisia de licitaţie n-a dorit să comenteze acest amănunt.

Jurnalistul Dragoş Pătraru de la săptămînalul prahovean altPHel a obţinut chiar de la Tribunalul din Munchen detaliile condamnărilor în legătură cu stadionul "Allianz Arena". În sentinţa din 13 mai 2005, se precizează: "După ce Alpine GmbH a primit contractul, a urmat plata mitei convenite de 2,812.094,82 euro către coinculpat".


Toţi concurenţii descalificaţi!
Comisia de licitaţie a atribuit contractul asocierii Alpine Bau/All Plan după ce a descalificat  toate celelalte 5 firme înscrise în competiţie! Companiile afectate susţin că Primăria ar fi căutat astfel să nu se ajungă la atribuire pe punctaj, unde Alpine Bau/All Plan era pe locul doi. 


"Comisia a cerut precizări de la Ambasadele Austriei şi Germaniei în legătură cu trecutul firmei Alpine, dar n-a aşteptat răspunsul şi au dat decizia ştiută"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.