Europa League

Marchiş e singurul român care a evoluat la adversara de azi a timişorenilor » Brăneştiul Finlandei

Articol de Dan Henegar, Dana Surulescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

MyPa e comparată de Marchiş cu nou-promovata în Liga 1


La MyPa, prescurtarea complicatului nume finlandez Myllykosken Pallo - 47, a jucat în trecut şi un fotbalist român. Fundaşul central Vasile Marchiş, campion cu Tampere în 2006, a evoluat la adversara de astă-seară a timişorenilor în sezonul 2007-2008.

"Echipa aparţine unui orăşel cu aproximativ 15.000 de locuitori, cu tot cu împrejurimi. E sponsorizată de o fabrică de hîrtie şi are o istorie destul de frumoasă. E respectată aici, pentru că pînă în 2006 a fost o trupă puternică. Acum a mai scăzut şi, din cauza crizei, suportul financiar de care beneficiază e din ce în ce mai redus. Dacă ar fi să o compar cu o echipă din România, fiind o echipă de sat, cu susţinători puţini, aş asemăna-o cu Victoria Brăneşti", a explicat Marchiş.

Dansul majoretelor
La stadionul Saviniemi, cu o capacitate de numai 4.167 de locuri, atmosfera e întreţinută la fiecare partidă de o trupă de majorete. "Sînt singurii din campionatul finlandez care au dansatoare de acest gen şi plătesc o cotizaţie lunară pentru a beneficia de serviciul acestora. Înainte de meci, la pauză şi la final, majoretele prezintă cîte un program special", a adăugat Marchiş.

Acolo s-au lansat pe Hyypia şi Litmanen
La MyPa au evoluat şi cunoscuţii Sami Hyypia şi Jari Litmanen. "Hyypia e chiar născut acolo, a crescut la juniorii echipei. Litmanen a venit pe la 18 ani, a jucat un sezon, a cîştigat o Cupă şi apoi a plecat în fotbalul mare", a rememorat singurul român din istoria clubului din sudul Finlandei.


"MyPa joacă mai mult pe contraatac şi stă bine la fazele fixe"
Vasile Marchiş, ex-jucător MyPa


Mai joacă la 38 de ani
Fundaş central de meserie, Vasile Marchiş (foto) e încă jucător activ, în liga a treia finlandeză, la Pallo-Iirot. Astă-seară nu va veni să vadă Timişoara tocmai pentru că are meci: "Îmi pare rău, aveam şi invitaţie specială din partea gazdelor. Am ghinion, la fel ca în 2005, cînd jucam la Tampere, am căzut cu Ceahlăul în Intertoto, dar m-am accidentat şi n-am putut veni în România", a spus Marchiş (38 de ani).

Wild card fair-play
MYPA a terminat sezonul trecut pe locul 9, dar a ajuns în preliminariile Europa League beneficiind de un wild card fair-play din partea UEFA. Acelaşi lucru s-a întîmplat şi în 2007, cînd la echipa finlandeză evolua şi românul Vasile Marchiş.

2,10 e cota oferită de Gamebookers pentru o victorie a Timişoarei diseară

6,50 e cota oferită de Gamebookers pentru un 1-1, cel mai probabil scor

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.