Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA - ALBANIA, VINERI, 3 SEPTEMBRIE, liveTEXT pe GSP.RO

Lupescu vede partea plină a paharului după amicalul cu Turcia: "Cîştigurile Deac şi Florescu"

Ionuţ Lupescu, Lupescu, România

Articol de Justin Gafiuc   —  sâmbătă, 14 august 2010

Ionuţ Lupescu spune că Lucescu jr. are deja clari 8 titulari şi 15 oameni din lotul de 22 pentru calificările la Euro 2012





Directorul general al FRF spune că aşteaptă încă explozia lui Tănase şi-i asigură pe fanii "naţionalei" că nu vom fi furaţi de arbitri în preliminariile care încep peste trei săptămîni





- Ionuţ, mai sînt trei săptămîni pînă la debutul pentru Euro 2012. Cum stăm cu "naţionala"?

- Per total, am făcut un meci bun în Turcia. Chiar dacă nici ei n-au fost la Mondial, rămîn o echipă puternică, au multe individualităţi. În proporţie de 80 la sută, am jucat chiar foarte bine, mai ales în primele 20 de minute, cînd am avut vreo trei ocazii de a înscrie.



- Cu o minge scoasă de pe linia porţii de un fundaş turc!

- Da, la "capul" lui Bilaşco! Tot el n-a atacat colţul scurt la acea pasă înapoi dată de Cociş. A mai fost şi lansarea lui Tamaş pentru Daniel Niculae, care, dacă prelua mingea, se ducea singur spre poartă. Per ansamblu, şi o posesie bună, iar scorul corect era un egal. Sigur, a greşit arbitrul, sperăm să nu avem parte de momente din astea şi în preliminarii.





"Nu vom mai avea probleme cu arbitrii"





- Senzaţia e că jucătorii îşi fac deja probleme din cauza arbitrilor.

- Numai Cel de Sus ne-ar putea spune de acum ce se va întîmpla la partidele oficiale! Cred însă că lucrurile vor sta altfel, brigăzile vor fi mai concentrate şi amintiţi-vă că de multă vreme n-am mai avut greutăţi cu arbitrii la meciurile pe puncte.



- Din contră, aş zice!

- N-aş spune că am fost avantajaţi. Arbitraje normale!



- Cum ţi se pare propunerea lansată de Mircea Lucescu de a înainta un protest la UEFA pentru poveştile astea de la partidele cu Ucraina şi Turcia?

- Nu cred că e o idee bună. Sînt oameni competenţi acum la sectorul de arbitri al UEFA, ştiu ce se întîmplă şi în campania pentru Euro vor fi delegate brigăzi foarte bine pregătite.





"Tănase poate învăţa multe de la Ilie Dumitrescu"





- Începem preliminariile fără Chivu şi Goian. Dificultăţi în apărare cu Albania?

- Îi avem pe Rădoi, Galamaz, Maftei, dar nu vreau să intru în detalii tehnice. E problema lui Răzvan.



- Ce confirmări avem pentru "naţională" după toată perioada asta de verificări?

- După turneul din Austria s-au tras două concluzii. Sînt şapte, opt titulari conturaţi din primul unsprezece, iar din lotul de 20 s-au cam stabilit primii 14-15 oameni. Porţile rămîn însă deschise. Deac mi se pare în creştere, joacă tot mai bine, are forţă, iar în Champions League se va căli şi mai tare. La fel, Florescu e un cîştig. A înscris la a doua prezenţă în "naţională", cu Honduras, a avut două ocazii şi la Istanbul, îşi face simţită prezenţa pe teren. 



- Tănase se lasă în continuare aşteptat!

- Are şansa să lucreze acum la Steaua cu un antrenor care a evoluat exact pe postul lui. Sînt destule asemănări între el şi Ilie, Tănase are tot acel dribling în interior, pe piciorul drept. Poate să crească şi să primească informaţii şi sfaturi bune de la Dumitrescu.



- Bănel o ia pe calea lui Mutu, Adrian Cristea, Săpunaru?

- Nu, aici a fost o decizie tactică, nu disciplinară, ca în cazul celor trei. Nu există un "caz Nicoliţă". Oricum, pe banda aceea nu trebuie să ne facem probleme, fiindcă sînt destule soluţii: Cociş, Mihai Roman, Torje, Bănel, plus că Deac şi Tănase pot evolua şi ei în dreapta.





"Răzvan nu vrea să discutăm prelungirea contractului"





- Există un plan de criză al federaţiei în cazul în care am porni cu stîngul preliminariile, după modelul 0-3 cu Lituania?

- N-avem astfel de scenarii. Credem în posibilităţile lui Răzvan, care munceşte foarte mult, se duce să vorbească mai mereu cu jucătorii, studiază, face stagii la cluburi străine sau pe lîngă alte <naţionale>. Am mai spus-o, i-aş prelungi şi acum contractul, dar el nu vrea deocamdată să deschidem acest subiect. Se concentrează pe preliminariile lui Euro.



- Pentru anul trecut, aţi raportat la federaţie un profit rezonabil pe timpuri de criză: 3,74 milioane de euro. Vor ajunge o parte din aceşti bani şi la juniori?

- Jumătate de milion de euro vor merge pentru proiectul cu AJF-urile privind campionatul naţional al selecţionatelor judeţene U15. Competiţia va începe la 19 septembrie şi aşteptăm ca şi autorităţile locale să sprijine planul, fiindcă e vorba, practic, de nişte echipe naţionale ale fiecărui judeţ în parte. Am preferat să începem cu copii de 15 ani, astfel încît, după un sezon, cei mai buni să ajungă deja la cluburi din ligile a doua şi a treia, să prindă cheag şi, dintre aceştia, să scoatem un nucleu important pentru reprezentativa din 2016 - 2018.



- Sună interesant, numai că realitatea demonstrează că, la juniori, toate proiectele de pînă acum au eşuat.

- Sper ca acum să nu mai fie aşa. Chiar discutam recent cu directorul tehnic al FIFA, un francez, care mi-a zis că acest plan seamănă cu ce au făcut ei în urmă cu 15-20 de ani, bazîndu-se pe centre zonale. Îmi povestea că aşa l-au descoperit undeva în Pirinei pe Barthez, care era un tip tare pirpiriu. A ajuns însă portarul campioanei mondiale!





"Timişoara poate da lovitura cu City"





- Săptămîna viitoare intrăm iar în focurile cupelor europene. Timişoara pare să aibă misiunea cea mai dificilă cu City.

- Toate au meciuri grele. La prima vedere, după tragerea la sorţi, Steaua părea să fi dat peste cel mai abordabil adversar. Asta era însă înainte să înceapă problemele cu Piţurcă. Acum nu ştiu ce să zic, vom vedea! Iar Timişoara, dacă a revenit de la 0-3 la 3-3, chiar şi cu o echipă finlandeză, înseamnă că are o trupă de caracter. Şi, în general, marile meciuri se cîştigă cu dăruire, unitate şi inteligenţă tactică. Poli a demonstrat că le are pe toate!



- Crezi că Urziceniul îşi va adînci criza la "dubla" cu Hajduk?

- Din ce am citit în presă, Unirea are o situaţie delicată, încearcă să vîndă anumiţi jucători şi probabil că va folosi şi aceste întîlniri cu croaţii pentru a face o cotă bună de piaţă pentru fotbalişti. Cînd vrei să transferi pe cineva, interesează în primul rînd dacă joacă în echipa naţională şi dacă participă în cupele europene.





Bilete cu DVD la Piatra Neamţ

FRF începe un proiect de promovare a echipei naţionale, intitulat "Hai România!", o dată cu primul meci din preliminariile Euro. Lupescu: "La cele cinci partide de pe teren propriu din aceste preliminarii va fi distribuit, în preţul biletului, cîte un DVD conţinînd istoria reprezentativei". La întîlnirea cu Albania, de la Piatra-Neamţ, va fi cuprinsă perioada de la începuturi pînă în anii '60, inclusiv imagini oferite publicului în premieră! Tichetele vor costa 15 lei la peluze şi 30 de lei la tribune.



"Nu mă văd stînd 20 de ani în federaţie"

Lupescu spune că proiectul unei eventuale candidaturi la şefia FRF nu intră acum în planul său: "Nu ştiu dacă voi mai fi în federaţie pînă la următoarele alegeri. Sigur, îmi face plăcere activitatea de acum, dar, dacă mă scol mîine şi simt că vreau să fac altceva, o să fac altceva! Oricum, nu mă imaginez stînd douăzeci de ani la FRF".



Arbitru din Austria cu Albania

Robert Schorgenhofer e numele "centralului" care va conduce prima partidă a "tricolorilor" în preliminariile Euro 2012, cu Albania, la Piatra-Neamţ, pe 3 septembrie. Arbitrul din Austria se află pe lista FIFA din 2007, are 37 de ani, iar în iulie 2008 a condus meciul Vaslui - Neftci Baku (2-0) în Cupa Intertoto.





"Mi-a plăcut mult cum a intrat Marica în joc la Istanbul, în repriza a doua. E ceea ce aşteptăm de la el. Dacă va continua aşa, va deveni o piesă importantă"



"Ar fi ideal să luăm nouă puncte în cele trei meciuri din această toamnă. Şi cu şase puncte am fi în regulă, luînd în calcul doar o eventuală înfrîngere la Paris"



"Anul acesta vor fi terminate la stadion finisările şi partea de betoane, iar pentru 2011 va mai rămîne de terminat acoperişul. Vom relua discuţiile cu Spania şi Argentina pentru <amicalul> de inaugurare"



"În sezonul acesta, la toate nivelurile, vor supravieţui doar cluburile administrate judicios în anii trecuţi. Abia acum vor realiza unii ce management defectuos s-a practicat ani la rînd"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.