Liga 1

Pe Dumitrescu l-a deranjat că Ienei i-a acordat lui Piţurcă meritele pentru jocul bun al Stelei » Războiul stelelor!

Ilie Dumitrescu, Dumitrescu, Steaua

Articol de Remus Răureanu, Răzvan Rotaru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Ilie contraatacă sugerînd că echipa magică din '86 a fost construcţia lui Halagian, nu a lui "Imi"


Ilie Dumitrescu a avut un debut ideal pe banca Stelei, cu trei victorii din trei meciuri, dar şi-a atras şi duşmani importanţi. Emeric Ienei l-a supărat pe Ilie cu afirmaţiile dintr-un interviu publicat în Gazeta de marţi. "Piţurcă are meritul pentru jocul bun al echipei, s-a uitat prea repede munca lui Piţi. El a făcut transferurile, pregătirea, tot! Noul antrenor are meritul că nu a bulversat formaţia în cele două săptămîni de cînd a preluat-o!", a zis Ienei.

"Principalului" de acum nu i-au picat bine aprecierile lui "Imi". Ilie s-a enervat vizibil în timpul unei conferinţe de presă: "Domnu' Ienei, eu vă respect foarte mult, aşa că puteţi să declaraţi orice!". Însă a continuat: "Aşa, pot spune şi eu că Steaua '86 a fost făcută de Florin Halagian!". Substratul acestei declaraţii? Halagian i-a antrenat pe roş-albaştri pînă în 1984, cînd a fost demis şi înlocuit cu Ienei. Armeanul apucase deja să aducă în Ghencea o parte dintre fotbaliştii care au cucerit la Sevilla Cupa Campionilor Europeni, trecînd în finală de Barcelona.


13 jucători a adus Piţurcă la Steaua în vara asta, cheltuind 2,4 milioane de euro. A dat afară 15 fotbalişti din vechiul lot


"Ce a făcut Ienei în fotbal e inimaginabil! De aceea îl respect indiferent de ce va spune despre mine!"
Ilie Dumitrescu, antrenor Steaua


L-a adus pe Boloni
Halagian a început sezonul 1984-1985 pe banca Stelei, dar a fost demis la începutul lunii octombrie. I s-a imputat eliminarea din Cupa Cupelor în faţa Romei şi egalul din campionat cu ASA Tîrgu Mureş, 0-0. "Hala" l-a adus la Steaua pe Boloni, unul dintre cei mai importanţi fotbalişti ai roş-albaştrilor în anii următori. Alţi jucători transferaţi la cerererea lui: Belodedici, Bumbescu, Stîngaciu, Radu II, Ştefan Petcu.


Nu i-a plăcut de Ilie jucătorul
Ilie Dumitrescu era la Steaua cînd Ienei antrena în Ghencea, dar a debutat la prima echipă abia după ce s-a schimbat antrenorul. "Imi" a preluat echipa naţională şi i-a lăsat locul la Steaua lui Anghel Iordănescu, cel care i-a oferit lui Dumitrescu debutul în Liga I, în 1987, contra Chimiei Rîmnicu Vîlcea. Ilie avea atunci 18 ani şi jumătate.

"Vamă" i-a luat-o înainte
Reacţia lui Ilie Dumitrescu la adresa lui Ienei a fost anticipată de Dinu Gheorghe, care a făcut aceeaşi comparaţie cu o zi înaintea antrenorului Stelei: "Situaţia de acum e similară celei în care s-a găsit echipa în anii '80. Halagian a fost dat afară atunci şi înlocuit cu Ienei, aşa cum Ilie Dumitrescu a venit de data asta în locul lui Piţurcă".


Echipa lui Piţurcă: Tătăruşanu - Emeghara, Geraldo, Abrudan, Latovlevici - D. Stoica - Nicoliţă, Răduţ, Păcurar, Tănase - B. Stancu

Echipa lui Dumitrescu: Tătăruşanu - Emeghara, Geraldo, Abrudan, Latovlevici - D. Stoica, Bicfalvi - Răduţ, B. Stancu, Tănase - Kapetanos


"Halagian a făcut selecţia!"

Ilie explică de ce compară situaţia lui cu cea în care s-a aflat Ienei în 1984


- Domnule Dumitrescu, are dreptate Ienei cînd spune că Piţurcă deţine meritele pentru momentul bun al Stelei?
- În momentul în care eu am preluat echipa, fuseseră aduşi 13 jucători noi, cu toţii foarte importanţi pentru mine. Al cui e meritul? Putem spune că Halagian a făcut selecţia, în anii '80, iar Ienei a cîştigat Cupa Campionilor. Asta înseamnă că Halagian a cucerit, de fapt, Cupa? Eu nu pot să cred aşa ceva!

- Deci cum se împarte contribuţia la crearea echipei din '86?
- Halagian a fost important în selecţie, dar tactica şi ideile de joc le-a transmis Emeric Ienei. Eu aşa cred.


"Steaua a jucat la Vaslui la fel ca în primele trei etape, cînd antrenor era Piţi. A avut acelaşi stil, adică posesie, pase rapide, devieri"
Emeric Ienei, în Gazeta de marţi


Emeric Ienei

A antrenat pe Steaua în următoarele perioade: 1975-1978, 1983-1984, 1984-1986, 1991, 1993-1994, 1998-1999
Palmaresul lui Ienei ca tehnician în Ghencea:
- Cupa Campionilor Europeni (1986)
- 5 titluri de campion al României (1976; 1978; 1985; 1986; 1994)
- 3 cupe ale României  (1976; 1985; 1999)


Piţi mai defensiv, Ilie mai ofensiv

Steaua lui Piţi    parametru    Steaua lui Ilie
15    ocazii    15
16    şuturi pe poartă    18
44    şuturi la poartă    53
6    ocazii adversari    12
6    şuturi pe poartă adversari    8
19    şuturi la poartă adversari    30


Meciurile lui Piţi

2-1 cu U Cluj
2-1 cu U Craiova
1-1 cu FC Braşov


Meciurile lui Ilie

2-1 cu Brăneşti
1-0 cu Grasshopper
3-0 cu FC Vaslui


7 sezoane a petrecut Ilie Dumitrescu în tricoul Stelei, ca jucător, între 1984 şi 1994, cînd s-a transferat la Tottenham

8 trofee a cucerit Ilie pentru roş-albaştri: patru titluri de campion, trei Cupe ale României şi o Supercupă


"Ilie, de ce nu recunoşti?"

Ienei şi-a păstrat opinia la Fanatik Show, de la DigiSport, cerîndu-i lui Dumitrescu să admită contribuţia majoră a lui Piţurcă


- Domnule Ienei, Ilie s-a supărat din cauza declaraţiilor dumneavoastră...
- Dar n-are de ce să fie supărat! Ce am zis? Că el continuă pe ideea lui Piţurcă, nu a schimbat, în linii mari, jucătorii şi strategia. Dumitrescu să recunoască atît: că a preluat o echipă deja făcută de Piţurcă! Eu n-am cum să zic că e meritul lui Ilie, cînd echipa asta a făcut-o Piţurcă!

- A zis că situaţia de acum e precum aceea din anii '80, cînd Halagian a făcut selecţia înaintea cîştigării Cupei Campionilor. Aşa e?
- Ce selecţie? Halagian a adus un singur jucător, pe Boloni. Atît! Dar şi pe Boloni tot eu îl urmăream de cîţiva ani, fără să-l pot aduce fiindcă era la facultate.

- Credeţi că Steaua poate fi campioană anul acesta?
- Staţi să vedem, că ştiţi cum e fotbalul...Abia a început campionatul, e devreme să vorbim, deşi sînt semne bune, e adevărat. Am văzut că Ilie a vorbit deja că ia titlul, după doar trei meciuri. Să dea Dumnezeu să continue aşa, dar echipa nu este perfectă!


"Nu putem compara Steaua lui Ilie cu cea a lui Piţurcă. E un plus mare pentru Dumitrescu, pînă acum! Cu Piţi, echipa era condusă mereu!"
Helmuth Duckadam, preşedintele Stelei


"Vochin a intuit perfect!"
Ilie a găsit în Gazetă dovada modificărilor tactice pe care le-a operat el: "Andrei Vochin a analizat pertinent sistemul pe care îl folosesc eu şi dinamica jocului Stelei". Redactorul şef adjunct al ziarului a remarcat în ediţia de marţi că roş-albaştrii au format la Vaslui cea mai scurtă echipă din istoria monitorizată a Ligii I, potrivit cifrelor italienilor de la DSP.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.