Juniori

Selecţionata U19 are obiectiv locurile 1-4 la CE 2011 de la Bucureşti şi calificarea la CM U20 din Columbia » Cantonament de 165 de zile

Articol de Viorel Tudorache  —  sâmbătă, 25 septembrie 2010

FRF pune la bătaie 400.000 de euro şi recurge la metoda comunistă de pregătire centralizată pentru ca juniorii antrenaţi de Lucian Burchel să intre în topul european şi mondial


Reprezentativa de juniori sub 19 ani este calificată direct la turneul final al CE 2011 rezervat jucătorilor născuţi în 1992, competiţie ce va avea loc la Bucureşti în perioada 20 iulie - 1 august. Chiar dacă la această categorie de vîrstă n-am mai ajuns la un turneu final de 17 ani, conducerea Federaţiei nu se mulţumeşte doar cu statutul de ţară gazdă şi supralicitează. I-a impus antrenorului Lucian Burchel un obiectiv foarte îndrăzneţ, clasarea în top 4, ceea ce ar înseamna implicit calificarea la Campionatul Mondial de tineret U20 din Columbia, programat în 2012.

Cluburile se opun
Pentru a compensa diferenţa netă de valoare faţă de marile forţe juvenile ale Europei, FRF va apela din nou la vechiul sistem comunist de pregătire centralizată tip Luceafărul. Astfel, Comitetul Executiv a stabilit că juniorii vor intra de la 1 februarie şi pînă la sfîrşitul turneului într-un cantonament cazon de 165 de zile, în care se vor investi 400.000 de euro. Cluburile de la care provin juniorii, marea majoritate din Liga a II-a, nu agrează acest lucru.

Îi mută cu şcoala
Din decembrie, cei 25 de jucători selecţionaţi pentru turneul final vor fi transferaţi la un liceu cu program special din Bucureşti. Din retur, echipa va fi înscrisă în Liga a II-a sau a III-a, iar în aprilie va participa la o competiţie internaţională la Bucureşti, care se vrea a fi o simulare a turneului final.

Criticat pentru selecţie
Concluziile specialiştilor nu sînt deloc optimiste. "Stăm prost la fundaşii centrali şi uzăm prea mult de mingi lungi. Burchel pune accent pe organizare, le cere jucătorilor să paseze mult, dar nu are un mijlocaş creativ care să destabilizeze adversarul. Spune că mai are timp, dar a avut patru ani la dispoziţie", îl critică unii federali după cele văzute în "dubla" amicală cu Cipru (3-2, la Berceni, şi 1-0, la Mogoşoaia) disputată zilele trecute. "Fiecare vede în felul lui fotbalul, important e să fim susţinuţi. În lotul actual mai sînt 30% din jucătorii cu care am plecat la drum. Ne-am fi dorit să-i ghicim de la început pe cei mai buni, dar la juniori se pierd mulţi pe drum", s-a apărat Burchel.

La turneul final al CE 2011 vor participa 8 selecţionate, care vor fi împărţite în două grupe de cîte patru. Primele două clasate în serii se vor califica în semifinalele competiţiei şi automat la World Cup U20 din Columbia.



"În cantonamentul de 165 de zile putem recupera decalajul tactic-tehnic şi fizic faţă de marile forţe. Vom apela la altă metodă cînd cluburile îşi vor îmbunătăţi infrastructura"
Lucian Burchel, selecţioner U19

"Eu cred că obiectivul e realizabil, dar mai avem mult de lucru în toate compartimentele. N-am în echipă vreun Hagi, care la 18 ani era deja un nume"
Lucian Burchel, selecţioner U19

"Va fi foarte greu ca selecţionata U19 să ajungă în semifinalele Europeanului de anul viitor şi la Mondialul U20 din Columbia"
Ionuţ Lupescu, director general FRF

"Obiectivul este dictat mai mult de faptul că sîntem gazde. Burchel trebuie să-şi arate iscusinţa în timpul stagiului centralizat de pregătire"
Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori

"Nu sînt de acord să-l las pe Serediuc atîta timp în cantonament. Vrem să-l antrenăm noi, avem nevoie de el în campionat"
Mugur Porumbacu, preşedinte CS Otopeni


Campioni europeni în 1962
România a mai organizat un turneu final al CE de juniori mari în 1962. Atunci, generaţia lui Jamaischi, din care au făcut parte însă şi cîţiva jucători trecuţi de 18 ani, a cucerit titlul european. Singurul din istoria fotbalului românesc. În finală, "tricolorii" au învins Iugoslavia, cu scorul de 4-1, prin golurile lui Dumitriu II (2), Gergely şi Haidu. Cu doi ani mai devreme, selecţionata de juniori U18 a României ieşise vicecampioană, după 1-2 cu Ungaria, în finală, la Viena.


Lotul U19: Ormenişan (Sportul Studenţesc), Greab (Gloria Bistriţa II), M. Gherasim (Northampton/Anglia) - portari; Fl. Ilie, Dăruială (ambii de la Poli Timişoara), II), Murgoci (Oţelul Galaţi II), Avrămia (Poli Iaşi), I. Năstasie (Steaua II), N. Stanciu (Unirea Alba Iulia), Serediuc (CS Otopeni), Moroşan (Petrolul Ploieşti), Amet (Farul), Florean (FC Bihor), Walleth (FC Ingolstadt 04/Germania), M. Popa (FC Bihor), I. Şerban (FCM Tîrgovişte), Mărkuş (FC Bihor), Cureteu (Academia Hagi), Peteleu (Delta Tulcea), Herghelegiu (Poli Iaşi), A. Grosu (Dunărea Galaţi).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.