Fostul internaţional, 38 ani, spune că în România se joacă foarte lent şi previzibil, dar ar lucra în Liga I, fiind convins că poate schimba lucrurile din interior.
- Costele, care sînt ultimele noutăţi despre tine? Ai cam dispărut din peisajul fotbalului românesc.
- Acum îmi caut echipă. Din păcate, la începutul anului, nu a ieşit bine cu Almeria, nu neapărat din cauza rezultatelor, ci fiindcă nu ne-am înţeles pe alte chestiuni. Am vorbit ceva şi a ieşit altceva. Antrenorul trebuie să fie ajutat de oamenii din administraţie.
Adeptul stilului ofensiv
- Şi noi care credeam că doar în România lipseşte parolismul!
- Nu. Eu aş fi vrut să continuu deocamdată undeva la filiala unei echipe din Primera, fiindcă astfel poţi progresa mai repede dacă ai în spate un proiect ferm. Sincer, nu prea luam în calcul la un moment dat varianta unei întoarceri în România, dar mi-ar plăcea în momentul de faţă să preiau o formaţie din ţară. Mi-am reaşezat gîndurile.
- Care ar fi filozofia de joc a antrenorului Gîlcă?
- Sînt adeptul stilului ofensiv, al unei posesii prelungite şi al disciplinei tactice. Atacînd, te şi aperi! Eu pledez pentru modelul Barcelona, chiar dacă nu este adaptabil oriunde şi trebuie să ai fotbaliştii necesari pentru a-l pune în practică. Poate nu e întotdeauna un joc direct, dar îţi conferă siguranţa de a controla situaţia şi de a ajunge la poartă cînd vrei. Îţi dezechilibrezi repede adversarul, îl oboseşti.
"Rapidul are intensitate şi explozie"
- Cum ţi se pare campionatul României?
- Prea lent! Dintre toate echipele, îmi place acum doar Rapidul, care are intensitate şi explozie în fiecare meci. Se vede că merge să cîştige oriunde. E meritul tuturor celor care lucrează acolo. Dar, per total, e un campionat previzibil, poate de aceea ne şi împiedicăm mereu în cupele europene la un nivel scăzut. Ne blocăm, fiindcă nu avem încă argumentele necesare pentru a sălta la un alt nivel.
- Şi atunci cum s-ar împăca această ligă previzibilă cu ambiţiile tale?
- Cred că trebuie lucrat mult la mentalitate chiar prin antrenamente. Iar în România mi se pare foarte important că ai timp suficient să pregăteşti fiecare parte de campionat în pauzele stagionale. E esenţial să creezi şi o comunicare optimă cu conducerea, să explici de ce vrei să joci într-un anume fel, de ce trebuie să evolueze un jucător şi nu celălalt.
"Cu Piţurcă, vedeam Steaua de altădată"
- Sufletul tău de stelist cum s-a împăcat cu toată vînzoleala asta din Ghencea?
- M-am bucurat mult cînd am văzut cum începuse să lucreze acolo Piţurcă. Adusese jucători tehnici, inteligenţi, cu ştiinţa posesiei. Vedeam deja Steaua de altădată. Au început însă schimbările, fiecare antrenor a venit cu altă filozofie, cu altă tactică, probabil că şi jucătorii au fost bulversaţi.
- Te aşteptai ca Lăcătuş să lase vacanţa din Spania şi să revină la Steaua?
- (Zîmbeşte) Steaua e greu de refuzat din dorinţa de a o duce unde-şi merită locul. Echipa suferă acum din punct de vedere fizic, o văd că funcţionează doar 60-70 de minute din joc. Atîtea modificări au lăsat urme şi e greu să rezolvi situaţia în două, trei săptămîni.
"Îl admir pe Latovlevici, sînt fan Nicoliţă"
- Te-ai vedea capabil să lucrezi cu stilul imprevizibil al lui Gigi Becali?
- Nu-l cunosc personal. Ne-am întîlnit de vreo două ori în 2004, cînd mă antrenam la Steaua. Mi-e greu să-mi dau cu părerea de la distanţă despre un om pe care nu-l cunosc în profunzime.
- Ce jucători de la Steaua îţi plac?
- Un om important mi se părea Dorel Stoica. Pune echipa în mişcare. Pe Latovlevici îl admir. Are dinamism, loveşte fantastic mingea cu stîngul. Şi sînt un mare fan Nicoliţă. Oriunde l-ai pune, se face util! Importantă e să-i dai încredere. Şi, sincer, asta cred că i-a lipsit în ultima vreme lui Bănel!
- Bogdan Stancu?
- Sigur, Stancu, pe care-l văd un atacant de top în foarte scurt timp. Dacă Steaua va avea rezultate internaţionale, ar putea obţine un preţ foarte bun pe el la o eventuală vînzare.
"Ne trebuie un plus de încredere la naţională"
- Cum ai perceput traseul spectaculos al Urziceniului din ultimii ani?
- E exemplul concret că un antrenor lăsat să lucreze poate impune o strategie, poate aduce rezultate. Dan Petrescu a muncit fără presiune şi am devenit un admirator al performanţelor lui. Nu m-a surprins, ca jucător era serios, profesionist, echilibrat.
- Echipa naţională ţi se pare pe un traseu corect?
- S-a muncit bine la naţională şi ar trebui să se termine pentru totdeauna cu tentaţia de a compara generaţiile. Avem o formaţie care are nevoie doar de încă un plus de încredere pentru a obţine mai mult. Dacă băteam Albania în debutul calificărilor, am fi învins şi în Belarus.
"Filozofia Stelei nu trebuie să depindă de un antrenor, ci e exact invers. Trebuie însă să găseşti tehnicianul care să gîndească în stilul tradiţional al clubului"
COSTEL GÂLCĂ
"Dinamo are un fotbal frumos, dar şi la ei toată nebunia pleacă probabil de la dorinţa asta enormă de rezultate imediate, cupă, campionat, cupe europene"
COSTEL GÂLCĂ
"Mai au dreptate uneori şi preşedinţii din ţară cu schimbările de antrenori. Investesc, vor rezultate. Am senzaţia însă că marea problemă e la capitolul comunicare între cele două părţi"
COSTEL GÂLCĂ
Tripleţii au 10 ani
Gâlcă are două fete, Bianca şi Ruxandra şi un băiat, Andrei. Sînt tripleţi şi au 10 ani. "Fetele nu fac nici un sport, iar băiatul joacă fotbal la o echipă regională. E greu să-mi dau seama de acum ce viitor ar avea pe gazon", mărturiseşte Costel. În toamna lui 2000, înainte de meciul cu Lituania, Gâlcă a vrut să plece la botezul copiilor, dar Iordănescu nu l-a lăsat.Nici nu l-a folosit în acel meci "S-au spus atunci numai minciuni, că m-aş fi retras de la lot din cauza acelei poveşti. Realitatea e alta, dar nu mai are nici un sens să ne întoarcem cu atîţia ani în urmă", a încheiat jucătorul.
Stagiu la Barcelona şi la Liverpool
Costel Gâlcă şi-a luat licenţa PRO în Spania în urmă cu doi ani şi a efectuat stagii profesionale la Barcelona şi la Liverpool, sub mandatul lui Benitez: "Am fost la antrenamentele lui Guardiola, care a realizat maximum posibil tocmai pentru că a crescut în şcoala Barcelona, stăpîneşte perfect mecanismul clubului şi a ştiut să gestioneze spre succes munca de ani întregi a grupării catalane".
Fotbal • Nationala • SPECIAL GSP
Constantin Gâlcă s-a întors după 5 ani alături de grupul "naţionalei" » "Aş reveni în ţară să antrenez"
Articol de Justin Gafiuc — duminică, 10 octombrie 2010
{{text}}