Auto

Împăratul german » Vettel a cîştigat cursa de la Suzuka

Articol de Valentin Damian  —  luni, 11 octombrie 2010

Sebastian Vettel s-a impus clar la Suzuka şi a intrat în lupta pentru titlu. Însă coechipierul şi "prietenul" său, Webber, nu se lasă. La pîndă stă şi Alonso


Suzuka îi prieşte lui Sebastian Vettel! Pilotul lui Red Bull cîştigase şi în sezonul trecut. La fel s-a întîmplat şi ieri, germanul pilotînd impecabil. De fapt, a fost ziua lui Vettel pentru că pilotul obţinuse şi pole-position-ul cu cîteva ore mai devreme. Din cauza ploii, niponii au fost nevoiţi să amîne calificările pentru duminică. A fost o luptă în doi, Vettel şi Webber, coechipieri şi "prieteni" la Red Bull, germanul înregistrînd însă cel mai bun timp.

Webber nu se lasă
Cursa a fost tot o luptă între cei doi. A cîştigat tot germanul, care s-a apropiat la 14 puncte de acelaşi Webber. Marea calitate a australianului în acest sezon rămîne constanţa sa din Grand Prix-uri. Chiar dacă nu cîştigă, Webber prinde podiumul aproape de fiecare dată şi face puncte. Aşa s-a întîmplat şi la Suzuka. Chiar dacă a fost depăşit de Kubica (Renault) în startul cursei, bătrînul australian a revenit şi acolo a rămas! Dublă Red Bull, iar austriecii sînt cei mai fericiţi. Sînt pe primul loc la echipe, iar în clasamentul piloţilor, primele două locuri sînt ocupate tot de piloţii lor, Webber şi Vettel. E adevărat, acolo e şi Fernando Alonso, la egalitate cu Vettel.

Accidente pe bandă
Pilotul lui Ferrari a terminat pe locul 3 la Suzuka. Rezultat bun pentru scuderia italiană, avînd în vedere că Massa a derapat în primul viraj, lovindu-l în plin pe Liuzzi (Force India). Normal, cei doi au abandonat, dar italianul nu s-a supărat prea tare pe brazilian, ei dîndu-şi mîna imediat după incident. N-a fost singurul incident. Petrov (Renault) l-a agăţat pe Hulkenberg (Williams), ambii abandonînd. Lucas di Grassi (Virgin Racing) s-a lovit şi el de parapeţi, iar Kubica (Renault) a rămas în timpul cursei fără o roată.

Probleme pentru Hamilton
Lui Lewis Hamilton nu-i merge bine deloc în ultimul timp. A avut probleme cu cutia de viteze încă înainte de calificări. Britanicul lui McLaren a şi schimbat-o de altfel şi, chiar dacă a terminat pe locul 3 în calificări, din acest motiv a fost retrogradat pe poziţia a 8-a. Cît l-a ţinut cutia de viteze, Hamilton a recuperat, ajungînd pe locul 4. Din nou aceeaşi cutie l-a trădat, Button a trecut în faţa lui, dar pînă la final pilotul lui McLaren s-a ţinut tare, păstrîndu-şi locul 5.

Cea mai bună cursă a lui Schumacher
Michael Schumacher a făcut cea mai bună cursă a sa de la revenirea în Formula 1. Chiar dacă a obţinut pînă acum două locuri 4 şi un loc 6, septuplul campion german a mers foarte bine, terminînd la Suzuka pe locul 6.



Mai sînt trei curse
Mai sînt trei Grand Prix-uri (Coreea de Sud, Brazilia şi Emiratele Arabe Unite). Se poate întîmpla orice. Între Webber şi locurile doi şi trei, adică Vetel şi, respectiv, Alonso, sînt 14 puncte. Un abandon sau o clasare după primii zece a lui Webber şi o victorie care aduce 25 puncte fie a germanului, fie a spaniolului schimbă tot! În caz de egalitate la puncte, primul criteriu este numărul victoriilor.


3 victorii are Sebastian Vettel în acest sezon (Sepang, Valencia şi Suzuka)

3 duble au reuşit cei de la Red Bull în 2010 (Malaiezia, Monaco şi Japonia)


Cum şi-au împărţit cei 5 piloţi victoriile în cele 16 Grand Prix-uri

Webber    4    Spania, Monaco, Marea Britanie, Ungaria
Alonso    4    Bahrain, Germania, Italia, Singapore
Vettel    3    Malaiezia, Europa, Japonia
Hamilton    3    Turcia, Canada, Belgia
Button    2    Australia, China


Clasament cursă

1. Vettel    1:30:27.323    25p
2. Webber    + 0.905    18p
3. Alonso    + 2.721        15p
4. Button    + 13.522    12p
5. Hamilton    + 39.595    10p
6. Schumacher    + 59.933    8p
7. Kobayashi    + 1:04.038    6p
8. Heidfeld    + 1:09.648    4p
9. Barrichello    + 1:10.846    2 p
10. Buemi    + 1:12.806    1 p
Clasaţi: Alguersuari, Kovalainen, Trulli, Glock, Senna, Yamamoto, Rosberg
Abandonuri: Sutil, Kubica, Hulkenberg, Massa, Petrov, Liuzzi, Di Grassi


Clasament piloţi

1. Webber    220 p
2. Alonso    206 p
3. Vettel    206 p
4. Hamilton    192 p
5. Button    189 p
6. Massa    128 p
7. Rosberg    122 p
8. Kubica    114 p


Clasament echipe

1. Red Bull    426 p
2. McLaren    381p
3. Ferrari    334 p
4. Mercedes    176 p
5. Renault    133 p
6. Force India    60 p
7. Williams    58 p
8. Sauber    37 p

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.