GSP special   •   Diverse   •   EVENIMENT

Minerii chilieni blocaţi în subteran au fost aduşi la suprafaţă după 68 de zile! Printre ei, un fost fotbalist!

Articol de Theodor Jumătate   —  joi, 14 octombrie 2010

O operaţiune fără precedent, la care a participat şi NASA! Franklin Lobos, fost coechipier al lui Zamorano, şi ceilalţi 32 de mineri s-au mai născut o dată!





5 august 2010. O zi ca oricare alta s-a oprit brusc în Chile. Dintr-o dată, mina de cupru şi de aur San Jose, 45 de kilometri de oraşul Copiapo, s-a surpat, 33 de muncitori, 32 de chilieni şi un bolivian, rămînînd captivi în subteran, la 688 de metri adîncime. Printre ei, un fost fotbalist, Franklin Lobos, în vîrstă de 53 de ani, care jucase la Cobresal alături de Ivan Zamorano.



Semn de viaţă

Peste două săptămîni au fost căutaţi zadarnic. Apoi, în cea de-a 17-a zi, "prizonierii" au dat un semn de viaţă: "Sîntem bine toţi, ne-am adăpostit în refugiu!". Din acel moment, operaţiunile de salvare n-au încetat o clipă. Iniţial, s-a estimat că minerii vor fi aduşi la suprafaţă de Crăciun. Dar tehnologia şi ideile specialiştilor, inclusiv cei de la NASA, au întrecut orice aşteptări.



"Viva los mineros!"

13 octombrie 2010. În sfîrşit, Chile a respirat. După 68 de zile, cei 33 de mineri au fost salvaţi! Pe rînd, au intrat în capsula-minune Phoenix şi, în 15 minute, au ajuns la aer curat. Mario Sepulveda, un electrician de 39 de ani, a fost plin de energie. Şi-a îmbrăţişat copiii şi soţia, le-a oferit preşedintelui Sebastian Pinera şi inginerilor mostre de roci din mină şi a sărit în braţele salvatorilor, cîntînd ca pe stadion: "Chi-chi-chi, le-le-le! Viva Chile, mierda!" (Trăiască Chile, la naiba!) şi "Viva los mineros de Chile!".



Miracolul

Minerii au descoperit conexiunea miraculoasă. 33, numărul lor, era vîrsta lui Iisus. Apoi, în această perioadă, soţia unuia a născut o fetiţă, numită Esperanza. Şi, în final, au fost salvaţi de Phoenix, pasărea mitică regenerată din propria cenuşă.





68 de zile au stat cei 33 de mineri blocaţi în subteran la San Jose, Copiapo (Chile)



1 milion de dolari strîng chilienii în conturi speciale de donaţii pentru fiecare miner



622 de metri a fost adîncimea de la care au fost salvaţi minerii



2.000 de ziarişti din 59 de ţări au fost prezenţi la mina San Jose





"Am fost şi cu Dumnezeu, şi cu Diavolul. Amîndoi voiau să mă ia. Am strîns mîna lui Dumnezeu. Era cea mai bună. Am ştiut întotdeauna că Dumnezeu ne va salva!"

Mario Sepulveda, miner chilian salvat





Personalitate, slăbiciune, putere

Cînd li s-a cerut să se decidă ordinea salvării, toţi minerii s-au oferit să iasă ultimii. Atunci, şefii operaţiunii au hotărît ei cum îi vor ridica la suprafaţă: primii au fost aleşi cei cu personalitate puternică. Aveau nevoie de oameni tari, care să treacă peste teama ascensiunii periculoase şi să le dea încredere celorlalţi. Apoi, au ieşit cei slabi, fizic şi psihic. Printre ei, cel mai tînăr şi cel mai bătrîn, 19 şi 63 de ani. La sfîrşit, cei mai rezistenţi. Printre ei, fostul fotbalist Franklin Lobos (53 de ani). Ultimul, liderul Luis Urzua, 54 de ani.



Fotbalul alături de ei

În două luni, cei 33 de mineri au devenit vedete globale. Papa Benedict le-a trimis mătănii sfinţite, patronul Apple, Steve Jobs, le-a făcut cadou iPod-uri, iar starurile din fotbal le-au oferit tricourile lor cu autograf. Unul dintre primii sportivi care a reacţionat a fost spaniolul David Villa, crescut într-o familie de mineri. "Curaj, minerilor", le-a transmis atacantul Barcelonei pe un tricou blau-grana. În acest timp, Real Madrid i-a invitat pe toţi la un meci pe "Bernabeu".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.