Liga 1

Sameş: "Derby-ul poate fi stricat numai de arbitri sau de spectatori!"

Mircea Lucescu, Lucescu, Dinamo, Ştefan Sameş, Sameş, Steaua

Articol de Viorel Crăciun  —  joi, 14 octombrie 2010

Fostul mare fundaş al Stelei, Ştefan Sameş, care astăzi împlineşte 59 de ani, a acordat un interviu pentru site-ul oficial al roş-albaştrilor, în care a vorbit despre partida derby din "Ştefan cel Mare" de duminică seară.


- Domnule Sameş, care ar fi un meci Steaua-Dinamo de care vă aduceţi aminte cu mare plăcere?
- Îmi aduc aminte de meciurile cîştigate, e normal... Pe timpul cînd jucam eu, orgoliile erau mai mari ale conducătorilor, noi ne vedeam de jocul nostru. Pentru mine, erau nişte jocuri obişnuite. De ce? Puteam să pierdem şi în tur şi în retur una dintre echipe, bucuria mare era la sfîrşit: cîştigam campionatul. Orgoliile erau, aşadar, ale conducătorilor. La Steaua era Armata, dincolo Securitatea. Acum, după Revoluţie, spectatorii sînt cei care fac derby-ul acesta mai aprig. În teren, la fel, fiecare se gîndeşte doar la victorie şi face totul pentru ea.

- Contează prima într-un astfel de meci?
- Nici nu te gîndeşti la primă. E normal ca prima să vină după un rezultat bun, iar rezultatul bun vine după un joc bun.

- Este Steaua - Dinamo singurul derby al campionatului, aşteptaţi cu mai mult interes acest meci decît alte meciuri atunci? Mai ales ţinînd cont că în acea perioadă fotbaliştii erau prieteni, jucaţi la echipa naţională cu mulţi fotbalişti de la Dinamo, iar după meciuri se obişnuia să ieşiţi împreună.
- Derby-urile erau atunci şi pentru antrenorii de la echipele naţionale un fel de testare. Atunci se alegeau jucătorii pentru prima reprezentativă.

- Cum vedeţi meciul de duminică? Un egal ar fi un rezultat bun pentru Steaua de astăzi?
- Ambele echipe vor merge la victorie. Steaua vine după nişte meciuri bune, cu rezultate bune, a marcat multe goluri, Dinamo joacă bine, dar pierde şi cred că ar vrea acum să revină în lupta pentru titlu. Va fi un meci destul de bun, poate fi stricat numai de arbitri sau de spectatori. De jucătorii din teren, în nici un caz!

- Aţi jucat fundaş central, aţi fost unul dintre idolii multor jucători de acum. Fotbaliştii vorbesc de dvs. la superlativ tot timpul. Ce mesaj le transmiteţi fundaşilor Stelei?
- Fiecare primeşte nişte indicaţii de la antrenor. În primul rînd, să respecte aceste indicaţii, iar apoi să vină cu calităţile lui. La o lovitură liberă unul loveşte bine mingea, la un corner unul să dea cu capul, acestea sînt indicaţiile pentru un fundaş.

- Aţi marcat cu Dinamo. E un sentiment special?
- Nu neapărat. Cu orice echipă e la fel, importantă în orice meci e victoria, indiferent că marchez eu sau alt coechipier, că marchez contra lui Dinamo sau contra oricărei alte echipe din campionat.

- Aveţi un mesaj pentru stelişti în meciul de duminică?
- Baftă! Atît. Fiecare ştie ce are de făcut!


Ştefan Sameş a jucat timp de nouă sezoane şi jumătate la Steaua, fiind un produs sută la sută al centrului de copii şi juniori al roş-albaştrilor. În perioada în care a evoluat în Ghencea, a cîştigat două titluri de campion al României şi două Cupe naţionale. În 1979 a fost desemnat cel mai bun jucător român.


388 de meciuri şi 21 de goluri sînt cifrele lui Ştefan Sameş în Liga I

18 derby-uri (17 în Liga I şi unul în Cupa României) a jucat Sameş în tricoul Stelei


A marcat într-un derby
Pe lîngă faptul că a avut evoluţii apreciate în duelurile dintre Steaua şi Dinamo, fostul număr şase din Ghencea a reuşit să şi marcheze împotriva alb-roşiilor. Pe 3 mai 1981, Sameş egala la unu pe finalul partidei retur din Ghencea şi stabilea rezultatul final, după ce Dinamo deschisese scorul în prima repriză prin Dragnea. "... în min. 85, Steaua îşi vede răsplătite eforturile: după un corner, Iordănescu a centrat spre careul mic de pe partea stîngă, şi SAMEŞ a reluat balonul, cu capul, în plasă", descria Gheorghe Nicolaescu în cronica de meci reuşita fostului fundaş.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.