Balonul Nike T90 e elastic, favorizează jocul ofensiv şi, cu predilecţie, pe atacanţi. Steliştii şi dinamoviştii îi laudă calităţile. O minge T90 costă în jur de 100 de euro bucata.
Derby de România a început cu o minge din piele de vacă şi a ajuns acum, după 62 de ani, să se joace cu una finisată în laboratoare SF, de specialişti în chimie şi aerodinamică.
Duminică, roş-albaştrii şi "cîinii" se vor lupta cu o minge Nike T90, minge oficială a Ligii 1 şi care este folosită în cele mai puternice campionate din Europa: Italia, Spania şi Anglia.
Jucătorii o ştiu şi, spre deosebire de celebra "Jabulani", de care toată lumea s-a plîns la Mondial, T90 este lăudată de jucătorii din Liga 1. "Nu e d-aia de nu ştii în ce direcţie se duce. Asta se mulează pe şut, unde-o trimiţi, acolo zboară!", au povestit ieri atacanţii din Ştefan cel Mare, care, deşi fără victorie în ultimele 5 etape, rămîn cu cele mai multe goluri marcate, 25 în 10 etape. "În faţa porţii, dai de rupi plasa!", susţin şi steliştii .
Chimie şi tehnologie
Ionuţ Ionescu, coordonator comunicare Elmec Romania, distribuitorul autorizat Nike in Romania, a explicat care sînt atuurile mingii T90:
1. "Este realizată din cinci straturi suprapuse de polietilenă pentru a oferi un răspuns imediat şi pentru a creşte viteza şi distanţa execuţiilor".
2. "Textura materialului îmbunătăţeşte traiectoria balonului, distribuind în mod egal fluxul de aer pe toată suprafaţa".
3. "Pentru a oferi acceleraţii explozive, mingea este dotată cu o cameră specială realizată dintr-un compozit carbon-latex şi are o supapă nouă, foarte uşoară".
8 mingi minim trebuie să asigure clubul gazdă la un meci: cîte una în spatele fiecărei porţi, cîte două pe fiecare latură a terenului, cea cu care se joacă şi cea din faţa arbitrului de rezervă
"E foarte bună mingea asta! E genul de balon care te ascultă, poţi şuta foarte bine de la distanţă, se duce exact cum o loveşti"
Adrian Cristea, mijlocaş Dinamo
"Contează foarte mult şi mingea cu care evoluezi, dar important e să intre în poarta adversă! Cea mai bună e cea cu care cîştigi"
Andrei Mărgăritescu, mijlocaş Dinamo
"E elastică, dacă dai bine în ea, se duce exact acolo unde trebuie. Cred că este una dintre cele mai bune cu care am jucat pînă acum în cariera mea"
Florin Gardoş, fundaş Steaua
"E cea mai bună minge de cînd sînt în fotbal, chiar dacă am jucat cu foarte multe tipuri. E exact ce vrea un fotbalist, o minge care să prindă traiectoria pe care i-o impui din efect"
Cristian Tănase, căpitan Steaua
"O minge bună face diferenţa între fotbalişti, între echipe şi chiar poate influenţa rezultatul unui meci. T90 e uşor de controlat şi pot şuta cu încrederea că se va duce exact unde vreau"
Kun Aguero, atacant Atletico Madrid
ISTORIA MINGII DE FOTBAL
- La începutul secolului 16 era doar o băşică de porc umplută cu boabe de fasole şi mazăre.
- în 1851, la Londra, William Gilbert a expus o minge îmbrăcată în piele. Soţia unuia dintre competitorii lui Gilbert, H.J. Lindon, a murit după ce căpătase o boală la plămîni din cauză că a suflat în sute de băşici de porc! Ulterior, în 1862, Lindon a inventat prima minge gonflabilă din cauciuc.
- Mingile aveau o cameră acoperită de un înveliş din piele de vacă, grea, maro. Din cauza cusăturilor cu fir de cînepă, balonul provoca dureri intense cînd era lovit cu capul.
- După inventarea unui nou tip de valvă şi renunţarea la şiret, balonul a devenit rezistent la apă, iar fotbaliştii au început să lovească mai des şi mai precis mingea cu capul şi să dribleze.
- În 1951 s-a permis folosirea mingii de culoare albă pentru ca spectatorii să aibă o vizibilitate mai bună.
- Prima minge oficială FIFA, Telstar, a fost folosită la Mondialul din Mexic '70. De atunci, toate mingile oficiale ale Cupei Mondiale au fost create de Adidas.
- Acum, mingile au în compoziţie o spumă sintetică bazată pe poliuretan rezistent la abraziune.
Legea FIFA
Mingea trebuie să fie sferică, din piele sau alte materiale aprobate, circumferinţa ei trebuie să fie între 68 şi 70 de cm, greutatea la începutul partidei să fie între 410 şi 450 de grame, iar presiunea din interior între 0,6 şi 1,1 atmosfere.
Legenda din '30
La prima finală de Campionat Mondial, Uruguay - Argentina, disputată în 1930, la Montevideo, reprezentanţii celor două echipe nu s-au pus de acord cu ce minge să se joace. Aşa că în prima repriză s-a folosit balonul propus de argentinieni, care şi conduceau la pauză cu 2-1. Iar în partea secundă s-a jucat cu o minge propusă de gazde, ce aveau să cîştige şi finala cu 4-2.
Fotbal • Liga 1 • DINAMO - STEAUA, DUMINICĂ, 20:30, DigiSport şi liveTEXT pe GSP.RO
EA e mingea derby-ului!
Articol de Eduard Apostol, Cătălin Gheorghiu, Dan Udrea — vineri, 15 octombrie 2010
{{text}}