Istoria fotbalului românesc are la bază derby-urile între Dinamo și Steaua. Dinu, Lucescu, Mateuț, dar şi Ienei, Lăcătuș şi Apolzan s-au duelat într-un meci ce durează de 62 de ani şi din care nu au lipsit controversele, jucătorii deturnaţi, scorurile fluviu sau mesajele suporterilor pentru rivali.
Este al 123-lea meci dintre cele două, în campionat, de-a lungul cărora s-au petrecut lucruri care au făcut această partidă Derby de România.
1. Mezinul de pe bancă » Cel mai tînăr antrenor din istoria Stelei, Gheorghe Popescu I, a reuşit eventul cu echipa militară la chiar primul său sezon ca tehnician. Cel care avea să devină mai tîrziu şi preşedinte al FRF a cîştigat primul derby ca antrenor în mai 1951, scor 2-1, însă rămîne în istorie prin faptul că este cel mai tînăr tehnician care a stat pe bancă într-un meci între Dinamo şi Steaua.
2. A plouat cu goluri » Partida din 1 octombrie 1951 a rămas în istorie drept jocul în care s-au marcat cele mai multe goluri în ceea ce priveşte disputele din campionat. Scorul final a fost 6-2 pentru Dinamo, victoria cea mai concludentă pentru "cîini" în partidele de Liga I fiind obţinută în urma unui joc de excepţie. Centru-înaintaşul Alexandru Ene a înscris atunci trei dintre cele şase goluri ale dinamoviştilor.
3. Dinu şi Lucescu au "subordonat" Steaua » Perioada în care Cornel Dinu şi Mircea Lucescu făceau cuplu în echipa dinamoviştilor a fost una senzațională pentru trupa din Ștefan cel Mare, ei obținînd 14 victorii împotriva rivalilor, patru meciuri încheindu-se la egalitate, iar Steaua cîştigînd doar 4. Din acea echipă mai făceau parte și jucători precum Florea Dumitrache, Ionel Augustin, Dudu Georgescu sau frații Nunweiller.
4. Iovan, şantajat să semneze cu Dinamo » Căpitanul de Sevilla, Ștefan Iovan, a jucat 11 ani în Ghencea, între 1980 și 1991. În absența lui Tudorel Stoica, acesta a purtat banderola cînd Steaua a cîștigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986. Totuși, în momentul în care acesta se pregătea să semneze cu Steaua, a fost așteptat în gară de un trimis al celor de la Dinamo și șantajîndu-l cu un dosar de cînd jucătorul avea 17 din care reieșea că lăsase o fată însărcinată. Iovan le-a răspuns celor de la Dinamo că se va gîndi, dar a fugit repede în Ghencea unde a povestit ce pățise și a semnat cu Steaua.
5. 0-4 cu Milan, 0-3 cu Dinamo » După ce pierduseră în faţa lui Milan, 0-4, în finala Cupei Campionilor Europeni, din 1989, Steaua pregătea următorul sezon pentru a continua şirul titlurilor și al victoriilor în campionat, doar că s-a lovit de un Dinamo, puternic și reinventat de Mircea Lucescu, care adusese jucători din toată ţara ca Andone, Dănuț Lupu și Mateuţ. 3-0 sec pentru "cîini", chiar în Ghencea, şi Stelei i se punea punct seriei de 104 meciuri fără înfrîngere.
6. Au plecat la pauză » Un episod pe care dinamoviştii nu îl vor uita prea curînd este cînd au întîlnit Steaua în 1997-1998, o echipă ce venea după 5 titluri consecutive. Dănciulescu, de două ori, Rotariu, Denis Şerban și Cristian Ciocoiu i-au umplut poarta lui Fane Preda. Supăraţi, fanii cîinilor au părăsit stadionul din Ghencea la pauză, cînd scorul era doar 2-0 pentru roş-albaştri.
7. Danciu-gol, fiul risipitor » Venit de la Electroputere, Dănciulescu juca două sezoane pentru Dinamo şi marca 22 de goluri, lucru care i-a adus un transfer în Turcia, la Altay Izmir. Danciu nu s-a acomodat campionatului turc și în toamna sezonului 1997-1998 a semnat cu Steaua. A stat cinci ani la clubul din Ghencea, marcînd de 6 ori împotriva lui Dinamo, în campionat. În a doua jumătate a sezonului 2001-2002, Dănciulescu a avut un conflict cu Victor Piţurcă și a fost nevoit să părăsească Ghencea. A fost reprimit de oficialii lui Dinamo, dar a durat ceva timp pînă a fost acceptat și de galeria cîinilor, doar golurile marcate (103 goluri în 198 de meciuri) făcînd pace între atacant și ultrașii alb-roșilor.
8. Rivalitate acerbă în tribune » Dinamo și Steaua nu înseamnă numai duelul de pe teren, ci și cel din tribune. Tradiția i-a determinat pe fani să se ridice la înălțimea derbyului României și să creeze de fiecare dată o atmosferă superbă în tribune. Au existat și excepții, cînd suporterii ne-au arătat și partea urîtă a fotbalului, Jandarmeria fiind mereu nevoită să aloce un număr mare de oameni de ordine pentru a stăpîni cele două galerii.
9. Derby-uri decisive » Lupta pentru supremaţie dintre cele două mari rivale ale campionatului s-a decis de două ori în urma meciului direct. Steaua a cîştigat titlul în 1961 după o victorie cu 3-2 în faţa "alb-roşiilor". Dinamo a cucerit tilul cu numărul 15 în 2000, după o victorie, 3-2, contra "roş-albaştrilor" antrenaţi de Victor Piţurcă.
10. Au jucat doar în Liga I » Atît Steaua, cît şi Dinamo se pot lăuda cu faptul că sînt singurele echipe din România care au evoluat doar în primul eşalon. Dacă roş-abaştrii au fost înscrişi în vara lui 1947 în principala întrecere fotbalistică de la noi din ţară, profitînd de excluderea echipei Carmen şi fiind la un pas de retrogradare în primul sezon, Dinamo s-a înfiinţat prin fuzionarea formaţiilor Unirea Tricolor MAI şi Ciocanul Bucureşti şi a terminat după primul an de primă divizie pe locul 8.
10 goluri a dat Dănciulescu în derby-urile dintre Steaua și Dinamo.
43 de victorii are Dinamo, 45 de egaluri și de 34 de ori s-a impus Steaua în derby-ul României.
{{text}}