Tătăruşanu e nevoit să se lupte şi cu propriul corp, nu numai cu atacanţii adverşi, pentru a deveni un mare portar.
### Goalkeeper-ul Stelei a fost operat de menisc cînd era junior şi a rămas cu sensibilitate la genunchi
### E nevoit să se antreneze dublu faţă de colegi din cauza unor deficienţe musculare descoperite la prima vizită medicală la Steaua
### În ultima lună a apărat cu entorsă la două dintre degetele de la o mînă
"Apărăăă Tătăruşanuuuu!" a devenit deja noul hit în Ghencea, mai ales după ce Steaua s-a calificat în "sferturile" Cupei României, pentru a doua oară în acest sezon la loteria penalty-urilor, precedenta ocazie fiind la Zurich, cînd s-a obţinut accesul în grupele Europa League. Tătăruşanu a devenit îngerul Stelei, însă în spatele paradelor sale, mai ales la loviturile de la 11 metri, stă un secret deloc plăcut pentru goalkeeper-ul stelist.
Trage pentru a acoperi operaţia de acum 8 ani
El e nevoit să se lupte practic nu numai cu jucătorii echipei adverse, ci chiar şi cu propriul corp în tentativa de a deveni un mare portar în istoria Stelei. Ce secrete dureroase şi nerostite pînă azi se ascund în spatele acestui jucător de aproape 2 metri?
Primul e faptul că a fost nevoit să treacă peste o problemă medicală din perioada junioratului. A suferit o operaţie de menisc în urmă cu 8-9 ani, rămînînd de atunci cu o sensibilitate la genunchi.
Ulterior, dezvoltîndu-se foarte mult şi fiind foarte înalt, a căpătat o fragilitate în privinţa genunchilor. "Tocmai de aceea în ultimii ani a trecut peste acest lucru doar cu multă ambiţie şi determinare. E un tip conştiincios şi dacă era altcineva în locul lui i-ar fi fost greu să ajungă şi un simplu sportiv, nicidecum un portar de mare performanţă", explică medicul Stelei, Radu Paligora.
Corpul dezvoltat, picioarele în curs de dezvoltare
În momentul în care a ajuns la Steaua, vizita medicală a scos la iveală deficienţe musculare. "Partea lui superioară este foarte bine dezvoltată, în timp ce partea inferioară e în curs de dezvoltare. Din acest motiv e predispus la dureri de spate, la pierderea mobilităţii, el fiind şi un tip longilin. Are nevoie mereu de exerciţii de echilibrare de bazin", explică cei din Ghencea.
Lui Tătăruşanu i s-au arătat analizele şi din acel moment a început o luptă teribilă cu el însuşi. Deşi problemele nu îi pun cariera în pericol, portarul i-a şocat pe cei de la echipă cu determinarea lui. "Vine cu o oră înaintea tuturor la stadion şi se antrenează dublu faţă de orice jucător pentru a acoperi aceste deficienţe. E un luptător adevărat", a adăugat Radu Paligora, care mai spune: "Nu există nici un meci sau simplu antrenament fără ca el să-şi facă programul de mobilitate şi apoi exerciţiile de forţă".
Cu Napoli n-a tras de timp, a suferit o entorsă
Ultima piedică apărută în calea ascensiunii lui Tătăruşanu a fost tot o problemă medicală. S-a ivit înaintea meciului cu Napoli, cînd portarul a suferit o contuzie puternică la două degete de la mînă. A intrat şi împotriva italienilor, iar la faza din minutul 90, cînd toată lumea l-a acuzat că trage de timp, a suferit, de fapt, o entorsă la cele două falange! După meci, degetele i s-au umflat. Tătăruşanu a refuzat însă să ia o pauză şi a jucat meci de meci cu dureri mari. "Orice şut respins de el era o lovitură teribilă pentru cele două degete şi prelungea refacerea acestei accidentări", a spus ieri unul dintre antrenori.
Miercuri seară, după ce a apărat penalty-ul decisiv la şutul lui Varga, împingîndu-se şi în genunchiul operat în perioada junioratului, atingînd mingea şi cu cele două degete luxate acum o lună şi ajutîndu-se şi de talia care i-a creat mereu multe probleme, Tătăruşanu s-a ridicat, s-a întors cu spatele şi şi-a arătat numele de pe spate. Primul argument că toate suferinţele şi chinurile din aceşti ani au meritat. A ajuns MVP-ul Stelei şi miezul bucuriei unei echipe şi a unui stadion întreg.
"Din cauza unor particularităţi anatomice, Tătăruşanu a fost nevoit să strîngă din dinţi şi să îndure antrenamente duble faţă de colegii săi. E un model de ambiţie demn de urmat pentru orice jucător"
Radu Paligora, medic Steaua
"Tătăruşanu e cel mai bun portar din Liga 1, o dovedeşte meci de meci"
Janos Szekely
Duckadam n-a avut încredere în el
Actualul preşedinte al Stelei, Helmuth Duckadam, fost mare portar în Ghencea, l-a criticat pe Tăturuşanu în momentul în care a preluat funcţia executivă. "Nu are curaj, nu prea iese pe centrări. Păi, eu cînd eram în activitate, ieşeam şi dacă îndrăznea cineva să sară, îi zburam capul de pe umeri. Aşa ar trebui să facă şi el", a spus atunci eroul de la Sevilla.
DE CE A AJUNS VEDETA STELEI
Numărul 1 la minute jucate
1. Tătăruşanu 1.681
2. Latovlevici 1.583
3. B. Stancu 1.557
4. Geraldo 1.470
5. Cr. Tănase 1.337
Numărul 1 la media notelor GSP
1. Tătăruşanu 6,61
2. B. Stancu 6,56
3. Tănase 6,53
4. Ricardo 6,14
5. Nicoliţă 6,07
"Se încălzeşte dublu faţă de un portar normal!"
Eugen Nae, antrenorul lui Tătăruşanu, explică de ce goalkeeperul Stelei trebuie să muncească mai mult
- Eugen, e adevărat că Tătăruşanu a căpătat o sensibilitate la genunchi şi că de aceea e nevoit să se antreneze mai mult?
- E vorba doar despre încălzire, nu despre antrenamentul în sine. Ciprian a avut o problemă la genunchi în trecut şi de aceea se încălzeşte înaintea antrenamentelor mai mult decît o face un portar, în mod obişnuit.
- E o problemă medicală serioasă?
- Aaa, nu! El n-are nimic, e perfect sănătos, numai că e mai mult o chestie mentală, se gîndeşte el că are nevoie să muncească în plus. Chiar doctorul Paligora i-a zis că e sănătos, că nu mai are nici un fel de probleme la genunchi. Dar ştii cum e, dacă Ciprian simte că are nevoie să lucreze în plus... Oricum, el e un tip foarte conştiincios, îi place să se antreneze.
- Ce calităţi are Tătăruşanu?
- E cel mai bun portar din România! Aşa zic eu. Şi nu e vorba doar despre faptul că ne-am calificat după loviturile de departajare cu ajutorul lui şi în Cupă, şi în Europa League. Pur şi simplu, are toate calităţile. Şi fizic, şi reflexe, e puternic psihic. E superportar!
"Eu îl antrenez pe Tătăruşanu şi împart rezultatele cu el, dar numai cînd lucrurile ies rău. Pentru miercuri seară e sută la sută meritul lui Ciprian"
Eugen Nae, antrenorul portarilor Stelei
6 penalty-uri au fost trase la poarta lui Tătăruşanu în meciurile din Liga 1, fără ca portarul Stelei să apere vreunul
9 lovituri de pedeapsă au executat adversarele Stelei în Europa League şi în Cupa României, din care Tătăruşanu a primit doar patru goluri
"În mod normal, Tătăruşanu ar trebui să ia gol greu de tot, dar el mai adoarme în poartă, nu se concentrează. Păcat, fiindcă e mare, agil, poate fi senzaţional!"
Gigi Becali, patronul Stelei
Meciurile în care Tătăruşanu a fost decisiv în acest sezon:
Partida (scorul) Competiţia Nota din Gazetă Ce a făcut
Steaua-Grasshopper (1-0) Europa League 7 A salvat de cîteva ori în faţa elveţienilor şi a păstrat avantajul minim al roş-albaştrilor
Grasshopper-Steaua (1-0) Europa League 9 A fost cel mai bun stelist în timpul regulamentar, după care a salvat trei penalty-uri şi şi-a calificat echipa
Utrecht-Steaua (1-1) Europa League 8 A cîştigat aproape de unul singur un punct în Olanda, apărînd fantastic
Steaua-Sportul (1-1) Cupa României 7 A luat un singur gol din patru penalty-uri ale "studenţilor" şi Steaua s-a calificat în "sferturi"
Titularii Stelei în ultimii 30 de ani
Perioada Nume
1981-1983 Vasile Iordache
1984-1986 Helmuth Duckadam
1986-1988 Dumitru Stîngaciu
1988-1990 Silviu Lung
1990-1995 Dumitru Stîngaciu
1995-1997 Bogdan Stelea
1997-1999 Zoltan Ritli
1999-2003 Martin Tudor
2003-2005 Vasili Hamutovski
2006-2007 Carlos Fernandes
2007-2008 Cornel Cernea
2008-2010 Robinson Zapata
2010-? Ciprian Tătăruşanu
"E grav: nu mai sînt suporteri!"
Emeric Ienei a fost şocat s-o vadă pe Steaua jucînd cu doar 2.000 de oameni pe Ghencea, la partida cu Sportul: "E grav că s-a ajuns în situaţia în care spectatorii nu mai vin pe stadion. Pe vremuri, era de neimaginat ca Steaua să joace acasă cu o asistenţă atît de mică. Arena era plină şi nu existau decît 250 de soldaţi, prezenţi mai mult simbolic, nu ca să umple tribunele!".
Şiman rîde de Steaua
Roş-albaştrii au trecut de Sportul în Cupă, dar n-au scăpat de ironiile patronului din Regie. "Ce performanţe a făcut Steaua recent? N-a mai bătut pe nimeni în Europa de trei, patru ani! Iar în campionat a terminat numai pe locurile cinci-şase! Noi am pierdut în Ghencea din vina noastră, pentru că ne-am mulţumit să ducem jocul la penalty-uri!", a declarat Şiman la GSP TV.
- Bilaşco e încîntat că Steaua joacă atît de des: "Cînd ai trei meciuri într-o săptămînă, te simţi un fotbalist important. Am bătut luni Pandurii, am continuat cu calificarea în <sferturile> Cupei şi vrem să terminăm săptămîna cu încă un succes, la Bistriţa!".
- Emeghara nu e încă apt, din cauza rupturii musculare pe care a suferit-o acum mai bine de o lună, şi de aceea n-a fost folosit nici un minut cu Sportul.
- Jean Pădureanu e optimist că Bistriţa o va încurca pe Steaua duminică: "Roş-albaştrii au jucători buni, dar i-am văzut ratînd enorm contra Sportului. Cred în Nae Manea, antrenorul nostru!".
- Martinovici, testat ca fundaş dreapta contra Sportului, va continua pe acest post. "Eram supărat pe Piţi că mi l-a adus pe Martinovici, dar pînă la urmă sîrbul e bun. Avem rezervă pentru Bonfim ca fundaş dreapta", a spus Becali.
- Lăcătuş anunţă că nu va mai folosi rezervele, aşa cum s-a întîmplat miercuri, în Cupă: "Luptăm în toate competiţiile, dar de acum înainte voi utiliza cei mai în formă jucători la fiecare partidă!".
Fotbal • Liga 1 • STEAUA - SPORTUL 1-1 (3-1 la penalty-uri)
Secretul dureros al lui Tătăruşanu! » GSP îţi prezintă problemele noului star din Ghencea!
Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu — vineri, 29 octombrie 2010
{{text}}