Starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu (67 de ani) s-a agravat în ultimele ore, medicii făcînd eforturi pentru stabilizarea acestuia.
Echipa medicală a intrat în alertă noaptea trecută, în momentul în care s-a constatat scăderea ritmului bătăilor inimii poetului. De mai multe ore se fac manevre de resuscitare, sperîndu-se că Păunescu va fi salvat
Profesorul Serban Bradisteanu a declarat că starea lui Adrian Păunescu s-a înrăutăţit pe fondul unor suferinţe mai vechi, cum ar fi şi diabetul de care suferă de peste 10 ani.
Adrian Păunescu, 67 de ani, este internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca de pe 26 octombrie.
Ascultă imnurile compuse de Adrian Păunescu!
Imn Rapid - Sîntem peste tot acasă
Imn Universitatea Craiova - Oltenia eterna Terranova
Un text emoţionant al lui Cătălin Tolontan despre Andrian Păunescu
Dincolo de poezii şi de scenă, îl cunoşteam din amintirile fabuloase ale lui Ovidiu Ioaniţoaia, cel care lucrase 14 ani cu Adrian Păunescu, la “Flacăra”, din 1972 şi pînă în 1985. O mie şi una de ediţii închise cu aceste poveşti.
Florin Piersic: "Sper să aflu că Adrian Păunescu e puternic, e gata să ne încînte cu poeziile lui şi cu mintea lui, care foarte greu poate fi egalată"
Unul dintre cei mai mari actori ai teatrului şi filmului românesc, Florin Piersic, a vorbit pentru gsp.ro despre ceea ce înseamnă Adrian Păunescu.
"De fiecare dată cînd îi aud numele, lui Adrian Păunescu, fac legătura cu zilele cînd am citit una din cele mai frumoase poezii pe care am avut-o în faţă, în toată viaţa mea, "Repetabila Povară". În momentul cînd am găsit-o acum mulţi ani în urmă, într-un ziar, am decupat-o, am citit de cîteva ori şi mi-a intrat în dischetă, adică în creier.
E poezia pe care o iubesc cel mai mult, din cele 180 de poezii pe care le ştiu, din toţi poeţii români. Sînt îndrăgostit de această poezie, şi o spun în faţa tuturor românilor. Toţi lăcrimează atunci cînd o recit! În poezia aceea se vede sufletul, simţirea şi generozitatea, privirea omului şi prietenului Adrian Păunescu.
Credeţi ori nu credeţi, sufăr foarte tare pentru că este bolnav, şi-mi doresc ca într-o zi (eu vorbind zilnic cu fetiţa lui Ana Maria, care mă ţine la curent cu tot ce se petrece), să aflu că Adrian Păunescu e puternic, e gata să ne încînte cu poeziile lui şi cu mintea lui, care foarte greu poate fi egalată", a spus Piersic
Ilie Balaci, component Craiova Maxima: "E greu să-ţi găseşti cuvintele în astfel de momente. Adrian este un susţinător al Craiovei, suporterii se identifică în poezia lui. Universitatea e în sufletul lui, a avut tot timpul un loc special pentru echipa asta. Chiar dacă echipa s-a dus din oraş, chiar dacă au trecut prin momente dificile, imnul a dăinuit în timp. Ar fi frumos să existe tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte!".
Silviu Lung, component Craiova Maxima: "Păunescu s-a confundat cu Universitatea, a iubit echipa cel mai mult dintre toate cluburile din România. Cine-ţi compune un asemenea imn, e clar că simte ceva foarte puternic. Nu a fost cu noi numai la bine, ne-a ajutat şi la greu. Avea un ataşament greu de descris în cuvinte pentru Universitatea!".
Aurică Ţicleanu, component Craiova Maxima: "Poate că noi Craiova Maxima nu mai eram aşa de cunoscuţi dacă nu exista Adrian Păunescu. De multe ori prin articolele lui se vedea că iubeşte Craiova, dar şi aducea oamenii lîngă echipă. Avea o putere uriaşă! În România de atunci pridea excelent la public.
El împreună cu Ştefan Andrei au hotărît destinul echipei, au vrut să-l transfere chiar pe Dobrin la Craiova. L-au adus în 74-75 pe Sandu Boc şi tot ei l-au pus antrenor pe Titi Teaşcă. Păunescu şi Ştefan Andrei au vrut să creeze o alternativă la Steaua şi Dinamo, echipele momentului şi pe aceea vreme. Venea foarte des prin vestiar şi ne certa să nu merge treaba. Apoi băieţii s-au răsvrătit şi l-au dat jos pe nea Titi Teaşcă, iar Păunescu s-a supărat. Apoi s-a întors la echipă prin 79-80 şi ţin minte că venea cu Cenaclul Flacăra la Craiova, iar noi stăteam cu actorii pe scenă şi cîntam.
E un om care a încercat să resustiteze talenetel pierdute. Venirea lui Beldeanu la Craiova i se datorează tot lui. Adrian Păunescu încerca mereu să reabiliteze oameni valoroşi. A scos oameni din puşcări, oameni care aveau probleme cu partidul"
Comentatorul Dumitru Graur, care a lucrat timp de 10 ani (1974-1984) la Revista "Flacăra" alături de Adrian Păunescu:
"Am cunoscut puţini oameni de geniu, mulţi inteligenţi. Vreau să ştiţi că Adrian Păunescu este un geniu. Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, este singurul geniu pe care l-am cunoscut. Şi pot să afirm că nu trebuie să stai prea aproape de genii, pentru că te distrug prin flacăra degajată de strălucirea lor orbitoare.
Are o minte genială, o capacitate uluitoare de intuiţie, ştie imediat ce vrei să spui, pînă să îţi termini fraza, şi, totodată, are o capacitate formidabilă de selecţie. Este omul care ţine minte pe dinafară sute de poezii. Poate recita din Esenin (n.r. Serghei Esenin, poet rus, 1895-1925) ore întregi.
Adrian Păunescu este omul datorită căruia sînt ceea ce sînt azi. A reprezentat un element călăuzitor la începuturile meseriei mele de gazetar de presă scrisă. Este o cinste pentru mine că am lucrat alături de un astfel de om. Iar la <Flacăra> a fost o adevărată şcoală a gazetăriei. Una dură, în care dacă nu erai bun plecai imediat, dar care mai tîrziu ne-a prins bine în viaţă".
{{text}}