Fotbal   •   Liga 1   •   RAPID-STEAUA, LUNI, 20:30, DIGISPORT ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Din glorie în anonimat » Steaua şi Rapid mai contează doar în lupta pentru titlul din Liga 1

Articol de Gazeta Sporturilor   —  vineri, 05 noiembrie 2010

Orice confruntare dintre Rapid şi Steaua stîrneşte adevărate pasiuni, scoate la suprafaţă emoţii şi trăiri nemărginite. Fie că vorbim de fotbal, volei sau handbal, orgoliile sînt nemăsurate!







Numele celor două cluburi sînt legate de istoria sportului românesc, nu numai de cea a fotbalului, fiind două dintre cele mai importante "leagăne" în care s-au născut campioni europeni, mondiali şi olimpici, iar rezultatele obţinute de Gabi Szabo sau de Alina Dumitru susţin  acest lucru



Deşi fiecare dintre aceste două cluburi a participat la aşternerea cu litere de aur a cîte unei pagini din cartea sportului din România, la finalul lui 2010, situaţiile din Ghencea şi de sub Podul Grant sînt din ce în ce mai dificilă. Dacă la Steaua evoluţia negativă a fost oarecum limitată, nu acelaşi lucru se poate spune despre clubul Rapid.



Cu trei secţii desfiinţate în ultimii doi ani, cu majoritatea echipelor retrogradate în eşaloanele secunde, Rapid nu se mai află în lupta la titlu în nici un sport de echipă, devenind o umbră a clubului care în a doua jumătate a secolului trecut stabilea noi recorduri, fiind singurul club care a cîştigat nouă titluri naţionale cu nouă echipe diferite: fotbal, volei feminin şi masculin, baschet feminin şi masculin, handbal feminin, rugby, polo pe apă şi hochei pe gheaţă.



De cealaltă parte, nici Steaua nu se mai poate lăuda cu performanţele obţinute de-a lungul istoriei, cînd reuşea să se impună în Cupa Campionilor la handbal masculin sau să joace în finala aceleiaşi competiţii la volei masculin. Chiar dacă situaţia nu este atît de gravă, iar formaţia "roş-albastră" încă are echipe prezente în întrecerile naţionale la majoritatea sporturilor, rezultatele favorabile sînt din ce în ce mai reduse.



RAPID, UMBRA DIN TRECUT


Palmaresul clubului sportiv Rapid este impresionant, însă majoritatea succeselor au fost obţinute pînă în 1995, cînd sportivii "alb-vişinii" dominau autoritar voleiul, atît la masculin, cît şi la feminin, dar şi handbalul feminin sau polo. Pe lîngă recordul cu cele nouă titluri obţinute la diferite sporturi, Rapid a fost în anii 1996-2006 clubul cu cele mai multe echipe în prima ligă - şase - volei feminin şi masculin, handbal feminin, polo, baschet feminin şi masculin.



La finele lui 2010, bilanţul este tragic. Echipa de handbal feminin, care are în palmares trei cupe europene, a retrogradat în eşalonul secund, cele două echipe de volei s-au desfiinţat, echipe care de-a lungul timpului au adus trei Cupe ale Campionilor Europeni şi alte patru prezenţe în ultimul act, în timp ce baschetul masculin a devenit o himeră. Doar la polo şi la baschet feminin, Rapid se mai poate mîndri cu prezenţa în liga naţională....Prea puţin pentru un club cu o asemenea istorie.

În perioada 1960 - 1967, echipa masculină de volei a fost prezentă de şapte ori în ultimul act al Cupei Campionilor Europeni, reuşind să se impună de trei ori (1961, 1963, 1965). Performanţa a fost cu atît mai mare, cu cît în anii 1966 şi 1967, Rapid a fost învinsă de Dinamo Bucureşti.

La handbal feminin, Rapid Bucureşti a fost cea de-a doua echipă din România (după Ştiinţa Bucureşti) care a cucerit Cupa Campionilor, în anul 1964. Următorul succes al rapidistelor a fost în 1993, cînd s-au impus în Cupa IHF, ultimul succes datînd din 2000, în Cupa Oraşelor.

...de ce s-a ajuns aici?


Mihai Zaharia, preşedintele Clubului Sportiv Rapid, a vorbit despre situaţia actuală a clubului şi despre motivele pentru care s-a ajuns aici.

  • "Ţinînd cont de faptul că nici un sportiv de la Rapid nu mai este angajat în minister, ce putem noi să le mai oferim, cum să-i mai păstrăm la echipe? De-abia mai avem bani să ne întreţinem!"
  • "Este din ce în ce mai greu să supravieţuim. În comparaţie cu anul trecut, bugetul pe care l-am primit de la Ministerul Transporturilor a fost redus cu 20 de miliarde."
  • "Noi nu putem să le oferim nici un fel de siguranţă sportivilor, nici carte de muncă, nimic. Cei mai buni sportivi, cei care obţin performanţe pe plan european şi mondial primesc doar o indemnizaţie de merit...de 5,6 milioane. Cum poţi să motivezi pe cineva în astfel de condiţii?"

  • "George Copos încă are datorii la noi. Nu a mai plătit chiria şi utilităţile pentru stadion de aproape doi ani. S-au strîns aproximativ 5 miliarde. Ar fi foarte buni şi aceştia. Dinu Gheorghe ne-a promis că după cel de-al doilea meci dintre Rapid şi Steaua o să înceapă să ne dea bani, în rate, dar rămîne de văzut ce se va întîmpla"
  • "Îmi este greu să observ cum de la o zi la alta începem să murim cîte puţin. De 20 de ani, de cînd sînt preşedinte, nu mi-a fost niciodată mai greu. Totuşi, chiar şi în această situaţie dificilă, reuşim să obţinem performanţe notabile, dar mai mult la individual... la haltere, lupte sau atletism".

14 secţii a are Club Sportiv Rapid, dintre care 6 sînt la individual;

2 echipe au rămas în Ligile Naţionale, baschet feminin, respectiv polo;

VOLEI MASCULIN: 3 Cupe ale Campionilor Europeni; 4 Finale de Cupa Campionilor Europeni; 12 titluri naţionale



VOLEI FEMININ: 17 titluri naţionale



HANDBAL FEMININ:
1 Cupă a Campionilor Europeni; 1 Cupă I.H.F.; 1 Cupă a Oraşelor; 5 titluri naţionale; 1 Cupa României



BASCHET FEMININ: 9 titluri naţionale



BASCHET MASCULIN:
1 titlu naţional



POLO:
9 titluri naţionale



HOCHEI: 1 titlu naţional



RUGBY:
2 titluri naţionale



STEAUA....A FOST CÎNDVA!


Considerat unul dintre cele mai importante cluburi din ţară, cu o istorie de peste şase decenii, Steaua a crescut sportivi care au reprezentat întotdeauna un motiv de mîndrie pentru români. Însă, odată cu trecerea timpului, rezultatele obţinute de stelişti au fost din ce în ce mai rare, echipele clubului nemaiputînd să se menţină la acelaşi nivel ca în anii '70, '80.



Deşi are echipe în aproape toate campionatele naţionale, Steaua mai se află în lupta pentru supremaţia naţională doar la rugby, hochei şi polo, dar, şi aici, în ultimii ani, a pierdut poziţia de lider. În cea mai grea situaţie se află secţia de handbal masculin, situaţie cauzată de probleme financiare. Deţinători a 28 de titluri naţionale şi a trei cupe europene, în acest sezon steliştii trăiesc doar din amintiri, aflîndu-se în cursa pentru menţinerea în Liga Naţională

Succesele obţinute de Steaua pe plan european sînt legate de echipele de handbal şi volei masculin. În 1968 şi în 1977, "roş-albastrii" au fost cei mai buni handbalişti din Europa, în timp ce la o distanţă de aproape 30 de ani, în 2006, steliştii conduşi de Radu Voina (cel care cucerea Cupa Campionilor în 1977) s-au impus în Cupa Challenge.

La volei masculin, Steaua a jucat două finale ale Cupei Campionilor, în  1969 şi 1979, cărora li s-au adăugat încă patru prezenţe în ultimul act al Cupei Cupelor, în 1977, 1981, 1982 şi în 1986.



HOCHEI
: 40 de titluri naţionale; 31 de Cupe ale României



RUGBY: 25 de titluri naţionale; 8 Cupe ale României



HANDBAL MASCULIN:
2 Cupe ale Campionilor Europeni; 1 Cupă Challenge; 28 titluri naţionale; 9 Cupe ale României



BASCHET MASCULIN: 21 de titluri naţionale; 2 Cupe ale României



VOLEI MASCULIN: 17 titluri naţionale; 2 finale ale Cupei Campionilor Europeni; 4 finale ale Cupei Cupelor



POLO: 12 titluri naţionale

6 echipe are Steaua în Ligile Naţionale (rugby, polo, handbal masculin, volei masculin, baschet masculin, hochei pe gheaţă);

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.