Cupa Romaniei

Diferenţa între învingători şi ratangii » 5 secrete pentru o semifinală

Articol de Eduard Apostol, Cătălin Gheorghiu  —  vineri, 12 noiembrie 2010

Gazeta a aflat motivele pentru care dinamoviştii s-au impus la penaltyurile de departajare în faţa oltenilor


Campioană la penalty-uri primite în Liga 1, alături de Victoria Brăneşti, Dinamo s-a impus miercuri noapte în faţa Craiovei, asigurîndu-şi locul în semifinalele Cupei României Timişoreana tot după lovituri de la 11 metri. Gazeta a colecţionat ieri secvenţele-cheie care au dus la victoria dramatică.


1. Dolha s-a uitat la picioare
Ema a mai apărat penalty-uri în carieră, ultimul în urmă cu o lună gălăţeanului Antal. Secretul portarului contra Ştiinţei? "Ne-a spus după meci că s-a uitat la picioarele oltenilor! După asta s-a ghidat, în principal, apoi a mers pe instinctul lui", au dezvăluit colegii. Dolha a anticipat penalty-urile executate de Găman şi de Costea, iar Bărboianu a tras în bară.

2. Inspiraţia lui Ando
Dialog Andone - Andrei Cristea cînd s-a întocmit lista executanţilor. Atacantul: "Nea Ando, bat ultimul! Mă gîndesc că atunci va fi decisiv şi sigur marchez". Antrenorul: "Andrei, baţi primul! Tocmai fiindcă execuţi foarte bine trebuie să dai încredere echipei. Al doilea dă Cătălin Munteanu. Voi doi sînteţi cei mai proaspeţi, n-aveţi cum să rataţi. Al treilea bate <Prinţu'>, la el nu se pune problema de emoţii". Cei 3 dinamovişti au avut execuţii extrem de sigure. În schimb, Piţi n-a fost la fel de inspirat, punînd ca primi executanţi doi fundaşi, Găman şi Bărboianu, ambii ratînd.

3. Duelul psihologic
Cum s-a ales poarta unde se bate şi cine execută primii? Televiziunea ce deţine drepturile a decis ca penalty-urile să se tragă la buturile dinspre Peluza Cătălin Hîldan, considerată norocoasă de dinamovişti. Apoi s-a tras la sorţi cine alege prima echipă care execută. Găman, căpitanul oltenilor, a cîştigat " la ban" şi a avut dreptul să decidă. "Voi bateţi primii!", i-a spus fundaşul lui Cristea, iar acesta a replicat sec: "Da, o să vă batem!". Apoi a luat mingea sigur pe el şi a transformat primul penalty. La cîteva secunde după, Găman rata.

4. Doi pe loc la penalty-uri
Dinamoviştii au obişnuinţa penaltyurilor. În toate competiţiile acestui sezon, "cîinii" au beneficiat de 12 lovituri de la 11 metri în timpul regulamentar, înscriind de 10 ori. Nu există un singur executant. Au dat goluri Niculae, Torje, N'Doye, Andrei şi Adrian Cristea. "La noi e bătaie cînd se decide cine să execute loviturile de la 11 metri! Şi cu Craiova, erau doi pe loc la cine să execute, toţi băieţii spuneau că n-au teamă", au povestit fotbaliştii.

5. Experienţă contra tinereţe
Andone a mizat la penaltyuri pe cei mai experimentaţi jucători ai săi, în vreme ce Piţurcă a mers pe tineri. Media de vîrstă a primilor 4 executanţi ai "cîinilor", A. Cristea, C. Munteanu, Ad. Cristea şi Bordeanu, a fost de 29 de ani, în vreme ce a oltenilor Găman, Bărboianu, Ologu şi M. Costea a fost de doar 21,5 ani! Lipsa de experienţă s-a văzut la olteni. Un exemplu: Găman a tras slab, pe jos, în dreapta portarului, deşi toată săptămîna exersase penaltyuri trăgînd în stînga portarului, spre vinclu!


"Ema e cel mai bun portar din România la penalty-uri. Cînd eram la Dinamo, mi-era foarte greu să-l bat la loviturile de pedeapsă!"
Claudiu Niculescu, antrenor-jucător "U" Cluj

"N-am avut nici o emoţie. Mi-am adus aminte de penalty-urile de departajare de la Liberec şi m-am liniştit de tot înainte să execut"
Andrei Cristea, atacant Dinamo


Mesajul lui Andone către jucători înainte de penalty-uri

"Sîntem acasă la noi, avem cei mai buni executanţi la penalty-uri şi aţi fost învingători la Liberec! Hai să-i batem c-avem treabă cu ei şi duminică!"


Clau-gol îi datorează lui Dolha 2 litri de Cola :)
Unul din secretele lui Dolha la penalty-uri constă şi în pariurile pe care le face cu colegii la şedinţele de pregătire. Rămăşagurile se fac pe cutii de Cola sau pe flotări. Cea mai mare "rivalitate" a lui Ema era cu Claudiu Niculescu, cel care încă îi datorează portarului 2 litri de Cola. "Metoda lui e de a-şi demoraliza adversarul, ţipă şi zice mereu că o să apere", povestesc coechipierii.

L-a pupat pe Stanca, apoi s-a bucurat
Dolha şi Stanca sînt buni prieteni. Imediat după ultimul penalty apărat de dinamovist, acesta s-a dus la portarul Craiovei pe care l-a luat în braţe, l-a pupat şi abia apoi a sărbătorit calificarea în semifinale! Cei doi ar fi putut fi colegi în Ştefan cel Mare. În vara lui 2008, cînd a fost achiziţionat Ema, Stanca a fost pentru o oră jucătorul "cîinilor", însă totul a picat din cauza unor neînţelegeri financiare. Şi în vară, Ando l-a dorit pe Stanca, dar tratativele au eşuat din nou.

Mereu erou cu oltenii
Cele mai bune partide pentru Dinamo ale lui Dolha au fost împotriva Universităţii Craiova şi a Stelei. Anul trecut, în Bănie (0-0), Ema a avut nenumărate intervenţii salvatoare, primind nota 9 în Gazetă, iar în retur, la victoria "cîinilor" (2-1), intervenţiile sale din final au apărat cele 3 puncte pentru Dinamo.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.