Rugby

"Stejarii" joacă azi pe GSP.RO şi la GSP TV pentru calificarea la Cupa Mondială » Fiţi tari!

Articol de Marian Ursescu  —  sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Doar la rugby şi la handbal feminin ne-am calificat pînă azi la toate ediţiile de Campionat Mondial

"Stejarii" joacă azi cel mai important meci din ultimii ani pentru rugbyul românesc. Ca să ajungă la Cupa Mondială, au nevoie de victorie cu Uruguay


În întîlnirile precedente cu Uruguay, România a învins de două ori. La IRB Nations Cup 2008, a fost 17-11, iar în 2009 s-a terminat 10-6


"Naţionala" de rugby a României nu a lipsit pînă acum la nici o ediţie a Cupei Mondiale. Din 1987, din patru în patru ani, "stejarii" au bifat fiecare turneu final. În România, doar reprezentativa feminină de handbal se mai poate lăuda că nu a pierdut nici o ediţie a Mondialelor, "tricolorele" ajungînd la toate cele 19 ediţii!

Pentru a fi prezenţi şi anul viitor în Noua Zeelandă, Socol, Tincu, Toniţa şi ceilalţi au nevoie azi de victorie în disputa cu Uruguay. "Acum cuvintele sînt de prisos. Nu ne gîndim decît la rezultat. Oricum, e cel mai important meci din ultimii ani. Avem obligaţia să ducem România la Cupa Mondială. Altfel, nimeni nu ne va ierta vreodată", spune căpitanul Sorin Socol.



Uruguayenii nu au sosit ca mielul la tăiere la Bucureşti. Sînt gata să lupte pînă la final pentru calificare. Ar deveni eroi în ţara lor. "Ştim că ne aşteaptă un meci greu. Am venit însă să muncim şi poate ne va ieşi", a declarat căpitanul Carlos Arboleya.

Românii sînt conştienţi că presiunea va fi foarte mare, dar cred că vor face faţă. "E normal să fie presiune. Noi trebuie însă să ne comportăm normal, să nu ne panicăm, să rămînem lucizi, să respectăm bazele rugbyului", subliniază Socol.


Meciul va putea fi urmărit pe GSPTV, dar şi live video pe www.gsp.ro.


4.600 de bilete vîndute
Jucătorii "naţionalei" sînt motivaţi de faptul că tribunele stadionului "Arcul de Triumf" vor fi arhipline. Peste 5.000 de spectatori vor asista la disputa dintre români şi uruguayeni. "Toate cele 4.600 de bilete puse în vînzare s-au epuizat", a anunţat preşedintele FRR, Alin Petrache. Vor mai intra însă şi alţi suporteri, care vor urmări meciul în picioare. Cei care vor veni în galben au intrarea gratuită. Organizatorii îi roagă pe spectatori să vină la teren cu o oră înainte de meci pentru a nu se crea ambuscade la intrare.

Dacă e egal, sînt prelungiri
Meciul tur disputat acum două săptămîni, la Montevideo, s-a încheiat nedecis: 21-21. Dacă la finalul întîlnirii de la Bucureşti scorul va fi tot egal, se va intra în prelungiri. La rugby nu există regula de la fotbal, conform căreia echipa care înscrie mai mult în deplasare se califică. Vor urma două reprize a cîte 10 minute, cu cinci minute pauză. În cazul în care scorul rămîne tot egal, se vor aplica regulile de la moarte subită: într-un interval de alte zece minute, prima echipă care înscrie se califică la Cupa Mondială. Dacă nici după cele zece minute nu se desprinde una dintre formaţii, vor fi desemnaţi cinci jucători de fiecare parte care vor efectua transformări de la linia de 22 de metri: din faţă, stînga, respectiv dreapta buturilor.

Se ştie grupa de la Mondiale
România şi Uruguay se bat pentru ultimul loc calificant la Cupa Mondială. Federaţia Internaţională (IRB) a efectuat şi tragerea la sorţi a grupelor de la turneul final. România, în cazul calificării, va evolua în grupa B, alături de Argentina, Anglia, Scoţia şi Georgia. Primul meci se va disputa pe 10 septembrie 2011, la Invercargill, pe o arenă de 17.000 de locuri.

"Atuul nostru e grupul!"
Romeo Gontineac, antrenorul României, crede că experienţa jucătorilor români şi unitatea lor de grup vor face azi diferenţa pe teren. După patru turnee finale la Cupa Mondială ca jucător, Romeo are şansa de a ajunge la al cincilea Mondial ca antrenor. "Ca jucător, am visat întotdeauna să ajung la o Cupă Mondială. Acum, ca antrenor, tind spre acelaşi lucru. E competiţia supremă din rugby, maximum la care poţi spera", a declarat Gontineac.


"Noi avem o echipă tînără, dar entuziastă. Ne aşteptăm la un meci greu, însă ce putem să promitem noi e că va fi şi o dispută interesantă. Vom încerca să ne calificăm"
Carlos Arboleya, căpitan Uruguay

"Sîntem motivaţi, pregătiţi pentru un meci mare. Nu ne gîndim decît la faptul că trebuie să ajungem la Cupa Mondială şi o vom face"
Sorin Socol, căpitan România


România la Cupa Mondială

1987     invitată    1 victorie în faza grupelor cu Zimbabwe
1991    califcată    1 victorie în faza grupelor cu Fiji
1995     calificată    nici o victorie
1999     califcată     1 victorie în faza grupelor cu SUA
2003     califcată     1 victorie în faza grupelor Namibia
2007     califcată     1 victorie în faza grupelor cu Portugalia


Uruguay la Cupa Mondială

1987     absentă
1991     absentă
1995     absentă
1999     calificată    1 victorie în faza grupelor cu Spania
2003     calificată     1 victorie în faza grupelor cu Georgia
2007     absentă

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.