International   •   Campionate   •   GERMANIA

Borussia Dortmund e din nou în prim-plan. Revelaţia Europei » Renaşterea unui brand

Articol de Aurelian Botezatu   —  miercuri, 15 decembrie 2010

La un pas de faliment în 2004, fosta campioană continentală s-a întors spectaculos în fotbalul german, supunînd Bundesliga





Borussia Dortmund e marea senzaţie a anului în Europa. Fosta echipă a lui Marcel Răducanu uimeşte în fiecare etapă, în fiecare zi, controlînd dictatorial Bundesliga, unde bate record după record. Iar Bătrînul Continent redescoperă "Fenomenul Dortmund".



Dacă în anii '90, clubul risipea o mulţime de milioane, aruncînd cu banii în stînga şi-n dreapta pentru a cuceri titlul în Germania şi Champions League în 1997, acum revine în prim-plan cu alte atuuri. Ruptura de vechile practici a declanşat-o datoria de 118 milioane de euro acumulată la finele lui 2004.



Cum să ieşi din criză

Ajunsă în pragul falimentului, Borussia a schimbat conducerea în martie 2005 şi a trecut la un plan de austeritate draconic, ce a presupus, printre altele, vînzarea vedetelor echipei şi renunţarea la transferurile spectaculoase. Calea aleasă a început să dea roade de-abia în 2008, o dată cu aducerea pe bancă a lui Jurgen Klopp. Un antrenor fără nume,  mai fusese doar la Mainz, însă foarte bine pregătit şi mereu gata să rişte pe cartea tinerilor!



Klopp, 43 de ani, s-a orientat imediat spre pepiniera clubului, promovîndu-i pe Gotze, Schmelzer ori Sahin, dar şi în Germania, de unde i-a adus pe Grosskreutz, pe Bender şi pe Hummels. Puşti talentaţi, toţi sub 22 de ani, toţi însetaţi de succes. Pe ei i-a modelat şi alături de ei face furori acum în Bundesliga.





"Borussia Dortmund joacă în propria ei ligă, iar antrenorul Klopp e în ascensiune pe Muntele Olimp"

Franz Beckenbauer, preşedinte onorific la Bayern Munchen



"Filosofia noastră? Joc la putere maximă. Vrem să depăşim limitele fotbalului la fiecare meci"

Jurgen Klopp, antrenor Dortmund





RECORDURILE BORUSSIEI



14 meciuri cîştigate din cele 16 disputate de la startul sezonului 2010-2011. Premieră în Bundesliga



8 victorii consecutive în deplasare a bifat Dortmund de la începutul campionatului



52 e numărul partidelor consecutive în Bundesliga de cînd Borussia n-a mai avut un jucător eliminat



23,9 ani e media de vîrstă a efectivului Borussiei. Cel mai tînăr din prima ligă germană



77.260 e media spectatorilor care asistă la meciurile Borussiei de pe Signal Iduna Park. Cea mai mare din Europa

103 milioane de euro e bugetul Dortmundului pentru sezonul 2010-2011. Cel mai mic dintre cele cinci echipe de top din Germania



117 km pe meci e media alergată de Borussia, cea mai mare din Bundesliga (maximum, 122 km cu Schalke)





ANTRENOR. A impresionat la TV

Pînă să ajungă la Dortmund, Klopp convinsese şi nu prea la Mainz 05, unde l-a avut elev şi pe Marius Niculae. În 2004 i-a promovat pe alb-roşii în Bundesliga, pentru a retrograda cu ei trei ani mai tîrziu. O figură mai reuşită a făcut la postul de televiziune ZDF, pentru care a analizat tactic meciurile de la CM 2006 şi Euro 2008. 



LOT. Efectiv de 130 milioane

Cu un efectiv cotat de transfermarkt.de la 130 de milioane de euro, Dortmund e abia pe locul 6 în Bundesliga, după Bayern (291 milioane), Wolfsburg (152), Leverkusen (147), Schalke (141) şi Hamburg (132). În vară a făcut achiziţii de doar 6,2 milioane euro, faţă de 47 de milioane acum 9 ani! Pe japonezul Kagawa, care acum e cotat la 5 milioane, a dat 350.000 de euro! Iar în 2009 l-a cumpărat cu 4,2 milioane pe paraguayanul Lucas Barrios, ofertat momentan de Real Madrid. Preţul? 20 de milioane!



STADION. Din nou stăpîni

Printre măsurile disperate luate de club în 2005 pentru ieşirea din criză a fost şi vînzarea stadionului către fondul de investiţii Molsiris Real Estate. Un an mai tîrziu însă, a redevenit acţionar majoritar. Conducerea a făcut un împrumut de 79 milioane de euro, rambursabil în 15 ani, şi cu 57 de milioane a răscumpărat 51 la sută din acţiuni.



BURSĂ. Cresc acţiunile

Pe măsură ce echipa a urcat în clasamentul Bundesligii, şi cota Borussiei la bursă a crescut considerabil. De la mai puţin de un euro pentru o acţiune în timpul crizei, acum s-a ajuns la 2,39 euro. În 2001, anul intrării clubului la bursă, se plecase de la 11 euro pe acţiune, ceea ce s-a dovedit ulterior o mare eroare, ce a contribuit la dezastrul din 2004.



SUPORTERI. Sufletul clubului

Cel mai preţios bun al clubului îl reprezintă de departe fanii: cei mai fanatici din Bundesliga, dar şi o sursă extrem de importantă de bani. Într-un oraş mineresc cum e Dortmundul, unde posibilităţile de distracţie sînt limitate, oamenii se delectează la stadion, pe care-l umplu pînă la refuz: 77.260 în medie pe meci, cea mai mare din Europa.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.