GSP special   •   Ideile Gazetei   •   GAZETA CU DVD

Gazeta Sporturilor vă oferă miercuri filmul "A fost sau n-a fost?" » Revoluţia cu fanfară

Articol de Maria Andrieş   —  joi, 16 decembrie 2010

"Şi-aţi protestat sau ce-aţi făcut? / - În principiu, da..."





"Nu există prezent fără trecut şi nici viitor fără prezent". E una dintre replicile savuroase din "A fost sau n-a fost?". Tratînd cu umor obsedantele dileme despre Revoluţia din '89, filmul lui Corneliu Porumboiu reprezintă o revoluţie în sine pentru cinematografia noastră. A adus pe marile ecrane provincia, cu atmosfera şi personajele ei pitoreşti. Şi a adus un nou mod de a spune o poveste.



Platon, în "Hora de la Deleni"

"A fost sau n-a fost revoluţie şi la noi?", iată subiectul talk-show-ului care agită spiritele într-un oraş "la est de Bucureşti". Cei care dezbat pătimaş chestiunea sînt un profesor de istorie care bea pe datorie, un pensionar, care joacă rolul lui Moş Crăciun, şi un moderator certat cu amanta.



Fondul muzical e asigurat de o fanfară latino, care cîntă mambo şi hore, iar fondul serios - de Platon şi Heraclit, din care citează moderatorul: "Conform mitului peşterii al marelui Platon, oamenii confundau soarele cu un biet foc. Eu cred că datoria mea ca jurnalist este că, dacă am ieşit din peşteră, să nu fi intrat într-alta, mai mare şi să confundăm soarele cu un foc de paie..." Nu-i aşa că e un început inspirat de emisiune?



Talk-show cu scîntei

Studioul din "A fost sau n-a fost?" e o Românie la scară măruntă şi reală, cu faze de comic absurd, cu duşmănii şi împăcări deopotrivă de spontane şi cu vorbe de duh tipic mioritic: "Aşa-i viaţa, grea, da' trece!".

Dialogurile "rupte" din viaţă fac farmecul filmului. "V-au bătut securiştii?/ - Nu, ne-au pupat! / - Minte, dom'le". Toate "minciunile" din studio spun de fapt multe adevăruri despre noi şi despre ce s-a întîmplat cu noi de 20 de ani încoace. Iar finalul, surprinzător, oferă cheia şi lumina potrivită pentru "reconstituirea" revoluţiei.



Premiat la Cannes

Filmul a fost distins, în 2006, cu Premiul Camera d'Or la Cannes şi cu trofeul "Transilvania" la TIFF. Iar în 2007 a cîştigat două statuete la Premiile Gopo, pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu.



"A fost sau n-a fost?". Gazeta Sporturilor vă invită miercuri, 22 decembrie, să dezlegaţi misterul. Şi să savuraţi cel mai amuzant film despre Revoluţia din '89.





"Am să vă rog, cînd începe emisia, să nu vă uitaţi numai în monitoare, să nu mai trîntiţi, să nu înjuraţi, să nu vorbiţi cu prostii!"

"A fost sau n-a fost?"



"Au ieşit securiştii, noi eram patru şi ei erau trei"

"A fost sau n-a fost?"

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.