Handbal

Psihologul Violeta Popa despre handbalistele tricolore: "Trebuie să înţelegem că sînt femei!"

Articol de Roxana Fleşeru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Psihologul Violeta Popa spune că handbalistele tricolore sînt sensibile şi funcţionează după alte reguli decît bărbaţii

Oana Manea şi colegele sale au recunoscut că discuţiile dinaintea finalei mici le-au ajutat enorm


Sîmbătă, după semifinala cu Suedia, fetele au plecat din MCH Arena cu capetele plecate. Triste, dar strîngînd din dinţi. Duminică, după meciul cu Danemarca zîmbeau şi străluceau în bronz. Pe lîngă tactică, tehnică, procedee de aruncare, scheme, apărare, atac, fetele au stat mai bine şi din punct de vedere psihic. O discuţie cu psihologul Violeta Popa, cea care a fost alături şi de băieţii de la Steaua, în 2006, la cucerirea Cupei Challenge, a încercat să le ridice pe fete.

"Psihologii nu sînt magicieni"
Le cunoaşte de aproape un an de zile, de cînd a început colaborarea cu FRH. Se întîlneşte cu ele în cantonamente. Şi sîmbătă seară a stat de vorbă cu ele în hotelul de la Herning. Principala problemă: lipsa de comunicare. "Acest lucru le reducea din viziunea jocului. Am avut o şedinţă de grup de două ore, în care cine a avut spirit de războinic a venit în mijloc şi a povestit ce avea pe suflet. Apoi, cine a dorit a venit şi am discutat şi individual. Eu mă bucur că mi-am putut face treaba, dar noi, psihologii, nu sîntem magicieni", a spus ieri Violeta Popa (foto).

Legătura cu psihologul s-a ţinut însă pe tot parcursul competiţiei. "Unele fete m-au sunat, altele mi-au scris pe mail. Am fost bucuroasă atunci cînd am descoperit la ele în hotel un mesaj motivaţional pe care eu l-am trimis", a adăugat Violeta Popa, care însă n-a vrut să dezvăluie care a fost acel mesaj. Chiar dacă nu s-a văzut, fetele au dus pe umerii lor o presiune imensă. "Oricîte finale ai juca, poate şi cinci, emoţiile sînt la fel, dacă ele reuşesc să le gestioneze într-un mod pozitiv, atunci e bine", explică psihologul.

"Sînt sensibile, suferă"
Violeta Popa crede că "naţionala" României arătat ca o echipă la CM şi că simbioza dintre jucătoare a fost perfectă. "Trebuie să înţelegem că aceste handbaliste sînt femei, suferă, sînt construite altfel decît bărbaţii. Sînt sensibile, au alte reguli. Ar fi bine să fie susţinute şi atunci cînd pierd. Chiar ne uitam pe ziarele din Spania, după ce fetele de acolo ocupaseră locul unsprezece, şi cometariile erau pozitive", subliniază psihologul. "Trăim într-o societate care nu acceptă căderile. Lucruri care în viaţa unui om sînt normale". De altfel, la acest CE nici o echipă nu a rămas neînvinsă. Spusele Violetei Popa au fost susţinute şi de Cristina Neagu. "Nimeni nu e perfect! Trebuie să mergi mai departe chiar şi după ce ratezi".

Cîştigarea medaliei de bronz e un pas înainte, avînd în vedere că multe dintre jucătoare au trăit şi dezamăgirea finalei mici a CM 2007. "În subconştient ele rememorau acele amintiri. Am încercat să le aducem la starea pe care o aveau înainte de a pleca spre Danemarca , atunci cînd erau foarte motivate".
În echipa această omogenă e nevoie şi de un lider. "Sînt lideri, asta încercăm să facem, să-i formăm. Cristina Neagu e unul dintre ei, dar printr-o retrospecţie mai profundă cu siguranţă va putea ajunge figura dominantă". Concluzia ar fi că "fetele iubesc handbalul şi că dacă toată lumea ar face ce doreşte, am trăi într-o lume mai bună".


"Psihologul ne-a ajutat foarte mult. Am stat de vorbă în seara de dinaintea meciului. Am făcut un cerc noi, fetele, şi fiecare ieşea în mijloc. Primea cîte o întrebare de la celelalte legată de joc, de ce am făcut bun, ce am făcut rău. Asta ne-a montat, ne-a ajutat!"
Valentina Ardean-Elisei

"Am vorbit deschis, lucruri pozitive. Fiecare a spus unde-i place să arunce, ce procedee preferă, cum se motivează în joc. A fost o discuţie folositoare"
Oana Manea

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.